Autetaan yhdessä pienyrittäjiämme

8 Otava 0815

Kaupunginosassamme on upea määrä pienyrityksiä. Kivijalkaliikkeitä on lähes joka korttelissa useampia. Kivijalkayritykset  ja palveluidentuottajat ovat keskeisessä roolissa kaupunginosamme viihtyvyyden kannalta. On ihanaa istua kadunvarsi terassilla katsellen katuvilinää ja nauttia samalla kupponen juomaa. Kukkakaupat hurmaavine näyteikkunoineen levittäytyvät kaduille asti. Kampaajalla ja kauneushoitolassa on mukavampi käydä lähellä kotia. Vaikka vastaavat palvelut saisi nykyisin verkosta, eivät verkkokaupat koskaan luo samaa kaupunkitunnelmaa.

Yrittäjät luovat kaupunki-identiteettiä. Kaikilla meillä on muistoissamme jokin lapsuuden liike, jota muistelemme kaiholla. Samoja muistoja haluamme tarjota omille lapsillemme. Taloja ja kortteleita on nimetty liikkeiden ja yritysten mukaan. Rööperin yrittäjillä on myös rosoisempia historiansa, joka on samalla tavalla osa identiteettiämme. Ilman yrittäjiä ei ole hurmaavaa Punavuorta.

Korona on iskenyt lujaa useaan pienyrittäjään. Tulot ovat tippuneet merkittävästi, mutta menot kuten vuokrat  juoksevat samalla lailla kuin ennenkin. Kaupunginosamme yrittäjiä on vaikeuksissa. Surullisena luin yrityssaneeraus ja konkurssi listaa. Mukana oli alueemme yrityksiä, muun muassa lempiravintolani.

Viime toukokuussa konkurssilakia muutettiin väliaikaisesti siten, että velallisen asettamista konkurssiin velkojan hakemuksesta rajoitettiin. Väliaikaisen lain perusteella velkoja ei ole voinut käyttää viime maaliskuun jälkeen syntyneitä rästejä konkurssihakemuksen perusteena. Lainsäädäntö palautui ennalleen helmikuun alusta alkaen.

Tilastokeskuksen mukaan vireille pantujen konkurssien määrä on ollut poikkeuksellisen matala kesäkuusta 2020 alkaen. Sen sijaan velallisten itsensä hakemien konkurssien määrä on kasvanut edelliseen vuoteen verrattuna. Ennakolta on epäilty, että kevään aikana konkurssien määrä tulee merkittävästi kasvamaan.

Onneksi tunnelin päässä jo näkyy valoa kevätauringon pilkistellessä. Muutama kuukausi vielä pitäisi jaksaa elää rajoitettua elämää, kunnes väestö on suurimmilta osin rokotettu. Rajoituksien kanssakin pystymme nauttimaan elämän pienistä iloista ja tukemaan yrittäjiämme, esimerkiksi jalkahoito, uusi kampaus tai leivoskahvit kahvilassa piristävät mieltä. Turvavälit muistaen ja maskia käyttäen. Juhannuksena jo toivottavasti pääsemme polttamaan maskit juhannuskokossa.

Me kaikki voimme omalla toiminnallamme auttaa yrityksiä. Käytetään lähipalveluitamme, kun niitä vielä on tarjolla. Punavuoresta meiltä löytyy upean historian omaavia liikkeitä, toivottavasti tulevaisuudessakin. Kaikki uudetkin yrittäjät ovat tervetulleita piristämään kaupunginosaamme. 

Taru Reinikainen

Punavuoriseuran varapuheenjohtaja

Kolumni on julkaistu alun perin Kamppi-Eira -lehdessä 24.2.2021.