Kutsu Maria Hammarénin mäen nimikilven paljastustilaisuuteen (2005)

585
Roihuvuori-Seura
Roihuvuori-Seura

Johanssonin suku järjestetää tilaisuuden keskiviikkona 4.5.2005 klo. 18 Tuhkimontie 1 ja 3 välisessä puistikossa. Kaikki osallistujat ovat lämpimästi tervetulleita!

Maria Hammarén syntyi Herttoniemen kartanon mailla  (nykyisen Roihuvuoren alueella) sijainneen Hammarénin torpparintaloon. Hän meni  naimisiin Johan August Johanssonin kanssa ja sai 12 perillistä. Lapset syntyivät  taloon, joka sijaitsi juuri ko. maa-alueella. Taloa ja sen lähiympäristöä  alettiin ylisesti kutsua Hammarénin mäeksi/ Hammaréns backe. Myös tietä, joka  oli ainut tie kaupungista nykyiseen Roihuvuoreen (nykyään Jättiläisenpolku)  nimitettiin Hammarénin mäeksi/Hammaréns backe.

Tällä mäellä Maria Hammarén vaikutti ja asui  lapsineen ja lastenlapsineen lähes sata vuotta. Perilliset avioituivat ja  asettuivat asumaan sekä tälle maa-alueelle, että sen lähiympäristöön nykyisessä  Roihuvuoressa. Vuosina 1880-1950 tällä alueella asui ainoastaan Maria Hammarén  perillisineen. He harjoittivat maanviljelystä alueella, joka kuului Herttoniemen  kartanolle ja myöhemmin Helsingin kaupungille.

Maria Hammarénin mäki/Maria Hammaréns backe on  Roihuvuoren alkuperäisten vanhojen asukkaiden muistissa oleva kauan käytetty ko.  alueen nimi. Nimi on aidosti kaksikielinen (nimeä on käytetty yleisesti sekä  ruotsiksi että suomeksi) äänteellisesti sujuva ja yksinkertainen  kirjoittaa.

Kyseistä nimeä eikä sitä äänne- tai  kirjoitusasultaan muistuttavaa nimeä esiinny missään muualla Helsingin  kadunnimistössä, joten sekaannuksen vaaraa ei ole.

Nimen genetiivi muoto on yhtenäinen alueen kahden  muun  merkkihenkilön mukaan nimettyjen teiden kanssa;  Abraham Wetterintie ja Johan Sederholmintie.

Maria Hammarén oli voimakas vaikuttajapersoona  omalla aikakaudellaan. Hänet tunnettiin ahkerana, oikeudenmukaisena ja  sydämellisenä persoonana niin oman väen, talon palvelusväen kuin alueen muiden  asukkaiden keskuudessa. Alueella on aikaisemmin nimetty tiet kahden  alueen merkkihenkilön mukaan; Johan Sederholm ja Abraham Wetter. Nämä hekilöt  edustavat Roihuvuoren historiassa Herttoniemen kartanon omistajina.