Schulman & Mäenpää: Kaupungin kuumat lähteet

ikoni_kaupungin kuumat lahteet.jpg
ikoni_kaupungin kuumat lahteet.jpg

Professori Harry Schulman Helsingin yliopistosta ja tutkija Pasi Mäenpää ovat työstäneet uuden kirjan Kaupungin kuumat lähteet – Helsingin metropolialueen innovaatioympäristöt. Kirjassa on 15 artikkelia ja 23 kirjoittajaa. Kirja julkaistiin tiistaina 4.10.2011 Helsingin kaupungintalolla.

Kirjassa pohditaan, mitkä ovat Helsingin metropolialueen edellytykset innovaatioympäristönä ja miten niitä voidaan parantaa? Sen artikkeleissa pohditaan, miltä Helsingin metropolialueen innovaatioympäristöt näyttävät ja miten meillä menee suhteessa Itämeren alueeseen. Kirjassa on myös arvioitu ns. neloiskierrettä eli kansalaisten ja kolmannen sektorin roolia metropolialueen innovatiivisuutta kehitettäessä. Keskeisenä innovaatioapparaattina esitellään Living Lab -toiminta, jossa käyttäjät ovat mukana tuotekehityksessä.

Innovaatiotalous merkitsee uudenlaista julkista hallintatapaa, avoimempaa yrityskulttuuria ja kaupunkilaisten luovaa panosta. Kaupungin ”kuumat lähteet” pulppuavat, kun tekemiselle järjestetään mahdollisuuksia, epäonnistuminen sallitaan ja onnistumiset hyödynnetään yhdessä.

Kirjoittajien lähtökohtana on, että luovuudesta ja osaamisesta kumpuavat innovaatiot ovat yhteiskuntakehityksen, taloudellisen elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn ns. kuumia lähteitä. Innovaatiopohjaisen talouskilpailun ohella
viimeaikaista kehitystä luonnehtivat kansainvälistyminen ja verkostomaisiksi muuntuvat organisoitumisen muodot. Samalla aineeton pääoma on muodostunut tärkeimmäksi tuotannontekijäksi.

Tämä artikkelikokoelma on tehty laajassa yhteistyössä Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen laitoksen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Kansainvälisten markkinoiden tutkimuskeskus CEMATin (Center for Markets in Transition) sekä Helsingin kaupungin tietokeskuksen kanssa. Kirja on saanut tukea Helsingin kaupungin innovaatiorahastosta.

LUE KIRJA netistä!

julkistus_kaupunkien kuumat lahteet.pdf Katso kuvia kirjan julkistustilaisuudesta (948.83 KB)

Kommentoi kirjaa Facebookissa!!

Schulman, Harry & Mäenpää, Pasi (toim.) (2011) Kaupungin kuumat lähteet. Helsingin metropolialueen innovaatioympäristöt.
15 artikkelia, 272 sivua

Lisätiedot:
erikoistutkija Markus Laine, Helsingin kaupungin tietokeskus, puh. 040 3344772

Hinta: 20 € (sis. alv. 9 %)

KUVA ALLA: Kirjan toimittajat Harry Schulman (vas.) ja Pasi Mäenpääkaupungin kuumat lahteet.jpg