Roihuvuoren taidetta

1394
vesitorni

Roihuvuoresta löytyy monenlaista taidetta, kuten patsaita, ympäristötaidetta, näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia.

Olemme koonneet tälle sivulle linkkejä ja tietoja erilaisista Roihuvuoressa ja lähialueilla sijaitsevista taideteoksista.  

 

 

 

Roihuvuoren vesitornin nimi on ”Vesirousku”. Torni rakennettiin 1976–1977.
Sen on suunnitellut arkkitehti Simo Lumme. Tornin jalkaan maalatun seinämaalauksen nimi on ”kuula” ja se on graafikko Heikki Kuulan suunnittelema. Maalaus valmistui vuonna 2006.

Kuvia vesitornista kesäkuulta 2016. Kuvia Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista.   

Roihuvuori Water Tower 2011 (Wikipedia)

 

 

Roihuvuoren kirjaston/Porolahden peruskoulun edustalla sijaitsee Taisto Martiskaisen veistos ”Kiikkujat”  (”Välitunti”), taideteos on valmistunut vuonna 1964.
Osoite Roihuvuorentie 2.  Lisätietoja Helsingin patsaista.  

Taisto Martiskainen Kiikkujat 1964

 

 

Tuhkimon kylätalo ja Tuhkimonpuisto.
Puistossa aikaisemmin sijainnut puistorakennus purettiin huonokuntoisena.
Entisen rakennuksen paikalle on Roihuvuori-Seura vuokrannut väliaikaisen kylätalon kaupungin avustuksen turvin. Kylätalo maalattiin japanilaisten anime-elokuvien hengessä kesällä 2015. Osoite Tuhkimonpuisto, Tuhkimontie 10-12. 

kylätalo maalaus

 

 

Roihuvuoren kirkko on valmistunut vuonna 1970 (arkkitehti Lauri Silvennoinen). Alttaritauluna on lasimaalaus ”Circulum vitae”, ”Elämän pyörä” (taidemaalari Reino Hietanen). Osoite Tulisuontie 2. 

Kuvia kirkon sisältä.

Roihuvuoren kirkko

kirkko lasimaalaus

 

 

Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha valmistui vuonna 1998, se rakennettiin Jukka Toivosen aloitteesta. Toteutus Virve Veisterä (maisema-arkkitehti), Jukka Toivonen (työnjohtaja) ja Kaisu Ilonen (puistosuunnittelija). Osoite Roihuvuorentie 10-18.

Japanilaistyylinen puutarha 2

 

 

Kahvila Rio, vaihtuvia näyttelyitä. Osoite Roihuvuorentie 9 (Roihuvuorentien ja Keijukaistentien risteyksessä, talon takapääty). 

Rio logo

KUVA hannansoppa com 20150419 IMG 7427 

 

Herttoniemen duunarit, ympäristötaideteos Herttoniemen teollisuusalueella (mm. Sahaajankatu, Mekaanikonkatu, Muuntajankatu, Asentajankatu). 

duunarit 1

 

 

Roihuvuoren ala-aste eli ”Vuorenpeikontien koulu” valmistui vuonna 1967 arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelemana. Betoniarkkitehtuuristaan tunnetun koulun sisätilojen värisuunnittelu ja taideteokset on toteutettu yhteistyössä kuvataiteilija Anitra Lucanderin kanssa. Koulun peruskorjaus ja saneeraus valmistui syyskuussa 2016. (kuvakertomus). Osoite Vuorenpeikontie 7.  

ScreenHunter 730 Sep. 13 13.04

Roihuvuoren ala-asteen peruskorjauksen ajan (2015-2016) työmaan ympärille pystytetty lauta-aita toimi epävirallisena graffiti-taiteen alustana. Aita purettiin toukokuun lopussa vuonna 2016. 

2016 05 graffiti Pekka Mäkelä

 

 

Roihuvuoren ostarin vieressä Roihuvuorentien ja Tulisuontien risteyksessä sijaitseva kortteli rakennetaan uusiksi. Paikalla sijainnut liikerakennus sekä Roihuvuoren lämmön rakennukset purettiin ja paikalle rakennetaan kolme asuintaloa, joissa sijaitsee myös hieman liiketiloja. Rakennukset valmistuvat vuonna 2018. 

 
Syys-lokakuussa 2016 puretun talon seinille ilmestyi oma-aloitteinen graffiti-näyttely.
Talot on maalattu talon omistajien suostumuksella ennen niiden purkua (juttu). 

 P Makela 4

 

 

Roihuvuorentien ja Tulisuontien risteyksessä sijaitsevan rakennuskohteen puuaidalle järjestettiin rakennuttajan ja Roihuvuori-Seuran tuella graffitimaalauksien kilpailu vuoden 2017 aikana. Valokuvaaja Pekka Mäkelä on kuvannut vaihtuvaa kuvagalleriaa. Linkki kilpailua esittelevään juttuun

Kilpailun voittaja julistettiin syksyllä 2017, artikkeli ja kuvia graffitimaalauksista.  

Kuva Pekka Mäkelä - AITA 3 1 2017 DSC 0012 2 400x200

 

 

Herttoniemi-seuran web-sivuille on koottu katsaus Herttoniemen patsaisiin ja muistomerkkeihin.  

Roihupelto patsas "viesteja tuntemattomille"