Herttoniemen duunarit -taideteos (2015)

1054
01 eka DUUNARIT

 

Kesällä 2014 ilmestyi Herttoniemen teollisuusalueelle tilataideteos ilahduttamaan meitä seudulla asuvia. Kyseessä on ”Herttoniemen duunarit” teoskokonaisuus, jonka ovat toteuttaneet taiteilijat Sirpa Hynninen ja Vesa-Ville Saarinen.

Teos löytyy Itäväylän, Sahaajankadun ja Linnanrakentajantien rajaamalta alueelta, kiinnitettynä katukilpien päälle. Teoksien materiaalina on ultraluja, säänkestävä ja taipumaton teräs. Laserin avulla leikatut hahmot on lisäksi jauhemaalattu. Taideteoksen on tilannut Helsingin taidemuseo.

Teokset on kuvannut Roihuvuori seuran web-sivulle Pekka Mäkelä.
Jutun kirjoitti Tapio Linna. 

02 toka Duunarit

Lainaus teosta esittelevältä web-sivulta:

”Teoskokonaisuus koostuu lähes kuudestakymmenestä erilaisesta siluettikuvasta, jotka esittävät ihmishahmoja työkaluineen. Teoskokonaisuus levittäytyy ympäri Herttoniemen yritys- ja teollisuusaluetta, jossa on paljon erilaisia ammattiin viittavia kadunnimiä. Jokainen hahmo ”kuvittaa” leikillisesti alla olevaa  kadunnimikylttiä: esimerkiksi Sahaajankadun kyltin yläpuolella on suurta sahaa pitelevä hahmo. Siluettien koko (korkeus noin 25 cm) on suhteutettu katukylttien kokoon. Työkaluineen Herttoniemen duunarit viittaa Helsingin yhden vanhan teollisuusalueen historiaan. Alueella on paljon ammatteihin viittaavia kadunnimiä: hiljakseen hiipuvat ammatit ja niille tyypilliset työvälineet ovat saaneet jokainen oman pienen muistomerkin. Kokonaisuus on sidottu vähäeleisesti osaksi olemassa olevaa ympäristöä.

Ympäristötaiteen säätiö perustelee valintaansa kunniakirjan saajaksi näin:

Herttoniemen duunarit osoittaa erinomaisesti, että myös pienikokoinen ja toteutukseltaan kevyt ympäristötaideteos voi tehdä suuren vaikutuksen rakennetussa ympäristössä. Paikkaa ja sen historiaa ymmärtävä teos on lisäksi hengeltään hauska.  Sarjakuvamaiset hahmot liioiteltuine työkaluineen onnistuvat hienovaraisella huumorilla tuomaan iloisuutta arkeen. Pieni voi olla suurta.  

Herttoniemen duunarit on Helsingin taidemuseon vuonna 2014 tilaama teoskokonaisuus. Sen syntyhistoria liittyy taidemuseon jo vuonna 2008 aloittamaan hankkeeseen, jossa taiteilijat saavat ideoida teoksen itse valitsemaansa paikkaan. 
– Valitsimme Herttoniemen teollisuusalueen teoksen sijoituspaikaksi, koska alue ei ole ilmeisin paikka taiteelle, taiteilijakaksikko Hynninen ja Saarinen kertovat teoksen taustoista.” (http://ymparistotaide.fi/herttoniemen-duunarit)

Linkkejä lisätietoihin:

http://ymparistotaide.fi/herttoniemen-duunarit

http://www.hamhelsinki.fi/en/sculpture/herttoniemen-duunarit-sirpa-hynninen-vesa-ville-saarinen/

http://www.hynninen-saarinen.fi/

Luettelo Helsingin patsaista ja muistomerkeistä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Helsingin_patsaista_ja_muistomerkeista

 03 kolmas Duunarit

04 neljas Duunarit

 05 022 Duunarit

 

023 Duunarit

024 Duunarit

025 Duunarit

033 Duunarit

035 Duunarit

042 Duunarit

045 Duunarit

 

059 Duunarit

060 Duunarit

063 Duunarit

064 Duunarit

061 Duunarit

065 Duunarit

067 Duunarit

070 Duunarit

074 Duunarit