Roihuvuoren Lumitalvi 2012-2013 käynnistyy!

616
Lumilinna2012 IMG 2344

Lumi on täällä taas! Ole mukana tekemässä Roihuvuoren Suuri Lumitalvi 2012-2013, rakenna ja veistele, itseksesi tai yhdessä naapurien ja ystävien kanssa, täyttäkäämme Roihuvuori erilaisilla lumiveistoksilla ja -linnoilla, mihin vain mielikuvitus ja into kehottaa. Muista toki rakentaessasi turvallisuustekijät ja rakennelmien eri-ikäiset käyttäjät.

Lähetä myös kuvia lumteoksistasi osoitteeseen: roihika(at)gmail.com, julkaisemme niistä kuvakoosteen näillä sivuilla. Laita viestiin kuvaajan nimi sekä lumiteoksen sijainti, voit halutessasi liittää mukaan myös kuvatekstin. Kaikki – niin isot kuin pienistä pienimmätkin – lumesta tehdyt ilahdutukset ovat tervetulleita!

Lue lisää –linkin alta löydät Roihuvuoren Kylälehden numerossa 2/2012 ilmestyneen jutun lumilinnan teko-ohjeista.

 

Vinkkejä lumilinnan tekoon – lyhyt oppimäärä

(Roihuvuoren Kylälehti 2/2012, sivu 29)

1. Ennen rakennuspuuhaan ryhtymistä rakennusmateriaalin saatavuus ja laatu kannattaa tarkistaa ikkunasta. Pelkän kalenterin tai edellisen illan sääennusteen perusteella tehdyt johtopäätökset saattavat olla töiden onnistumisen tai jopa käynnistymisen kannalta kohtalokkaita.

2. Työvaatetus ja muu puvustus kannattaa säätää niin ettei viima kylmää muttei hikikään tukahduta. Tumppujen imukapasiteetti kannattaa mitoittaa suhteessa lumen märkyysasteeseen. Värikäs ja mieluummin tupsukas pipo on tarpeellinen paitsi suojavarusteena, myös talvisen tunnelman vahvistajana.

3. Rakennusmateriaalin muokkaamiseen sopivan kaluston tulee soveltua niin suurien karkeiden ainesten muokkaamiseen kuin pikkutarkkaan veistelyyn. Cateringin puolella tärkeintä on varmistua että kuumaa kaakaota on aina saatavilla.

4. Sopiva linnan tontti on mahdollisimman ylväällä paikalla, kevytliikenteellisesti helposti saavutettavissa ja riittävän puhtaan rakennusmateriaalin ympäröimänä. Erityisen suositeltavaa on tehdä linna valmiiden lumikasojen päälle, jolloin perustus antaa jo valmiiksi ryhtiä rakennukseen. Toisaalta riittävän paksun lumipohjan työstämisestä saa jatkuvaa materiaalihuoltoa muiden rakenteiden vahvistamiseen.

5. Hyvässä linnassa on aina tunnistettavan muurirakenteen ja näyttävän tornin ohella monimutkainen tunneliverkosto, paljon portaita ja liukumäkiä.

6. Käsin pyöriteltyjen ja lapiolla siirrettävien ainesosien ohella innovatiivisten laatikkomuottien käyttö luo työprosesseihin määrätietoisuutta ja antaa rakennuksen ulkoasulle linnamaista arvokkuutta. Laatikkomuottina kannattaa käyttää mahdollisimman tukevasta muovista valmistettua laatikkoa.

7. Siirrettävään muottiin perustuva Iglukone on kätevä, joskaan ei välttämätön apuväline iglujen tekemiseen. Iglu kannattaa kuitenkin tehdä kerralla valmiiksi koska kesken jäänen iglun rakenne on epävakaa ja aamulla työmaalla voi odottaa surullinen yllätys.

8. Linnan suosiota vahvistavat naapuriston yhteiset ponnistukset, paikalle ilmaantuva yleisö ja linnan eri ikäiset aktiiviset käyttäjät. Turistibussien paikoitusalue ja tietenkin matkamuistomyymälä kannattaa toteuttaa mieluummin liian aikaisen kuin myöhään.

Teksti: Tuomas Rantanen

Kevättalven 2012 lumilinnaan Satumaanpolulle rakennettiin Ruotsin kruununprinsessan syntymän kunniaksi juhlamenoin vihitty Estelle-torni. Torni rakennettiin taloyhtiön lipputangon ympärille, jolloin liputuksesta virallisina liputuspäivinä huolehti kätevästi huoltoyhtiö. Kuva: Henni Oksman

Lumilinna2012 IMG 2134

Samaisen lumilinnan ensimmäinen historiallinen kerros muistutti antiikin raunioita. Kuva: Tuomas Rantanen

Lumilinna2012 IMG 2444

Linnan vallituksilta oli näköala rauhanomaiseen naapurikaupunginosaan. Puolustuskalustoa ei muureille tarvittu, ystävyyden ja avunannon lyhdyt valaisivat kaamosta. Kuva: Henni Oksman

Lumilinna2012 IMG 2616

Linnasta jäivät puuttumaan vain portaiden yläpäähän veistetyt lohikäärmeet. Kuva: Henni Oksman

Lumilinna2012 IMG 4444

Tulevan talven lumilinnan maurilaisvaikutteinen pienoismalli on valmistettu kivestä ja laastista. Ensi vuonna tavoitteena on saada myös lumilinna Unescon maailmanperintöluetteloon. Kuva: Vilppu Rantanen