Pidetään huolta puistoistamme

Kevään lisääntyneen auringonvalon ja lämmön myötä Helsingin puistojen kävijämäärät ovat kasvaneet. Korona-aikana on luonnollista ihmisten kokoontua turvallisemmassa ulkoilmassa.  Viikonloppuisin puistot ovat täynnä ihmisiä. On upeaa, että nuoretkin ovat löytäneet puistomme.

Puistoista on kehittynyt monitoimitiloja, joista löytyy muun muassa leikki- ja piknikpaikkoja sekä liikuntavälineitä.  Puistomme palvelevat laajasti eri ryhmiä, mikä on hyvä asia. Puistojen kehittyessä on muistettava myös käyttäjien perustarpeet. Puistoista on löydyttävä riittävästi penkkejä rauhalliseen istuskeluun, kannellisia jäteastioita roskille sekä vessoja.

Ravintoloiden rajoitetut aukioloajat ovat saaneet ihmiset etsimään illanviettopaikkoja ulkosalta. Valitettavasti puistojen lisääntynyt käyttö kasvattaa myös lieveilmiöitä. Poliisit ovat joutuneet hajottamaan väkijoukkoja kokoontumisrajoitusten rikkomisen ja metelin vuoksi. Turvavälejä  ei noudateta ja maskeja ei muisteta pitää. Epämiellyttävintä on, että ihmiset käyttävät puistoja ja lähialueiden talojen pihoja käymälöinä. On ikävää, etteivät puistojen vessat riitä hädästä kärsivien tarpeisiin. Näky on lauantai- ja sunnuntaiaamuisin surullinen. Jätöksiä ja vessapaperinyyttejä löytyy pitkin poikin. Puistoihimme tarvitaan kiireesti lisää vessoja. En usko, että kukaan meistä nauttii tilanteesta. Esitänkin vetoomuksen kaikille puistojen käyttäjille: kunnioittakaa puistojamme ja älkää käyttäkö niitä vessoina.

Minä en halua, että päädymme maailmalla käytössä olevaan ratkaisuun puistojen sulkemisesta  yö ajaksi. Kaupungin tulee järjestää pikaisesti väliaikaisia käymälöitä kaupungin suosituimpiin puistoihin. Leikkisästi ajateltuna tehokkaana puistovalvojana toimivat myös nurmikoiden automaattiset kastelujärjestelmät.  Taloyhtiöt ovat alkaneet aitamaan omia tonttejaan ja järjestämään vartijoita piha-alueille. Tämä ei ole pitkällä aikavälillä taloudellisesti kestävä ratkaisu asukkaiden kannalta. Samaan aikaan esimerkiksi typpirasitus puistojen pensaiden ja kukkaistutusten osalta kasvaa.

Helsinkiä rakennettaessa on säilytettävä virkistystiloja asukkaille. Kaikkea avointa tilaa ei saa rakentaa täyteen. Puistot ja aukiot ovat tärkeä osa kaupunkimme visuaalisuutta ja viihtyvyyttä. Kaupungin osallistuvassa budjetoinnissa on mahdollista äänestää kukkaistutuksia ja ulkoliikuntapaikkaa Sinebrychoffin puistoon. Tehdään yhdessä lähipuistostamme viihtyisämpi, meille kaikille.

Taru Reinikainen

Punavuoriseuran varapuheenjohtaja

Kolumni on julkaistu alun perin Kamppi-Eira -lehdessä 3.6.2021.