Yhteenveto Kaupunkiviljely-asukasillasta

462
kaupunkiviljely pakattu

Torstaina 15.3. kokoontui reipas noin 30 hengen porukka kuuntelemaan alustuksia kaupunkiviljelystä ja etsimään vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Puheenvuoron pitivät Dodon kaupunkiviljelijöiden Pinja Sipari sekä Roihuvuori-seuran aktiivi Annakaisa Partanen. Keskustelu oli vilkasta ja runsasta mistä saattoi päätellä, että aihe on monia ikäryhmiä kiinnostava.

Lisätietoa löydät kirjastolla viljelyaiheisestä hyllyköstä, josta lainattavissa paljon hyviä opuksia ja kaupunkiviljelijöiden sivuilta (www.kaupunkiviljely.fi). Myös Roihuvuori-seura ilmoittelee asiasta.

Lue lisää -kohdasta löytyy yhteenveto alustuksista sekä tietoa mm. viljelylaarien hankkimisesta.

Pinja Sipari avasi kertomalla Dodon aloitteesta käynnistyneestä kaupunkiviljelytoiminnasta keväästä 2009 tähän päivään. Jo ensimmäisenä vuonna media otti projektin omakseen ja pikaisesti ilmenikin, että viljelypaikkoja levisi kaupungin eri kolkkiin. Monille omaehtoinen kaupunkiviljely on ainoa tapa päästä kasvattamaan omia hyötykasveja, koska palstoille on useiden vuosien jonot ja kaikkien parvekkeille ei aurinko tarpeeksi paista. Pinjan mielestä viljely on paitsi erittäin hauskaa myös tehnyt monista viljelypaikoista rakkaita miljöitä. Tärkeintä ehkä kuitenkin on, että viljelyn kautta oppii arvostamaan ruokaa ja alkaa miettiä, mitä suuhunsa laittaa: tehotuotettua lihaa vai kenties maukasta ja lähellä kasvatettua kasvispainotteista sapuskaa.

Monet ovat jo Roihuvuori-seuralta kyselleen viljelylaarien perään ja niistä heräsikin paljon kysymyksiä. Iloinen uutinen onkin se, että Dodon kaupunkiviljelijät välittää ns. lavakauluksia huokeaan hintaan. Lavakauluksia kasaamalla 2-4 päällekkäin saa vanerisen, 120cmx80cm laarin, jossa on mukava ja turvallista viljellä ilman pelkoa maaperän saasteista tai rikkaruohoista. Citykanien pääsemiseksi apajille tarvitaan neljä lavakaulusta.

Lavakauluksia myydään Pasilan veturitalleilla (Tallikatu 33, tulo autolla Itä-Pasilan puolelta junaradan alitse) 25 euron kappalehintaan seuraavina päivinä klo 11-17:

21.4.
12.5.
12.6.

Maksu paikan päällä käteisellä! Tule paikalle ajoissa, jotta saat varmasti omasi. Lisätietoja ravintola Kääntöpöydän sivuilta (www.kääntopöytä.fi) sekä seuraamalla Roihuvuori-seuran ilmoituskanavia. Myös viljelysäkkejä välitetään yhä.

Pinjalta tulikin paljon hyviä vinkkejä:

– laariviljely on täysin turvallista kaupunkioloissa, sillä kasvit ottavat saasteita vain maasta. Ilmalaskeuman jäänteet saa pesemällä pois
– apuja kannattaa etsiä omasta porraskäytävästä, hieman kokeneempi viljelijä osaa auttaa alkuun
– multaan kannattaa panostaa. Metsäpirtin multa on erittäin ravinteikasta, sitä voi tilata kuormallisen talonyhtiön pihaan (kimppatilaus naapuruston kesken hyvä idea) tai käydä hakemassa peräkärryllä Viikistä. Viime vuonna multa loppui kesken jo toukokuun lopussa, joten ole kärppänä liikkeellä!
– parhaat siemenet löytyvät Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri -putiikista Mechelininkadulta
– hyviä ja menestyksellä astioissa viljeltyjä kasveja ovat em. kesäkurpitsa, punajuuri, kehäkukka, erilaiset yrtit ja tomaatti
– sissiviljelyä osin kaupungin mailla ei kannata pelätä, sillä pääsääntöisesti kaupunki suhtautuu kaupunkiviljelyyn hyvin suopeasti

Annakaisa Partanen jatkoi kertomalla Lumikintie 6:n kokemuksista ensimmäisen viljelykesän jälkeen. Talonyhtiön pihalle perustettiin viime keväänä upea säkkiviljelmä, jossa toistakymmentä talonyhtiön asukasta kasvattaa omia vihanneksiaan ja yrttejään. Innostus oli oletettua suurempaa ja palaute on ollut järjestään positiivista.

Annakaisan kokemuksia:

– Annakaisa ilahtui, kuinka nopeasti omat lapset oppivat tunnistamaan kasvit toisistaan ja tykkäsivät touhuta mukana
– Viljelmillä tutustui mainiosti naapureihin
– kannattaa varmistaa, että multa on soveltuvaa omaan astiaan ja paikkaan. Lumikintien turpeinen multa oli turhan kosteaa ja sitä olisi pitänyt jatkaa hiekalla
– viljelypaikka kannattaa valita huolella. Aamuaurinko on kasville tärkeämpi kuin ilta-aurinko
– etanat osoittautuivat ongelmaksi ja ratkaisua ei vielä ole löytynyt. Nokkosvettä on mietitty apuun
– kukaan ei ole käynyt vahingoittamassa viljelyksiä tai salaa popsimassa toisten kasvatuksen tuloksia
– kaiken kaikkiaan viljelyllä on ollut talonyhtiötä aktivoiva vaikutus, nyt Lumikintie 6:ssa tehdään viiden vuoden pihasuunnitelmaa