Itsenäisyyspäivän puhe 6.12.2019

543

Roihuvuori-Seura ry:n perinteinen lipunnostotilaisuus

Perjantaina 6.12.2019 klo 9.30 Roihuvuoren kirkon pihalla.

Roihuvuori-Seura
Puheenjohtaja Emilia Packalén

Itsenäisyyspäivän puhe Roihuvuoren kirkolla lipun noston yhteydessä.

6.12.2019 Roihuvuori

Hyvät roihuvuorelaiset ja itsenäisyyspäivän juhlayleisö!

Tänään vietämme Suomen sadannettakahdetta itsenäisyyspäivää. Finland har varit självständigt i 102 år och det med stolthet. Har du någonsin funderat över vad självständighet betyder för dig?

Itsenäisyys saattaa olla itsestäänselvyys joillekin, eikä asiaa kovin usein ehkä tule pohdittua. Kysyin töissä, Talvisodan alkamisen muistotilaisuuden jälkeen, kuudesluokkalaisiltani, mitä itsenäisyys heille merkitsee.

Tärkeimpänä asiana he pitivät turvallisuuden tunnetta. Det att man inte behöver vara rädd för yttre hot. Många tog upp en känsla av tacksamhet och stolthet.  Nuorten mielestä on hienoa että Suomi on itsenäinen ja he ovat ylpeitä ja kiitollisia siitä että saavat asua itsenäisessä maassa, jossa yksilöllä on mahdollisuus vaikuttaa.
Ilmainen koulutus, kouluruoka, luonto ja terveydenhuolto olivat myös monille tärkeitä, hyviä asioita Suomessa. 

Entä mitkä ovat ne asiat joissa vielä on puutteita? Ensimmäisenä asiana nousi esiin vähemmistöjen tasavertaisuus. Ensimmäisen polven suomalaisille on annettava aikaa, ja mahdollisuus, kotoutua Suomeen ja tulla osaksi yhteiskuntaamme. 

Heidän suomalaista identiteettiään voimme vahvistaa osoittamalla ystävällisyyttä ja avuliaisuutta ja käyttämällä termiä “ensimmäisen polven suomalaiset” sanan maahanmuuttajat sijaan. Onhan kantaväestönkin esi-isät olleet aikoinaan ensimmäisen polven suomalaisia joiden juuret ovat jossain muualla kuin Suomessa. 

Det är en rikedom att bo i ett tvåspråkigt land och en kulturell mångfald är något som berikar Finland, men ändå upplever många att språkliga minoriteter, regnbågsfamiljer och första generationens finländare måste kämpa hårt för sina rättigheter.  Huoli ympäristöasioista on nuorilla suuri ja he ovatkin valmiita nousemaan barrikadeille ympäristön puolesta ja meidän kaikkien on syytä osallistua ja tehdä osamme kauniin ja elintärkeän luontomme säilyttämiseksi. 

Dagens barn är framtidens vuxna. De flesta har fått leva hela sitt i liv under en tid då det råder fred i Finland. Harras toiveeni on että yhdenkään suomalaisen ei tarvitsisi enään, koskaan, lähteä sotaan. 

I omvärlden ser vi allt för många exempel på länder som försvarar sin självständighet genom att bygga upp murar och genom att sätta ut hinder. Meidän pitää luottaa itseemme ja kansalliseen identiteettiimme ja näyttää esimerkkiä, yhtenä maailman onnellisimmista kansoista, miten rauhanomaisin keinoin voimme omaa itsenäisyyttämme vaalia ja olla avoimia ottamaan vastaan erilaisten kansojen kulttuurit osaksi omaamme. 

Jag vill önska er alla, stora och små, en glad självständighetsdag. Toivotan kaikille teille, nuorille ja vanhoille hyvää ja rauhaisaa itsenäisyyspäivää. 

 

S lippu 1