Mellunkylän Kansalaisakatemia käynnistyi

Blues-soitinten rakennusta, virkkausta, sarjakuvan tekoa, luentoja, kieliä… Monenlaista opastusta on tarjolla – eikä edes maksa mitään. Ollaanko Mellunkylässä siirtymässä luontaistalouteen? No ei ihan mutta hieman sinne päin. Kovan markkinatalouden rinnalle on kaikkialla maailmassa nousemassa erilaisia vastikkeettomia palveluiden tarjoamis- tai vaihtojärjestelmiä. Mellunkylän Kansalaisakatemia (MeKans) on yksi sellainen. 

Mikä kansalaisakatemia?

Perusidea Kansalaisakatemiassa on yksinkertainen. Kansalaisakatemia on eräänlainen risteyskohta, jossa osaamistaan jakava ja uutta oppia janoava kansalainen kohtaavat. Kansalaisakatemia ei itse tuota kursseja tai luentoja – se vain välittää tarjontaa ja kysyntää. Malli toimii vähän samalla tavalla kuin asunnonvälittäjä. Ensin osaaja ottaa yhteyden akatemiaan ja kertoo ideansa: mitä haluaa opettaa, monta oppilasta mahtuu mukaan, mitä oppilailta vaaditaan, opetuksen keston ja opetuspaikan jos jo tietää sen. Tämän jälkeen Kansalaisakatemiassa opetustarjous pannaan näkyviin Internet-sivuille. Opetussisältöjä mainostetaan toki muuallakin. Oppilaat ilmoittautuvat mukaan joko itse suoraan netissä tai Kontupisteen kautta. Paikkojen täyttymistä voi seurata nettisivuilla. Yksinkertaista. Opetuksesta ei makseta palkkaa eikä kurssimaksujakaan ole. Opetustilan hankinnassa avustetaan tarvittaessa.

Vaikka Internet on Kansalaisakatemian pääasiallinen tiedotus- ja työväline, voidaan kaikki vaiheet hoitaa myös käsipelillä Kontupisteessä. Ei tarvitse kuin marssia sisään, henkilökunnan kanssa syötetään sitten yhdessä tarvittavat tiedot ylläpitosivustoon. Näin arkakin netinkäyttäjä pääsee mukaan ja saa vielä opastusta nettiasioinnissa.

Miksi jakaisin ilmaiseksi osaamistani?

Tähän kysymykseen vastaa tietysti jokainen lopulta itse. Monasti kuitenkin vastikkeetonkin toiminta tuottaa tekijälleen jonkunlaista hyötyä ja mielihyvää. Avoimet oppimisympäristöt ovat hyvin vuorovaikutteisia, roolitkin sekoittuvat usein. Oppilaat saattavat tietää jostain kohdasta enemmän kuin opettaja, näin vetäjäkin oppii uutta. Tieto tapaa kasaantua ryhmässä.
Kimppaoppinen on myös oma sosiaalinen mikromaailmansa. Se luo mahdollisuuden kohdata samoista asioista kiinnostuneita ja löytää ehkä uusia pysyvämpiäkin tuttavuuksia. Osaajat ovat eri kulttuureissa, kuten tiedetään, myös yhteisöidensä kunnioitettuja jäseniä. Kollektiivinen laajamittainen toiminta vaikuttaa lopulta koko asuinalueen vireyteen ja vetovoimaisuuteen.

Kanslaisakatemian taustalla ovat Helsingin kulttuurikeskus ja Mellunkylän lukuisat järjestöt.

Tutustu Kanslaisakatemian kevään ohjelmaan: http://www.mekans.fi/