Sote-lautakunta päätti asukastaloavustusten jaon periaatteista

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli 3.9.2013 avustusten jakoa viraston esityksen pohjalta. Lautakunta hyväksyi esityksen, mutta teki täydennyksen muun muassa tekstin kohtaan ”Avustuksilla tuetaan ensisijaisesti toimintaa, joka tähtää helsinkiläisen väestön terveys- ja hyvinvointierojen kaventamiseen”. Lisäyksen mukaan vapaaehtoistyö ja kansalaistoiminta kaventavat myös terveys- ja hyvinvointieroja. Maunulassa avustusten haku koskee muun muassa asukastila Maunulan Mediapajan toimintaa.

Päätös

Muuten esityksen mukaan, mutta sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi:

1) äänin 10 – 3 jäsen Hannu Tuominen tekemän ja jäsen Laura Nordströmin kannattaman vastaehdotuksen, jonka mukaan sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten jakoperusteiden kohtaan kaksi lisätään kohta g) vapaaehtoistyö ja kansalaistoiminta.

2) yksimielisesti jäsen Hannu Tuomisen tekemän ja jäsen Laura Nordströmin kannattaman vastaehdotuksen, jonka mukaan sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten jakoperusteen kohta viisi muutetaan kuulumaan seuraavasti: ”Kertaluonteisia kohdeavustuksia ei pääsääntöisesti myönnetä” (lisätty sana pääsääntöisesti).

3) äänin 7 – 6 jäsen Joonas Leppänen tekemän ja jäsen Miikka Merikannon kannattamana vastaehdotuksen, jonka mukaan päätösehdotukseen lisätään, että ”sosiaali- ja terveyslautakunta katsoo, että asukastalotoiminnan rahoitukseen olisi syytä löytää koko kaupungin tasoinen malli. Kuitenkin niin kauan, kuin asukastalotoiminnan rahoitusmalli on valmisteilla, voidaan nyt hyväksyttävistä avustuskriteereistä poiketa, jotta nykyisten asukastalojen toiminnan jatkuvuus turvataan.”

Esitetyt alkuperäiset sosiaali- ja terveyslautakunnan avustusten jakoperusteet:

1) Yleisperiaatteena on, että avustuksen piiriin hyväksyttävän toiminnan tulee tukea sosiaali- ja terveysviraston voimassa olevan strategiasuunnitelman tavoitteiden toteuttamista.

2) Avustuksilla tuetaan ensisijaisesti toimintaa, joka tähtää helsinkiläisen väestön terveys- ja hyvinvointierojen kaventamiseen. Tällä tarkoitetaan muun muassa seuraavia asioita:

a. Terveyden ja toimintakyvyn ja itsenäisen selviytymisen tukeminen
b. Sosiaalisten ongelmien ennaltaehkäiseminen ja vähentäminen
c. Omatoimisuuden ja itsehoidon lisääminen
d. Eri-ikäisten syrjäytymisen ehkäisy ennaltaehkäisevin ja/tai korjaavin toimin
e. Maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen
f. Haavoittuviin ryhmiin kuuluvien auttaminen ja vertaistuki sekä kriisiapu, jolloin kohderyhminä ovat:
– lapset, nuoret, pienituloiset perheet, ikääntyneet, pitkäaikaissairaat, eri tavoin vammaiset
– päihde- tai mielenterveyspalveluja tarvitsevat
– asunnottomat
– toimeentulovaikeuksissa olevat
– terveyden edistämisen kannalta merkitykselliset, vaikkakin pienet väestöryhmät, joihin kuuluvien hoito- tai tukisuhde vaatii erityistä asiantuntemusta ja luottamuksellisuutta.

3) Avustuksen saajalla tulee olla omaa varainhankintaa tai muuta toimintaresurssia (esim. vapaaehtoistyö), jotta toiminta ei kokonaan ole ulkopuolisen tuen varassa.

