24 Betania

patsas ja Betania 1

Valmistui 1903 kristillisen Kaupunkilähetyksen taloksi, suunnittelija vapaaherra Karl August Wrede. Tämä tunnetaan Helsingin Vanhan kauppakujan sekä Turun kirjaston suunnittelijana sekä Sinebrychoffien luottoarkkitehtina. Saatuaan uskonnollisen herätyksen Wrede piirsi mm. Betanian, Diakonissalaitoksen ja Lähetysseuran talot.

Betaniassa on toiminut sadan vuoden aikana mm. lastenseimi, kansankeittiö, turvakoti ja kirjasto. Nyt ovat Helsingin kaupungin päiväkoti Meripirtti, nuorisotalo, perhetalo sekä asukastalo Betania. Punavuoriseura on ollut alkaen suunnittelemassa asukastalon toimintaa. Siellä pidetään harrastusryhmiä, järjestetään kokouksia ja aktivoidaan järjestöyhteistyötä alueella.

Vuonna 2001 Betaniaan muutti Universum, johon kuuluu neljän helsinkiläistä vapaata teatteria: Aurinkoteatteri, Teater Mars, Sirius Teatern ja Teatteri Venus. Rakennuksen pääportaikko on arvioitu rakennustaiteellisesti ja historiallisesti 1. luokkaan hyvin säilyneenä kokonaistaideteoksena.

www.mfa.fi/arkkitehtiesittely?apid=3878 (Karl August Wrede)
www.hel.fi/www/Helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/sosiaalinen-tuki-ja-toimeentulo/asukastoiminta/asukastilat/betania/
www.hel.fi/www/Helsinki/fi/paivahoito-ja-koulutus/paivahoito/paivakotihoito/paivakodit/paivakoti-meripirtti
www.universum.fi
www.hel.fi/hel2/kaumuseo/rakennusinventoinnit/porrashuoneita/portaat/31207.htm

patsas ja Betania 1