25 vuotta metrolla (8/2007)

642
Roihuvuori-Seura
Roihuvuori-Seura

Muistatko metron avajaiset 2.8.1982? Tiesitkö, että roihuvuorelaisille läheisimmät metroasemat, Herttoniemi, Siilitie ja Itäkeskus, kuuluvat kaikki Helsingin kuuden alkuperäismetroaseman joukkoon? Metron 25-vuotispäivän kunniaksi julkaistu historiikki kertoo tämän ja paljon muuta metron vaiheista ja metroon liittyvistä muistoista.

Helsinkiläisten matkustamisessa alkoi 25 vuotta sitten uusi aika. Metro aloitti liikenteen ja kaupunkilaiset saivat välineen, joka kuljetti tihein välein ja turhia mutkia tekemättä kaupunginosasta toiseen ja myöhemmin myös kaupungin laidalta toiselle. 

Kun tasavallan presidentti Mauno Koivisto vihki metron käyttöön 2. elokuuta, valmiina olivat Hakaniemen, Kulosaaren, Herttoniemen, Siilitien, Itäkeskuksen ja Rautatientorin asemat.
Kampin asema avattiin vuonna 1983, Sörnäinen 1984, Myllypuro ja Kontula 1986, Mellunmäki 1989, Ruoholahti 1993, Kaisaniemi 1995, Rastila, Puotila ja Vuosaari 1998. Uusin asema Kalasatama Sörnäisten ja Kulosaaren välissä avasi ovensa tämän vuoden alussa.

HKL juhlii merkkipäivää julkaisemalla historiikin metron vaiheista. 100-sivuisen Tunnelijunasta suosikiksi – Helsingin metro 25 vuotta – teoksen on kirjoittanut HKL:n tiedottaja Tapio Tolmunen. Myöhemmin syksyllä ilmestyy myös tutkija Leena Louhivuoren metrokirja, joka käsittelee sosiaalisia suhteita metroradan varrella.   

Lue lisää