21 Tehtaanpuisto = Sepänpuisto

21 Teht.puisto 0775

Senaattori Otto Wilhelm Klinkowström perusti jo 1825 Punanotkoon puutarhan, joka oli avoinna yleisölle. Seuraavina vuosikymmeninä Kaartin pataljoona käytti sitä ampumaratana ja vihannesten viljelyyn. Joulukuussa 1866 Kaartin ruutivarasto räjähti särkien monet lähistön puutalot asuin­kelvottomiksi ja rikkoen ikkunoita muissakin kaupunginosissa. Vuonna 1875 suunniteltiin Erottajalta rantaan johtava Punanotkon esplanadi ja siihen liittyvä, nykyistä kolme kertaa suurempi puisto. Vuonna 1887 Paavalinkatu, Kapteeninkatu ja Kalastajankatu muutettiin Tehtaankaduksi. Sen eteläpuolelle varattiin nyt tilaa suurelle tehdasalueelle. Varaus peruttiin vuonna 1900, mutta nimi ja puisto jäivät muistoksi hylätyistä suunnitelmista.
Tehtaanpuiston yhteiskoulu perustettiin yksityiskouluna vuonna 1934 Eiran yhteiskoulun toiminnan kariuduttua erimielisyyksiin. Se toimi Ehrensvärdintiellä, kunnes siirtyi 1976 Vuosaareen, omaksui peruskoulujärjestelmän ja jakautui Tehtaanpuiston yläasteeksi ja lukioksi.
Leikkipuisto Seppä on avoin kaikille leikkijöille. Aamupäivisin sisätiloissa on kerhotoimintaa alle kouluikäisille ja iltapäivisin koululaisille. Iltaisin järjestetään perhevalmennusta esikoisensa saaneille vanhemmille. Urheilukentälle jäädytetään talvisin luistinrata.
Agricolan kirkko valmistui 1935, suunnittelija Lars Sonck, funktionalistinen. Nykyisen kaupunginosajaon mukaan Punavuoressa.

21 Teht.puisto 077521 Agricola 0774

fi.wikipedia.org/wiki/Tehtaanpuistofi.wikipedia.org/wiki/Tehtaanpuisto

www.hel.fi/hki/tehty/fi/Koulun+esittely

www.hel.fi/hki/Vuolu/fi/Koulun+esittely/Koulun+historiaa

www.hel.fi/hki/Vaka/fi/Leikkipuistot+ja+perhetalot/Leikkipuisto+seppa

www.helsinginkirkot.fi/fi/kirkot/mikael-agricolan-kirkko