Räppiä Roihuvuoren ala-asteella (2007)

586
Roihuvuori-Seura
Roihuvuori-Seura
   Plan järjesti ”turpa auki” räp/hiphop-kilpailun aiheena lasten ja nuorten oikeudet. Yksi kolmesta voittajasta oli herttoniemeläinen Standu. Hänellä on tuplaajana roihuvuorelainen Asteekki, joka on tehnyt kappaleeseen biitin. Standu ja Asteekki esiintyvät ensi lauantaina 1.9. Roihuvuoren ala-asteella kello 11.00. Lisätietoja osoitteesta www.plan.fi ja www.turpaauki.fi.

Plan Suomi Säätiön ”Turpa auki – Vapauta loistosi” hiphop- ja rap- kilpailu on ratkennut. Arvovaltainen raati valitsi kolme voittajaa.

Plan haastoi keväällä 2007 nuoret tekemään rap- ja hiphop-musiikkia lasten oikeuksista. Kilpailu poiki kymmeniä koskettavin sanoitusten siivittämiä biisejä, joita myös aikuisten kannattaa kuunnella ja lukea. Voittajien valinnassa painottui onnistunut musiikin ja sanoituksen yhdistelmä. Arvovaltainen raati valitsi voittajiksi kolme kovatasoista artistia/ryhmää, joita ei rankattu keskinäiseen paremmuusjärjestykseen. Kilpailun kärkeen ylsi Standu eli Sami Viberg, 17, Helsingistä, Miss TiLT eli Natali Sotamaa, 17, Jyväskylästä sekä t-Ryhmä: Kameleontti eli Santeri Keinänen, 17, Possupoika eli Valtteri Keinänen, 15 ja G-lokki eli Jonathan Guillaume, 17, Honkilahdelta ja Espoosta.

Kilpailussa räpättiin sekä suomalaisten että maailman lasten elämästä. Tuomariston mielestä on merkillepantavaa, että useimmista kilpailuteksteistä välittyi aitoa huolta asioiden tilasta. Kappaleissa kerrotaan surusta ja tuskasta mutta myös ratkaisuista ja tulevaisuuden toiveista.

– Oli innostavaa kuulla kilpailun nuorten osanottajien supernokkelia sanoituksia ja iskeviä tyylejä. Niitä kuunnellessa kokenut räppärikin palasi perusasioiden äärelle, sanoo Planin ”Turpa auki – Vapauta loistosi” kilpailun tuomariston jäsen, räpin suomalainen huippuartisti Paleface. Plan Suomen rap-kilpailun voittajat palkittiin 7.8.2007. Samalla julkistettiin myös kilpailun sanoitusten parhaimmistosta WSOY:n kustantama TURPA AUKI! – Rap-lyriikkaa -kirja, joka sisältää voittokappaleista levytetyn CD:n.

Syksyn 2007 Turpa auki – Vapauta loistosi -kiertue käynnistyy URB 07 katujuhlassa 12.8. Otteita kilpailukappaleiden sanoituksista on luettavissa myös Helsingin metroissa sekä Turun ja Tampereen linja-autoissa viikoilla 34–35. Hanke on toteutettu ulkoasiainministeriön, opetusministeriön, Taideteollisen korkeakoulun, WSOY:n, Kiasman URB-festivaalin ja Tampereen joukkoliikenteen sekä Fresh Media Productionsin kanssa.

Lisätietoja: lapsi- ja nuorisotyön koordinaattori Jani Toom, Plan Suomi Säätiö, puh. (09) 6869 8045, jani.toom@plan.fi.

STANDU

Kilpailukappaleen ”Turpa auki” biitin teki Standun ystävä. Standu itse keskittyy sanoittamaan ja räppäämään.

”Mä oon seittemäntoistvuotias vesseli Helsingin Herttoniemestä ja täällä oon tosiaan koko ikäni asunu. Perheesee kuuluu iso- ja pikkuveli, mutsi, faija sekä lemmikkieläimii. Mä teen musiikkii sekä soolona, että mun ja yhen mun hyvän frendin perustamas ”82crew” posses. Digaan myös vapaa-ajal chillaa himas ja pelaa korist frendi porukan kans. Luonteeltani oon tällänen rauhallinen jamppa.”
Ensin Standu piti kilpailuaiheita vaikeana mutta tarkemmin ajateltuna ei ollenkaan ”pahana juttuna”.

–  Aihe oli vaikeampi kuin ensin kelasin,
koska tietoni perustuivat vain median       syöttämään proosaan ja koulussa päntättyihin ”hyvinvointivaltiojuttuihin”. Vaikeaa se oli, välillä inspiraatio hävisi kokonaan, muta on sitä ennenkin porskutettu eteenpäin, joten miksi ei myös nyt. Sanoja aloin kirjoittaa jo tulomatkalla koulusta, mutta kun kotiin päästyäni luin aiheista netistä, aloitin kokonaan tyhjältä pöydältä. Kyselin aiheista ja päätin kirjoittaa vähän kaikista.

–  Standun kappaleessa yhdistyy monia kilpailun teemoja. Erityisen mieleenpainuvana nousee esiin lapsen oikeus mielipiteisiin:

    ”anna palaa, mä annan takas
     aseenani biitti ja sanat
     se on mun ihan perusoikeus
     ihan niinku peruskoulutus”

Lähde, Plan