Roihuvuoren viljelypalstat

4567
2017 palsta Johanna Kolehmainen

Roihuvuori-Seuran viljelypalstat

Viljelypalstatoiminta käynnistyi aktiivisten Roihuvuori-Seuran jäsenten toimesta ”perunapelto” nimellä vuonna 2013. Tällöin kaupungin luvalla raivattiin perunapelto nykyiselle viljelypalsta-alueelle. Seuraavina vuosina peruna korvattiin muilla viljelykasveilla. Roihuvuori-Seura on vuokrannut viljelyalueen kaupungilta. Viljelmän asioita hoitaa viljelijöiden muodostama viljelytoimikunta, joka toimii seuran alaisuudessa.

Roihuvuoren palsta-alueella on kolmenlaista toimintaa:
1. Viljelypalstat
Alueella on 63 viljelypalstaa, jotka ovat kooltaan 2 x 2 m ja 2 x 4 m. Palstan viljely edellyttää Roihuvuoressa asumista ja Roihuvuori-seuran jäsenyyttä. Jäsenmaksun lisäksi ei peritä palstavuokraa. Palstaviljelijän on osallistuttava talkoisiin kerran kasvukauden aikana. Palstojen jonoon voi liittyä lähettämällä yhteystietonsa osoitteeseen perunapelto(at)roihuvuori.fi.
2. Yhteisöviljely
Katso esittely ja liittymisohjeet alempana.
3. Koulukasvimaa
Osa viljelyalueesta on varattu koulujen käyttöön. Koulukasvimaan yhteyshenkilö on Annakaisa Partanen (annakaisa.partanen(at)gmail.com).

Palsta-alueen säännöt ja viljelyohjeet (linkki pdf-tiedostoon).

Yhteisöviljelyn info-tilaisuus 16.3.2022 (esityksen kalvot, pdf).

Infopaketti yhteisöviljelystä (pdf-tiedosto).

YHTEISÖVILJELY:
Yhteisöviljelijät viljelevät palsta-alueen yhteiskasvimaita talkoilla läpi kasvukauden huhtikuusta lokakuulle. Yhteisöviljelyyn osallistuminen ei edellytä Roihuvuori-seuran jäsenyyttä eikä aiempaa kokemusta viljelystä (talkoissa oppii!). Osallistuminen on maksutonta.

Viljelijäksi ilmoittaudutaan joka vuosi erikseen.
Ilmoittaudu verkkolomakkeella 15.4.2023 mennessä: bit.ly/yhteisöviljely2023

Yhteisöviljelijänä:
• voit ehdottaa viljeltäviä kasveja
• saat perehdytystä kokeneemmilta viljelijöiltä, jos sinulla ei ole aiempaa viljelykokemusta
• otat vastuuta tietyn viljelmän osan hoidosta liittymällä yhteen lohkotiimiin
• saat viljelmän satoa talkoiden yhteydessä ja voit osallistua sadonkorjuujuhlaan
• voit osallistua toiminnan yleiseen suunnitteluun liittymällä viljelytoimikuntaan


Vanhoja artikkeleita


Viljelypalstojen kuulumisia 31.5.2018.

Roihuvuoren yhteisöperunapellolle saatiin kesän 2017 aikana 44 kappaletta 4 m2 tai 8 m2 kokoista palstaa. Seuralla oli kaupungin kesäsetelin avulla palkattuna kuusi 9-luokkalaista, jotka rakensivat viljelyalueen ympärille aidan ja vesisäiliöt kastelua varten. Ensi vuonna (2018) tarkoitus on viimeistellä aita ja vesisäiliöt.

Seura selvittää mehiläispesien saamista kasvimaan yhteyteen. Harmiksemme kesän aikana perunarutto tarttui yhteisöviljelmän perunapellolle. Talvella on tarkoitus selvittää kannattaako ensi vuonna viljellä perunaa vai kannattaako kokeilla muutaman vuoden ajan jotain muuta lajiketta.

Yhteisöperunapelto sijaitsee Abraham Wetterin tien ja Keijukaisenpolun välisellä alueella. Raparperipellosta kaikki roihuvuorelaiset voivat ottaa 3-4 vartta omaan käyttöön. Jäsenten perhekohtaisia palstoja voi jonottaa ilmoittamalla yhteystiedot sähköpostiosoitteeseen perunapelto@roihuvuori.fi. Mainitse viestissä kumpi palstan koko kiinnostaa (4 m2 tai 8 m2).

Artikkeli, kylälehti 2-2013.

viljelypalsta

Roihuvuoren perunamaa ja viljelypalstahanke – kuulumisia (8/2017) 

Roihuvuoren asukkaiden yhteinen avomaaviljely alkoi v. 2013 hieman yli aarin kokoisesta perunamaasta.

Viljelyalue sijaitsee Roihuvuoren ja Tammisalon välissä Keijukaistenpolku 5:n itäpuolella Abraham Wetterin tien varressa (kts. kartta artikkelin lopussa).

Maanmuokkaus on tehty traktorijyrsimellä keväisin. Kahden ensimmäisen vuoden aikana on keskiössä ollut perunanviljely. Vuonna 2015 viljelypinta-ala laajeni ja sen yhteyteen perustettiin raparperialue. Perunan lisäksi alueelle istutettiin sipuleita ja kylvettiin hernettä, auringonkukkia ja kehäkukkia.

Vuodesta 2017 lähtien Roihuvuori-Seura on vuokrannut aluetta Helsingin kaupungilta ja hankkeeseen mukaan ilmoittautuneet ovat saaneet viljeltäväkseen pienen oman palstan. Lsiäksi alueella on yhteinen viljelypalsta ja opetuskäyttöön varattu viljelyalue.

