Valokuvanäyttely vie katsojan matkalle

476
siili valokuvanayttely 02

Kahvila Roissa Jari Siilin valokuvat vievät kävijän matkalle

Kahvila Roissa (os. Roihuvuorentie 9) on 1.12.2013 asti esillä Jari Siilin valokuvanäyttely ”What a widerful world”. Näyttelyssä on Siilin maisema- ja luontokuvia hänen patikkamatkoiltaan. Näyttelyesitteessä Siili kertoo ikuistavansa sen, mikä pysäyttää hänet. Myöhemmin hän lisää mausteet eli käsittelee kuvansa, ja lopputuloksen hän toivoo pysäyttävän myös katsojan.

Siili on huolellinen kuvaaja. Sommitelmat, valo sekä kuvissa näkyvä liike tai sen puute ovat tarkkaan harkittuja. Etenkin valo on mielestäni useissa kuvissa hyvin kaunis puolipilvisen sään valo, jossa aurinko valaisee vain osan maisemasta. Tämä näkyy esimerkiksi tauluissa ”Kultainen ranta” sekä ”Irish highland”.

Huolellisen kuvaamisen lisäksi Siili käsittelee kuvansa tarkasti. Hän ei pyri kuvissaan luonnonmukaisuuteen vaan muokkaa niiden värimaailmaa paikoin rajustikin. Parhaimmillaan kuvankäsittely tukee

hienosti aihetta ja vie työt realistisen maisemakuvauksen puolelta maalaukselliseen ja paikoin satumaiseenkin suuntaan. Yksi parhaiten onnistuneista on ”Salaisuus pinnan alla”, jossa kuvankäsittelyn ansiosta vedenalaisilla kivillä näyttää kiiltelevän kultahippusia. Satumaista vaikutelmaa lisää onnistuneesti kuvattu vedenvirtaus. Kaikkien teosten kohdalla kuvankäsittely ei palvele aihetta yhtä hyvin. Esimerkiksi lähes mustavalkoisiksi muutetut taulut ”Koski” sekä ”Ujo puu” ovat mielestäni käsittelyn myötä muuttuneet turhan etäisiksi, vaikka samalla teoksiin onkin tullut graafisuutta ja maalauksellisuutta.

Valokuvat Siili on tulostanut kankaalle ja kiinnittänyt puukehyksiin. Lopputuloksena on näyttäviä ja laadukkaita tauluja, joista alle viikossa on myyty jo kolme! Itselleni lopputuloksesta tulee paikoin mieleen sisustustaulut, joissa saisi olla hieman enemmän särmää tai rosoa.

Kahvilamiljööseen taulut sopivat mainiosti. Niiden äärellä kahvia tai teetä siemaillessaan voi tehdä pienen mielikuvitusmatkan Siilin tarjoilemiin maisemiin. Näyttelyssä kannattaa käydä vähintään kahdesti: nyt heti ja lähempänä näyttelyn loppua. Valokuvaaja nimittäin aikoo vaihtaa taulut näyttelyn puolivälissä.

Teksti Emilia Pippola
(Kirjoittaja on roihuvuorelainen freelance-valokuvaaja ja biologi.)