Pikseliähky Vartiosaaressa 6.-8.6.2014

386
Roihuvuori-Seura
Roihuvuori-Seura

Monitaidefestivaali Pikseliähky levittäytyy Vartiosaareen 6.–8.6.2014

www.pixelache.ac/festival-2014/in-finnish

Pikseliähky-festivaali kokoaa yhteen satoja kansainvälisiä ja paikallisia taiteen, designin, tutkimuksen ja aktivismin harrastajia sekä ammattilaisia.

Tapahtuman teemana tänä vuonna on ”The Commons – Yhteisöllinen jakaminen”; avoimen lähdekoodin, lisensoinnin ja kulttuurin haasteet ja näkökulmat. Alateemoina käsitellään bioteknologian, urbaanin kulttuurin ja tieteen avoimuuden, yhteisöllisen jakamisen ja tiedon kysymyksiä.

Järjestyksessään kolmastoista Camp Pixelache perustuu edellisten vuosien tapaan epäkonferenssi-malliin, jossa osallistujat itse muokkaavat sisältöä ja ohjelmistoa myös paikanpäällä. Kaikki voivat ehdottaa Commons-teemaan liittyvää tapahtumaa täällä. Keskustelu on vapaa! Myös muut teemat ja ajatukset ovat tervetulleita.

Pikseliähky-festivaalin päätapahtuma paikka, Vartiosaari, ilmentää monia Commonsin ulottuvuuksia; paikka on vähän kehitetty, pitkälti luonnon tilassa oleva keidas keskellä urbaania ympäristöä. Saaressa sijaitsee myös paljon yhteisöllisesti hallittuja puuhuviloita ja –mökkejä. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto harkitsee parhaillaan koko saaren kaavoittamista rakennuskäyttöön. Meneillään on kansalaisten kampanja saaren osittaisesta suojelemisesta.
Pikseliähky-festivaali pyrki omalta osaltaan luomaan keskustelualustan mm. tilankäytöstä Commons-teeman alla.

7.-8.6. järjestettävien avointen epäkonferenssi-päivien lisäksi 6.6. tapahtumassa esiintyvät keynote-puhujat. Kanadalainen tutkija ja muotoilija Alain Ambrosi keskittyy Commons-käsitteen uudelleenmäärittelyyn sekä Remix the Commons -projektinsa esittelyyn. Paikallisia taiteilijoita, muotoilijoita, tutkijoita, aktivisteja ja kansalaisia kutsutaan osallistumaan videohaastattelujen avulla Ambrosin projektiin. Vartiosaaressa on koko tapahtuman ajan videokoppeja, jossa suomalaiset tekijät voivat jakaa ajatuksiaan teemasta.
Tutkija Markus Schmidt puolestaan avaa Bio-Commonsiin liittyviä haasteita ja kysymyksiä. Mm. patentointi uhkaa bioteknologian kehitysten avointa jakoa: miten biologian ja bioteknologian voi pitää kaikille avoimena?