Maria Hammarénin muistomerkki paljastettiin toukokuussa 2005 (4/2020)

199

Puiston nimikilpi muistuttaa Johanssonin suvun historiasta Roihuvuoressa.

Artikkeli on julkaistu alunperin toukokuussa 2005. Nyt se julkaistaan uudestaan.

Maria Hammarén syntyi Herttoniemen kartanon mailla (nykyisen Roihuvuoren alueella) sijainneen Hammarénin torpparintaloon. Hän meni naimisiin Johan August Johanssonin kanssa ja sai 12 perillistä. Lapset syntyivät taloon, joka sijaitsi nykyisen puiston alueella. Taloa ja sen lähiympäristöä alettiin yleisesti kutsua Hammarénin mäeksi (Hammaréns backe). Myös tietä, joka oli ainoa reitti kaupungista nykyiseen Roihuvuoreen (nykyään Jättiläisenpolku) nimitettiin Hammarénin mäeksi/Hammaréns backe.

Maria Hammarén vaikutti ja asui lapsineen ja lastenlapsineen mäellä lähes sata vuotta. Perilliset avioituivat ja asettuivat asumaan lähiympäristöön. Vuosina 1880-1950 alueella asui ainoastaan Maria Hammarén perillisineen. He harjoittivat maanviljelystä alueella, joka kuului Herttoniemen kartanolle ja myöhemmin Helsingin kaupungille.

Maria Hammarén oli voimakas vaikuttajapersoona omalla aikakaudellaan. Hänet tunnettiin ahkerana, oikeudenmukaisena ja sydämellisenä persoonana niin oman väen, talon palvelusväen kuin alueen muiden asukkaiden keskuudessa. Alueella on aikaisemmin nimetty tiet kahden alueen merkkihenkilön mukaan; Johan Sederholm ja Abraham Wetter. Nämä hekilöt edustavat Roihuvuoren historiassa Herttoniemen kartanon omistajina.

Lähde: https://kaupunginosat.fi/roihuvuori/kutsu-maria-hammarnin-men-nimikilven-paljastustilaisuuteen/

Lisätietoja; wikipedia

Kuvat: Wikipedia.