23 Merikortteli

Suomen Kaapelitehdas rakennutti 28 000 m2:n vankan punatiilisen kokonaisuuden 1920-luvun vaihteessa. Koko korttelin kiertävät tilat mahdollistivat pitkien puhelinkaapelien valmistamisen tehokkaasti. Mukana oli myös emoyhtiö Suomen Gummitehtaan raakakumivalssaamo. Kaapelitehdas siirtyi Salmisaareen 1939 ja taloon sijoittui mm. Airam, jossa Kaapelitehdas oli osakkaana. Sotavuosina sen tuotanto oli elintärkeää Suomelle, niin sotaväelle kuin kotirintamallekin.

Lampputehtaasta vuonna 1952 alkanut tulipalo poltti koko ullakon: kun liekkien tieltä heitettiin kadulle Karhun lätkävarusteita, niin ne satoivat kuin taivaasta seudun pikkupoikien käyttöön. Sittemmin talossa ovat toimineet mm. Kone ja Nokia. Nyt pöhisevät erilaiset luovien alojen suunnittelu-, konsultti- ja mediatoimistot. Kaffa Roasteryssä paahdetaan Punavuoren omia kahvisekoituksia käsityönä.

Vuonna 2012 esiteltiin 10 500 m2:n lisärakennusehdotus Cloud City, valkoinen pikselimäinen korkea lisärakennus Merikorttelin sisäpihalle. Suunnitelman teki Ala-arkkitehdit, taustalla hollantilaisia kiinteistösijoittajia. Punavuorelaiset vastustivat tätä Helsingin design-pääkaupunkivuodenkin ohjelmistossa ollutta ehdotusta ankarasti. Merikorttelin rakennus on suojeltu, mutta sisäpihaa ei.

www.merikortteli.fi
fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_Kaapelitehdas
www.airam.fi/airam/historia/historia
www.kaffaroastery.fi/paahtimo
www.ala.fi/works/project/121-cloud-city
www.saraco.fi/DowebEasyCMS/?Page=MerikortteliCloudCity

Viereinen Telakkapuistikko oli ensin nimeltään Dockstorget, suomeksi Tokantori. Sitä somistaa Matti Hauptin miehekäs pronssiveistos Kohottava voima, jonka pystytti Suomen Kaapelitehdas 50-vuotisjuhlansa kunniaksi 1962. Tilaajan toimialan lisäksi teoksessa on viittauksia kuvanveiston historiaan Michelangelosta Rodiniin.

taidemuseo.hel.fi/suomi/veisto/veistossivu.html?id=132