26 Telakkaranta

26 Telakkaranta 0789

Hietalahden kuivatelakkatoiminta periytyy 1860-luvulta, jolloin Helsinki teollistui voimakkaasti. Toiminnan siirryttyä Hernesaareen alkoi tilojen muuttaminen toimisto-, liike- ja kulttuurikäyttöön. Tänne juurtui silloin mm. Elävän Musiikin yhdistys ELMU, kun entiset tilat Lepakossa joutuivat vasaran alle.

Telakkarannan alueesta järjestettiin 2010 kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu. Sen voitti tanskalainen toimisto Lundgaard & Tranberg ehdotuksella, jossa vaihtelevamuotoiset uudisrakennukset jatkavat säilytettävien punatiilimakasiinien sekä Merikorttelin ulkoista ilmettä. Punavuoren asukkaat vastustivat liian suurisuuntaisena pitämiään kolosseja niin ankarasti, että vuoden 2012 versiossa rakentamisen määrää on vähennetty 8 000 kerrosneliömetriä ja korkeutta madallettu enintään kahteentoista kerrokseen. Rantaan laiturin puolelle on osoitettu enemmän oleskelutilaa ja aiemmin hotelliksi suunniteltuun rakennukseen luvataan toteuttaa vaihtoehtoisesti pienliikkeitä ja toimistotiloja.

ksv.hel.fi/fi/projektisivu/Telakkaranta/Telakkaranta

Pasi Karjulan ja Marko Vuokolan veistossarja Olo n:o 22 on kutsukilpailun voittajateos Helsingin kulttuuripääkaupunkivuodelta 2000. Sen muodostavat yli 50 teräspalloa Hietalahden rannan tuntumassa. Osa palloista on sisällä liiketiloissa, asuinrakennusten sisäpihoilla ja jopa julkisessa vessassa. Niinpä teos ei varsinaisesti ala eikä lopu mistään, vaan on koko ajan läsnä alueella. Se on valittu Helsingin suosituimmaksi julkiseksi taideteokseksi – suosion myötä palloja myös varastetaan silloin tällöin, jolloin teoksen läsnäolo laajenee entisestään.

www.taidemuseo.fi/suomi/veisto/veistossivu.html?id=319

Maisemassa Jätkäsaari tavoittelee kantakaupunkimaista asumista 16 000 asukkaalle osana Helsingin rantojen avautumisen megaprojektia Vuosaaren tavarasataman rakentamisen ansiosta. Osayleiskaava tuli voimaan 2006 ja rakentaminen jatkuu pitkälle 2020-luvulle. Matkustajasatama jatkaa toimintaansa. Kiihkeää keskustelua herätti Tyynenmerenkadun varteen ehdotettu, 120 metriä korkea tornihotelli, joka kaatui kaupunkisuunnittelulautakunnassa keväällä 2013.

www.uuttahelsinkia.fi/fi/lansisatama
kaupunginosat.net/jatkasaari/tietoa-seurast/kannanotot/28-jatkasaareen-kaavailtu-tornihotelli

Ks. tietolaatikko: Itämeri

 

26 Telakkaranta 0789