Kirjailijailta kirjastolla (1/2010)

549
kirjastoilta1.png
kirjastoilta1.png

 SANOJEN MUSIIKKI

 Roihuvuoren kirjastossa järjestettiin torstaina 14.1. teemailta. Sanojen musiikista olivat keskustelemassa roihuvuorelaiset kirjailijat Riikka Pelo ja Rikka Szalai sekä laajasalolainen Silja Järventausta.

Illan aloitti proosarunoilija Järventausta, joka luonnehti runoissaan yhdistyvän kertomuksen muodon ja runon kielen. Näytteitä runoilija luki kahdesta kokoelmastaan: näytteet teoksista ”Patjalla meren yli” (Teos, 2006) ja ”Liputettu päivä” (Teos, 2008) saivat yleisön keskustelemaan, miten äänenlukeminen saa tekstin soimaan toisella tavalla kuin lukijan ja runon hiljainen kohtaaminen.

Riikka Szalai avasi Yrjö Jylhän sotakokemuksia lukemalla otteita sekä tuoreesta Jylhä-elämäkerrasta että runoja Jylhän talvisotaa kuvaavasta kokoelmasta ”Kiirastuli”. Taipaalenjoen taistelua kuvaavan runon lisäksi Szalai luki sekä unkarilaisen että venäläisen runoilijan joki-motiivia hyödyntävän runon. Puheenvuorossaan Szalai pohti, onko sotatilanne sellainen, että musiikin sointi lakkaa. Voiko sotatilanne tuottaa muuta kuin marssin rytmiikkaa?

Riikka Pelo luonnehti teoksensa Taivaankantaja (Teos, 2006) kielen musiikkillisuutta ja teoksen taustalla vaikuttaneiden virsien ja kansanlaulujen merkitystä. Illan lopuksi Pelo esitteli teosta, jossa kirjoitetaan musiikista: Thomas Bernhardin teoksen Haaskio (Teos, 2009) otteiden välissä yleisö sai nauttia myös Glenn Gouldin Goldberg-variaatioista. Erityisen elämyksellistä olivat otteet Tolstoin Kreutzersonaatista, jonka taustalla soi Beethovenin samanniminen teos. Pelon luenta ja musiikin vaihtelut tulivat ja avarsivat kummankin taidemuodon kokemista.

Sanat ja kirjallisuus siis soivat. Kirjallisuuskeskustelut jatkuvat Roihuvuoren kirjastossa keväällä, sillä perusteilla on kaikille avoin lukupiiri. Kannattaa seurata tiedotusta Roihuvuori-seuran sivuilta ja kirjaston ilmoitustaululta.