Yhteisöllinen lähiöpuutarha 2016-2017 

Roihuvuoren palsta-alueesta kaavaillaan yhteisöllistä lähiöpuutarhaa, jossa viljely on luonnonmukaista ja työvälineet pitkälti yhteiskäytössä. Myös alueen koulut voisivat saada omat palstansa koulupuutarhatoiminnalle. Palstan jakaminen useamman perheen kesken tai kimppaviljely kaveriporukalla halutaan niin ikään mahdollistaa.

Vuonna 2016 viljelyalaa on tarkoitus kasvattaa n. 10 aariin seuraavasti:

  • ruutulohko vihanneksille (2 aaria)
  • perunamaa (4 aaria)
  • herne-kaura – uudelle alueelle (2 aaria)
  • auringonkukka – uudelle alueelle (2 aaria)

Kesäkuusta elokuun alkuun on ohjattu talkoopäivä, joka toinen viikko tiistaisin, muuten palstalla voi työskennellä oman innostuksen mukaan.

Talkoopäivistä ilmoitellaan kauppojen ja kirjaston ilmoitustauluilla, Roihuvuoren perunapelto facebook-ryhmässä ja Roihuvuori.com:issa.


– vanhoja uutisia –   

Kesällä 2016: Uutisia ja talkoot

Vuonna 2016 viljelyala laajenee viime vuodesta. Suunnitelmissa perunamaan lisäksi ainakin ruutulohko vihanneksille, herne-kaura, pellavaa ja auringonkukkaa.

Talkoot jatkuvat hoitotalkoina (kitkentä ym.) kesäkuusta syyskuun alkuun tiistaisin klo 17-19 parillisilla viikoilla 14.6. alkaen (viimeinen kerta 6.9.).

Työkalut paikan päällä. Omat työhanskat mukaan.

Talkoot ti 14.6. klo 17 alkaen.

Keväällä 2016 toteutettiin kysely kiinnostuneille roihuvuorelaisille viljelijöille 

Viljepypalstan kolmen ensimmäisen toimintavuoden aikana ajatus viljelyalueen laajentamisesta vahvistui. Roihuvuori-seura selvitti asukkaiden kiinnostusta  palstaviljelyä kohtaan kyselyn avulla alkuvuodesta 2016.

Kyselyyn vastasi reilu 100 roihuvuorelaista ja lähes kaikki vastaajat ovat halukkaita aloittamaan palstaviljelyn perunamaan alueella.

Esitys palsta-alueen perustamisesta on saanut kaupungin puisto-osaston kannatuksen. Vuoden 2016 aikana on suunniteltava kaupungin kanssa palsta-alueen toteuttamistapa ja ratkaistava hankkeen rahoitus. Palsta-alueen on määrä valmistua vuonna 2017.

Koska palstojen kysyntä on suuri ja palstoille sopiva alue melko pieni (14-20 aaria), joudutaan palstoista tekemään puolen aarin kokoisia ja sitä pienempiä.

Väliaikatietoja: neuvottelut kaupungin kanssa ovat käynnistyneet. Seuran tavoitteena on käynnistää palstaviljely kesällä 2017 (tilanne 11.4.2016).

Talkoot kesällä 2015

Karttalinkki Helsingin karttapalveluun

opaskartta

viljelyalue

Viljelyalue Google Street view-palvelussa

Viljelyalue Google Street view-palvelussa


Aikaisempi juttu viljelypaltoista (syksy 2015)

Asukaskysely: Viljelypalstoja Roihuvuoreen?

Kaupunkiviljely eri muodoissaan lisää suosiotaan Suomessa ja maailmalla. Kaupunkiviljely tuottaa lähiluomuruokaa perheiden omiin tarpeisiin, luo yhteisöllisyyttä sekä lisää asukkaiden henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Oma viljelypalsta on monelle helsinkiläiselle kesämökin korvike.

Helsingissä kaupunkiviljelyä on perinteisesti harjoitettu eri yhdistysten hallinnoimilla viljelypalstoilla. Roihuvuorta lähimmät palsta-alueet ovat Myllypurossa ja Herttoniemessä, joissa viljelee tällä hetkellä noin 30 roihuvuorelaista. Myllypuron palstat ovat jäämässä lähivuosina asuntorakentamisen alle, joten korvaavan palsta-alueen perustaminen lähiseudulle on nyt ajakohtaista.

Roihuvuori-seura selvittää kyselyn avulla asukkaiden kiinnostusta palstaviljelyyn Roihuvuoressa. Palstaviljelyalueen sijainniksi on kaavailtu seuran nykyisen perunamaan aluetta Keijukaistenpolun ja Abraham Wetterin tien välissä. Roihuvuori-seura vuokraisi maa-alueen kaupungilta ja vuokraisi palstoja eteenpäin asukkaille (hinta arviolta 40-50€/vuosi/aari). Palstan vuokraaminen vaatii viljelijältä sitoutumista: palstan on oltava viljelyssä joka kesä ja rikkaruohot on kitkettävä. Vaikka viljelijällä on tietyt velvoitteet, ei palstaviljely ole pelkkää hikistä muokkausta ja loputonta kitkemistä. Kasvien hoidon lisäksi palstalla voi vaikka grillata, viettää aikaa ystävien kanssa, nikkaroida tai muuten toteuttaa itseään. Viljelypalstasta voi rakentaa oman pienen maailman, jossa voi rentoutua ja oppia luonnosta. Aloittelevat viljelijät saavat oppia kokeneemmilta ja taimia, siemeniä ja viljelyvinkkejä vaihdetaan viljelijöiden kesken.