Ympäristö, puistot ja ulkoilu

2195
kotikaupunkipolku

Tälle web-sivulle on koottu tietoja ja vinkkejä Roihuvuoren ja lähialueiden puistoista ja luonnonympäristöstä.

Roihuvuoren puistot 

 • Japanilaistyylinen puutarha sijaitsee osoitteessa Roihuvuorentie 12-16.
 • Tuhkimonpuisto ja Roihuvuori-Seuran kylätalo sijaitsevat osoitteessa Tuhkimontie 10-12.
 • Roihuvuoren  Kirsikkapuisto osoitteessa Abraham Wetterin tie 20. Keväisin toukokuussa puistossa järjestetään Hanami-juhla kirsikankukkien kukkiessa.
 • Strömsin kartanonpuisto sijaitsee osoitteessa Untuvaisentie 10.
 • Kartanonpuiston vieressä Strömsinlahdenpuisto, josta eteenpäin rantaa pitkin kulkiessa löytyy Marjaniemen uimaranta.
 • Porolahdenpuisto ja siihen liittyvä ulkoilureitti ja siihen suoraan yhdistyvä Tammisalon kanava.  Osoite Abraham Wetterin tie 17-26.

Leikkipuistot 

 • Roihuvuoren asukaspuisto osoitteessa Tulisuontie 4, Roihuvuoren nuorisotalon ja kirkon vieressä. Tarkista myös Nuorisotalon (Nuta) palvelutarjonta.
 • Keijukaistenpolun puisto osoitteessa Keijukaistenpolku 12-Satumaanpolku 7. kauniissa puistossa mm. hiekkalaatikko, keinu ja muita ulkoiluvälineitä.
 • Roihuvuoren lähiliikuntapaikka osoitteessa Satumaanpolku 4. Skeittirata ja erilaisia kaupungin liikuntaviraston liikuntavälineitä. Puistossa pumptrack-rata, David City-Line -ulkokuntoiluvälineitä sekä Big Rig -ulkokuntoilukeskus.
 • Tuhkimonpuisto ja Roihuvuori-Seuran kylätalo osoitteessa Tuhkimontie 10-12. Syksyisin ja keväisin maanantaisin asukkaiden talkoovoimin pyörittämä ruokailu lapsille ja lapsiperheille.
  Tuhkimonpuisto on kaikille avoin ja maksuton vapaa-ajanviettopaikka. Puistosta löytyy leikkivälineitä, pelejä, lukemista ja seuraa. Kylätalon mikrouuni ja kahvinkeitin ovat käytettävissä talon ollessa auki. Grillin saa käyttöön pyydettäessä.
  Syksyllä 2008 leikkipuisto Tuhkimon puistorakennuksesta löytyi kohonneita mikrobitasoja ja kosteutta. Rakennus asetettiin käyttökieltoon ja myöhemmin purettiin kokonaan. Samalla paikalla sijaitsee nykyisin Seuran väliaikainen kylätalo.
  Leikkipuiston toiminta siirtyi  nuorisotalon tiloihin osoitteeseen Prinssintie 1.
  Lisätietoja Tuhkimosta: linkki.

Ulkoilu, kävely ja pyöräily Roihuvuoressa

Roihuvuoren kotikaupunkipolut. Vihko ja web-sivu esittelevät kotikaupunkilpolut. Lisätietoja eo. linkin kautta.

Helsingin Kotiseutupyöräilyreitit, kaupungin laatimat pyörä- ja kävelyreitit, joihin liittyy liitekartta ja selostus reitin varren kohteista. Reitti 21. Marjaniemen-Roihuvuoren-Tammisalon kierros (pdf) kulkee Roihuvuoren kautta.

Koirapuistot

Roihuvuoressa on erinomaiset koirien ulkoilutusmaastot.
Alueella on kaksi koirapuistoa, jotka on merkitty alla oleviin karttoihin punaisella.

