22 Fazerin tehdas

Oy Karl Fazer Ab on leipomoalan kansallinen ikoni ja monet sen tuotteet sukupolvien tuntemia klassikoita. Yrityksen perusti Karl Fazer (1866–1932), joka oli toiseksi nuorin sveitsiläissyntyisen turkkurin Eduard Fazerin kahdeksasta lapsesta. Karl ryhtyi isänsä toiveen vastaisesti sokerileipuriksi ja opiskeli kondiittorimestariksi mm. Pietarissa ja Pariisissa. Fazer avasi vuonna 1891 venäläis–ranskalaisen konditorian Kluuvikadulle vanhempiensa kotitalon alakertaan. Suklaan valmistus alkoi 1894 ja Tehtaankadun tuotantorakennus valmistui 1898. Yritys oli pian alallaan maan suurin ja koko kortteli siirtyi Fazerin omistukseen 1919.
Sotien jälkeen Fazer jatkoi laajenemistaan Karl Fazerin pojan, Sven Fazerin johdolla aloittaen mm. leivän myynnin vähittäiskaupoille. Tehtaankadun tehdas siirtyi Vantaan Vaaralaan rakennettuun Fazerilaan vuonna 1963. Erilaisten ulkomaisten yhteistyökuvioiden jälkeen Fazer on edelleen kotimainen perheyritys, jolla on parikymmentä leipomoa Itämeren alueella. Kolme makeistehdasta ja kaksi keksitehdasta toimivat Suomessa työllistäen 1 200 henkeä.

www.fazergroup.com/fi/tietoa-meista/history–heritage