Julkisen liikenteen muutoksista ja jouluikkunoista

Punavuoressa on viime aikoina puhuttanut kotiseutumme julkisen liikenteen muutokset. Sekä Linja-auto että raitiovaunulinjoja on muutettu jatkuvasti. Asukkailla on ollut vaikeuksia pysyä muutoksissa mukana. Muutoksia on tehty myös asukkaita kuulematta. Muutoksien on koettu heikentäneen palvelutasoa alueella ja jopa vaarantavan asukkaiden turvallisuutta.

Erityisesti viime aikoina on keskusteluissa ollut linjan 22 uusi päätepysäkki Fredrikintorilla. Bussipysäkin sijainti on todettu toimimattomaksi ja jopa vaaralliseksi Snellmanin kouluun ja päiväkoti Rööperiin liikkuville lapsille ja aikuisille.  Punavuoriseuran näkökulmasta linjan päätepysäkki Fredrikintorilla estää 10-vuotta järjestetyn Rööperifestin järjestämisen perinteisessä paikassaan. Punavuoriseura on kirjelmöinyt asiasta Helsingin kaupungille ja ehdottanut pysäkin siirtämistä Viiskulmaan entisen 14B -linjan pysäkille.

Kaupunki suunnittele muutoksia myös raitiovaunulinjojen pysäkkeihin ja jalankulkijoiden radan ylityspaikkoihin. Suunnittelun tavoitteena on tehdä muutoksia muun muassa raitiotiepysäkkien järjestelyihin, kuten poistaa hiljaisempia pysäkkejä, pidentää pysäkkejä ja siirtää muutamia pysäkkejä vaihtopaikkojen parantamiseksi.  Kaupunki perustelee muutoksia muun muassa sillä, että pysäkkien välinen etäisyys vaikuttaa merkittävästi joukkoliikenteen nopeuteen. Varmasti näin onkin, mutta palveleeko joukkoliikenne sen jälkeen enää asukkaita. Joukkoliikenteen tulee olla helposti käytettävissä, jotta asukkaat valitsevat esimerkiksi ratikan kulkuvälineeksi. Jos kauppakasseja joutuu liian pitkälle raahaamaan ratikan tai bussin perässä, niin autosta tulee helposti houkuttelevampi vaihtoehto. Lisäksi Punavuoren asukkaista merkittävä osa on vanhuksia, joille palveluiden saatavuuden edellytys on lyhyet siirtymiset raitiovaunulle. Punavuoriseura on jättänyt asiasta kannanoton kaupungille.

Punavuoreenkin on ilmestynyt uusia opastetauluja koskien Helsingin rantareittiä. Kantakaupungin kierros on yhteensä 15 kilometriä pitkä ja sillä pääsee tutustumaan Helsingin keskustan monipuolisiin rantoihin ja merellisiin ympäristöihin. Opastekylteissä kuvataan kaupunkipyörien, vesibussien ja metron asemat sekä reitin varrelle sijaitsevat kiinnostavat kohteet ja paikat. Käykää sunnuntaikävelyllä tutustumassa.

Punavuoriseuran haastaa jälkeen kivijalkakaupat ”Punavuoren kaunein jouluikkuna”- kilpailuun. Monessa ikkunassa koristelut ovat jo alkaneet. Näyteikkunoiden valokuvia aletaan lisäämään ensimmäisenä adventtina Facebookin tapahtumasivulle. Omaa suosikkia äänestetään peukuttamalla kauneinta kuvaa Facebookissa. Asukkaat muistattehan yrittäjiämme, kun suuntaatte jouluostoksille.

Taru Reinikainen

Punavuoriseura ry

varapuheenjohtaja

Kolumni on julkaistu alun perin Kamppi-Eira -lehdessä 3.12.2020.