Uusi koirapuisto on avattu käyttöön elokuussa 2018. Kesällä 2018 kaupunki oli rakentamassa uutta koirapuistoa Abraham Wetterin tielle, vastapäätä kirjastoa. Uusi koirapuisto korvaa aikanaan Sahaajankadun puiston. Sahaajankadun Kirsikkapuistossa käynnistyy lähivuosina kunnostustyöt, jonka yhteydessä nykyinen koirapuisto suljetaan. Uusi koirapuisto on avattu elokuussa 2018, uutinen 21.8.2018.

Ala-Roihuvuoren koirapuisto, Sahaajankatu 4
Ylä-Roihuvuoren koirapuisto, Roihuvuoren -selänne metsän pohjoisosa

Koirapuistojen säännöt:

 1. Pidä koirasi vapaana, varmista, että koirasi tulee toimeen muiden koirien kanssa.
 2. Huolehdi, että koirasi rokotukset ovat kunnossa.
 3. Älä heitä keppejä, kiviä tai lumipalloja, äläkä tuo omia leluja.
 4. Sinä vastaat aina omasta koirastasi, koirasi aiheuttamasta aineellisesta vahingosta tai koirasi puremasta aiheutuvista kustannuksista.
 5. Pidä huoli, että koirasi ei haukunnallaan häiritse ihmisten yörauhaa (klo 22 – 07).
 6. Älä vahingoita kasvillisuutta ja puistokalusteita.
 7. Pidä alue siistinä, korjaa ulosteet roska-astiaan.
 8. Sulje portti.

Viheralueita Roihuvuoren lähiympäristössä

 • Marjaniemen siirtolapuutarha sijaitsee Roihuvuoren ja Itäkeskuksen välissä. Siirtolapuutarha-alueet ovat kaikille avoimia virkistysalueita, joiden käytävillä ja muilla yleisillä alueilla on lupa liikkua. Palstat ja mökit piha-alueineen ovat kuitenkin vuokralaisten yksityisaluetta, joten niiden yksityisyyttä pitää kunnioittaa.
 • Herttoniemen kartano ja kartanonpuisto sijaitsee osoitteessa Linnanrakentajantie 12. 
 • Laajasalossa Tullisaari ja Aino Acktén huvila, loistava piknik-paikka tai vaikkapa mölkky- tai petankkikisa, Pyysaaressa kesäravintola.
 • Kivinokan ulkoilualue sijaitsee Herttoniemen kartanon entisillä mailla. Alueella sijaitsee mm. luontopolku ja kaksi kaupungin uimarantaa. Kesäisin järjestetään juhannusjuhlat, KinoKivinokka ja usein ympäristötaidenäyttely. Erityisesti suositellaan kahvilan Kahvinokka uunituoreita ja edullisia leivonnaisia jotka voit nauttia Vanhankaupunginlahden näkymiä ihaillen.
  Alueelle on vapaa pääsy mutta mökkien pihoille ei ole syytä mennä. 
 • Vanhankaupunginlahti ja Viikin luonnonsuojelualue (kartta, pdf). Monipuolinen ulkoilualue heti Herttoniemen pohjoispuolella. Noudatattehan luonnonsuojelualueen sääntöjä ja kunnioitatte lintujen pesintärauhaa. Alueella useita lintutorneja- ja lavoja, kahviloita Vanhankaupunginkoskella.
 • Viikin arboretum eli ”puulajipuisto” on perustettu vuonna 1969 pääasiassa dendrologian eli puulajitieteen tutkimusta ja opetusta varten. Samalla se on myös osa kaupungin erittäin suosittua Vanhankaupunginlahden ulkoilu- ja virkistysaluetta.

Ajankohtaiset työt viheralueilla
Porolahtea Tammisalon puolella reunustavassa Vanhanväylän puistossa tehtiin vuonna 2007 puiston kunnostus- ja hoitotöitä. Puistoon kehitettiin ellipsinmuotoinen leikki-, oleskelu- ja pelialue sekä rakennetaantulvapenger.

Viheralueiden hoito ja kehittäminen

Roihuvuoren viheralueiden hoitoa ja kehittämistä on linjattu Roihuvuoren ja Herttoniemen viheraluesuunnitelmassa vuosille 2006-2015. Suunnitelma hyväksyttiin yleisten töiden lautakunnassa 15.6.2006. Lisätietoja täällä.