Kaupunkitutkimuksen päivien teemana Arjen kaupunki

Kaupunkitutkimuksen päivät pidetään 25.-26.4.2019. Teemana on Arjen kaupunki. Työryhmähaku on käynnissä ja se päättyy 19.1.2019. Myös kaupunginosien Kehittäjät eli Kake valmistelee työryhmää päiville.

Kaupunkitutkimuksen päivien teeman kuvausta

Yksi kaupunkitutkimuksen menestyneimpiä käsitteellistyksiä on globaali kaupunki. Vaikka näitä maailmankaupunkeja on vain muutamia, näyttävät pienemmätkin kaupungit olevan pakotettuja kilpailemaan maailmankaupunkisarjassa ja rakentamaan kaupunkiaan ”kuvitteelliselle yleisölle”: turisteille, yrityksille, kansainvälisille kuluttajille ja ulkomaisille sijoittajille.

Onnellisuusmittauksissa maailmankaupungit eivät näytä menestyvän, vaan niissä nousevat toistuvasti esiin keskisuuret, usein pohjoismaiset metropolit ja pienet paikkakunnat kuten Boulder, Korsnäs, Reykjavik tai Helsinki. Näiden paikkojen vahvuutena pidetään kaupunkilaisten toimivaa arkea ja sosiaalista vakautta. Valtaosa kaupunkilaisista asuu näissä tavallisissa, hyvin toimivissa kaupungeissa, jotka eivät ole olleet kaupunkitutkimuksen eivätkä kaupunkipolitiikan nimekkäitä esimerkkejä. Onkin syytä kääntää katse kaupunkien enemmistöön.

Kaupunkitutkimuksen päivät 2019 nostaa esiin toimivan arjen kaupungin menestystekijä. Mikä merkitys toimivalla arjella on kaupunkien välisessä kilpailussa ja kaupunkilaisten elämässä? Menestyykö kaupunki samalla logiikalla kuin yritys? Ovatko toimivat hyvinvointipalvelut osa kaupungin menestystä? Kenelle kaupunkia rakennetaan? Miten kaupunkisuunnittelussa sovitetaan yhteen kehityshankkeet ja kaupunkilaisten asumisen tarpeet? Ketkä tekevät kaupungin?

Päivillä tarkastellaan myös arjen historiaa ja kokemusta. Miltä arki on eri aikoina näyttänyt kaupunkilaisten elämässä? Missä kaupungin arki tapahtuu? Mikä jäsentää arjen kokemusta: puisto, keskusta, naapurit, lähimyymälä, metsä, merenranta, parkkipaikka, kauppakeskus, lähiö vai taidemuseo? Mikä on kaupungin arjen ja juhlan suhde? Voiko taantuvan tai kutistuvan kaupungin arki olla toimiva?

Työryhmähaun esitysten maksimipituus on 250 sanaa. Esitykset on lähetettävä 19.1.2019 mennessä.

LISÄTIETOJA

Kaupunkitutkimuksen päivät 2019 

Työryhmähaku  

Innovatiivinen ja radikaali kaavoituskatsaus (2012) 

Maunulan XV kesäseminaarin materiaalit ja valokuvat (2011)