Vuoden 2009 Vuoden roihuvuorelaiset

719
veljet2.jpg
veljet2.jpg

GÉZA JA CSABA SZILVAYSTA VUODEN ROIHUVUORELAISET

Roihuvuori-seura on vuodesta 2000 lähtien valinnut vuosittain Vuoden Roihuvuorelaisen.

Viime vuonna arvonimen sai vuodesta 1954 asti Roihuvuoressa asunut poliitikko, pankinjohtaja Ele Alenius.

Tänä vuonna tunnustuksen saivat unkarilaissyntyiset musiikkipedagogit Géza ja Csaba Szilvay, jotka ovat tehneet merkittävän päivätyön Roihuvuoressa sijaitsevassa Itä-Helsingin musiikkiopistossa opettajina ja Helsingin Lapsi- ja Juniorijousien johtajina.
Kuva: Satu Riskilä

 

 

Helsingin Juniorijouset perustettiin 1972 melkein heti veljesten Suomeen saapumisen jälkeen. Opiston opetusmetodina on Géza ja Csaba Zilvayn kehittämä Colourstrings-menetelmä, joka pohjautuu unkarilaisen musiikkipedagogi Zoltán Kodályn ajatuksiin. Metodi on liki 40 vuoden aikana levinnyt ympäri maailmaa. Orkesterin konsertti- ja koulutustoiminta neljällä mantereella on tehnyt tunnetuksi Suomea, suomalaista musiikkia ja jousipedagogiikkaa. Sen piiristä on myös noussut lukuisa joukko suomalaisen musiikin kärkikaartiin.

Professori Ahti Sonnisen kuoltua 1985 Géza Szilvay on toiminut Itä-Helsingin musiikkiopiston rehtorina. Vuonna 1999 opiston yhteyteen perustettu musiikkiperuskoulu (IHMU) on kokeiluna ainutlaatuinen. Siihen käy jatkuvasti tutustumassa vierailijoita ympäri maailmaa ja musiikkiperuskoululla on järjestetty jo kaksi kansainväistä lasten musiikkikasvatukseen liittyvää symposiumia. Kesäkuussa Géza Szilvay sai professorin arvonimen.

Roihuvuori-seura r.y:n puheenjohtaja Pia Pilhjerta julkisti Vuoden Roihuvuorelaiset perjantaina 21.8.2009 Japanilaistyylisessä puutarhassa. Tilaisuuden jälkeen veljekset kuljetettiin vanhan ajan kieseissä Strömsinrantaan johtamaan Helsingin Lapsijousten konserttia. Konsertti oli osa Roihuvuoren kyläjuhlien ohjelmistoa.