4) Avustus kohdennetaan pääsääntöisesti välittömään auttamis- ja tukemistoimintaan, joten välillistä järjestötyötä, kuten yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa ja järjestön tunnetuksi tekemistä, ei ensisijaisesti avusteta eikä myöskään järjestötoiminnan hallinnollisia ja vieraanvaraisuuteen liittyviä kuluja (esimerkiksi kokouskulut, tarjoilut, toimistotarvikkeet, kalusteet, ATK, Internet, AV-laitteet, puhelin, posti, matka- tai päivärahat, henkilökunnan koulutus, julkaisujen tilaaminen tai tuottaminen, korjausrakentaminen ja remontointi, yleiset kiinteistönhoitokulut) eikä sellaisia ajanvietteeseen liittyviä kuluja, jotka järjestön tai osallistujien voidaan katsoa pystyvän kustantamaan itse (esim. luentopalkkiot, juhlat ja retket).

5) Kertaluontoisia kohdeavustuksia ei myönnetä.

6) Avustusta ei myönnetä uskonnolliseen tai poliittiseen toimintaan, eikä sellaiseen toimintaan, johon hakija saa muuta Helsingin kaupungin avustusta. Lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta päättänee, että järjestöavustukset julistetaan haettaviksi vuosittain syyskuun loppuun mennessä.

Hyväksyessään vuoden 2013 avustukset 9.4.2013 sosiaali- ja terveyslautakunta päätti velvoittaa sosiaali- ja terveysvirastoa tuomaan lautakunnalle viimeistään elokuun 2013 loppuun mennessä täsmennetyt avustuksia koskevat hakukriteerit vuoden 2014 avustusten hakua ja käsittelyä varten.

Nyt esitettävät hakukriteerit on muotoiltu olemaan voimassa toistaiseksi. Näin kriteereistä ei tarvitse päättää erikseen jokaisen haun yhteydessä, vaan ainoastaan silloin, kun niihin katsotaan tarpeelliseksi tehdä muutoksia.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 9.4.2013 kokouksessaan lisäksi ilmoittaa, että eri lautakuntien jakamiin avustuksiin olisi tarpeen saada yhteinen koordinointi. Lautakunta esitti, että kaupunginhallitus asettaisi työryhmän asukastoiminnan avustusperiaatteiden selkeyttämiseksi.

Aluetyötä ja avustuksia selvittämään perustetut kaupunkitasoiset työryhmät Helsingin kaupungin strategiaohjelmaa 2013–2016 koskevassa täytäntöönpanopäätöksessä kaupunginvaltuusto 24.4.2013 kehotti talous- ja suunnittelukeskusta tekemään yhteistyössä avustuksia myöntävien virastojen kanssa 31.10.2013 mennessä selvityksen kaupungin ulkopuolisten toimijoiden avustusten ja tukien myöntämisen keskittämisestä kaupunginhallitukselle. Talous- ja suunnittelukeskus on perustanut työryhmän, jonka työ on käynnistymässä talousarviopäällikön johdolla.

Asukastoimintaan liittyen kaupunginjohtaja asetti 15.5.2013 aluetyön työryhmän, jonka tehtävänä on laatia 31.10.2013 mennessä selvitys sosiaali- ja terveysviraston aluetyön yksikön toiminnasta ja sen yhtymäkohdista kaupungin muuhun asuinaluetyöhön ja asukastalotoimintaan sekä kartoittaa alue- ja yhdyskuntatyön organisointivaihtoehtoja. Tähän liittyy yhteistyö alan järjestöjen kanssa. Työryhmän puheenjohtaja on talousarviopäällikkö.

On todennäköistä, että työryhmien ehdotusten pohjalta tehtävät päätökset tulevat vaikuttamaan lautakuntien järjestöavustuskäytäntöihin sekä asukastalojen tukemiseen.

LISÄTIETOJA
Esitys sosiaali- ja terveysviraston avustusten jaon periaatteista vuodelle 2014