Kaunis Veera ja globalisaatiokehitys

Tatu Pekkarinen teki laulelman Kaunis Veera sotavuonna 1942 ja sen sävelsi Matti Jurva. Pekkarinen kirjoitti kuusi vuotta myöhemmin aiheesta laulunäytelmän, jonka ensi-ilta oli talvella 1949 Helsingin Kansanteatteri-Työväenteatterissa. Näytelmän tapahtumat oli sijoitettu 1900-luvun alkuun, Venäjän vallan aikaan. Näytelmästä tehtiin elokuva, joka valmistui 1950. Kaunista Veeraa voidaan pitää kertomuksena 1800- ja 1900-luvun vaihteen globaalisaatiokehityksestä ja siitä, miten ulkomaan viennistä syntyvä vauraus jakaantui tai tihkui tavalliselle kansalle.

Saimaan kanavaa alettiin rakentaa 1845 ja se valmistui 1856. Pelkästään kanavan rakentamisella oli suuri Suomen talouteen ja työllisyyteen. Hanke oli siihen aikaan suurin Suomessa toteutettu rakennustyömaa. Kanavan rakentaminen maksoi kolme miljoonaa ruplaa, mikä oli enemmän kuin valtion silloinen vuosibudjetti. Taloudellisesti kanava oli kuitenkin varsin kannattava. Sen on laskettu maksaneen itse takaisin vajaassa 25 vuodessa. Kanava yhdisti Itämeren Viipurin kohdalta Saimaaseen Lappeenrannan kohdalla.

Venäjällä ei ollut aikaisemmin rakennettu kanavia kiviseen ja mäkiseen maastoon ja siksi työmaalla oli ulkomaisia, lähinnä ruotsalaisia asiantuntijoita. Ruotsissa oli hiljattain rakennettu Trollhättanin ja Götan kanavat, jotka olivat Saimaan kanavan esikuvina. Louhintatöissä käytettiin Suomessa ensimmäistä kertaa ruutia. Saimaan kanavan pituus oli 58 kilometriä pitkä ja siinä oli 28 sulkua.

Kanava mahdollisti entisen syrjäseudun taloudellisen kehityksen kytkemällä Itä-Suomen metsät maailman kaupan piiriin. Saimaan kanavasta tuli myös turistinähtävyys. Puutavaran vienti maailmalle vaurastutti Itä-Suomea. Vauraus valui alempiin alempiin luokkiin kuten balladi kertoo: ”Kaunis Veera se laivaan nousi Saimaan kanavalla juu. Tuli tuli kahvin keittäjäksi kuukausipalakalla juu.”

Vilkkaan liikenteen takia kanavan kapasiteetti alkoi käydä riittämättömäksi 1900-luvulla. Huippuvuonna 1923 kanavan läpi kulki 13 000 alusta ja yli miljoona tonnia tavaraa. Kanavaa alettiin rakentaa uudestaan 1927 ja työstä oli saatu valmiiksi hieman alle kaksi viidesosaa, kun talvisota syttyi 1939 ja työt keskeytyivät.

LÄHTEET

Youtube: Kipparikvartetti (1955) Kaunis Veera

Elonet: Kaunis Veera eli balladi Saimaalta   

Wikipedia: Saimaan kanava 

Suetsin kanava (rakentaminen 1859-1867) 

Panaman kanava (rakentaminen 1880-1914)

Kaunis Veera eli balladi Saimaalta

Sätkät sätkät parrun pätkät sinisellä Saimaalla seilattiin

Poijat jätkät, pitkät pätkät kaunista Veeraa me katseltiin

Sen tervahöyryn nimi oli Prinsessa Armada ja me parrulastissa seilattiin noita Saimaan aaltoja.

Kaunis Veera se laivaan nousi Saimaan kanavalla juu. Tuli tuli kahvin keittäjäksi kuukausipalakalla juu …