Betaniasta päiväkoti

Punavuoriseuran puheenjohtaja Tuja Lindholm ja varapuheenjohtaja Taru Reinikainen. Kuvaaja:Mikko Keski-Vähälä. Kamppi-Eira -lehti.

Helsingin kaupunki on vihdoinkin tehnyt suunnitelmat Betanian tulevaisuudesta. Betaniaan on tarkoitus tehdä perusparannus, jonka yhteydessä on tarkoitus muuttaa talon käyttötarkoitus päiväkodiksi. Tämä on asukkaiden kannalta hyvä uutinen, onhan alueella ollut pulaa varhaiskasvatus paikoista. Etenemme hitaasti oikeaan suuntaan.

Punavuorelaisille lapsiperheille esitys on erinomainen ja päiväkotipaikoille on todellinen tarve. Kovin nopeasti Betania ei kuitenkaan ongelmia ratkaise. Varhaiskasvatus pääsisi palaaman korjattuihin tiloihin elokuussa 2026. Moni nykyisistä päiväkotilapsista on silloin jo koulussa. Koska suunnittelu vie oman aikansa, niin toivon että se tehdään huolellisesti ja myös muita alueen asukkaita ajatellen.

Asukkaana olen ilahtunut, että toiminta Betaniassa säilyy. Toivoisin kuitenkin, että jatkosuunnittelua tehtäessä huomioitaisiin myös asukastalon tarpeet. Käytännössä Betanian toiminta on ollut pitkään hiljaisena. Nyt asukastalolle on luvattu jatkoa remontin alkuun asti eli kesään 2024 asti. On kuitenkin perusteltua kysyä, mitä sen jälkeen?

Päiväkotia suunniteltaessa olisi tärkeää miettiä myös muita käyttötarkoituksia tilalle. Samoihin tiloihin olisi luontevaa sijoittaa perhetila pikkulapsien vanhemmille ja koululaisten iltapäivätoiminta. Eri sukupolvien kohtaaminen on nykyajattelun mukaista, joten pienimuotoinen kahvi- ja diginurkkaus senioreille perhetilan yhteyteen ei olisi hullumpi ajatus. Palveluiden sijoittamisella päiväkodin yhteyteen alueen yhteishenki kasvaisi sekä siirtyminen perhepalveluista päiväkotiin ja päiväkodista kouluun sujuvoituisi. Senioreista ja lapsista olisi varmasti molemminpuolista iloa. Hyviä esimerkkejä löytyy.

Toimiva yhteisö vaatisi ohjaaja resursseja. Toiminta ei voi olla yksin asukkaiden harteilla. Päiväkodin yhteydessä toimiva pienimuotoinen asukastila tehostaisi myös resurssien käyttöä.

Myös kantakaupunkilaiset tarvitsevat palveluita lähellä kotia. Betanian kunnostuksen myötä Punavuoren palveluita voitaisiin parantaa. Viime aikoina palveluiden suunta on ollut lähinnä poispäin Rööperistä. Päiväkotipulaa on nyt lähdetty ratkaisemaan. Edelleen meillä on ongelmana alakouluikäisten nuorten toiminnan järjestäminen lähellä kotia.

Betanian uutiset olivat vaihteeksi asukasaktiiville hyviä uutisia. Uskon, että alueen asukasyhdistysten ja asukkaiden aktiivisuudella on ollut positiivinen vaikutus suunnitelmaan. Ihanaa, että pystymme vaikuttamaan asioihin. Harmi, että tie on usein pitkä. Betanian suunnitelmia hieman parantamalla voimme saada asukkaiden kannalta kohtuullisen ratkaisun. Jaksetaan yhdessä vaikuttaa.

Kolumni julkaistu alun perin Kamppi-Eira lehdesssä 23.2.2023.

Kuva: Mikko Keski-Vähälä, Kamppi-Eira -lehti.