Taistelu Turusta elokuvateattereihin

Jouko Aaltosen ohjaama dokumenttielokuva Taistelu Turusta saa elokuvateatteriensi-illan 29.4.2011. Suomalaisen elokuvan festivaaleilla 9-10.4.Turussa ensiesitetty elokuva sai kulttuuripääkaupungin sekaisin. Ensi-iltakaupungit ovat Helsinki, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Pori, Lahti ja tietenkin Turku.

TAISTELU TURUSTA on dokumenttielokuva suomalaisen kaupunkimiljöön muutoksesta, siitä miten vanha tuhottiin modernismin huumassa. Aihetta käsitellään yhden konkreettisen esimerkin, Turun kautta. Maamme vanhimpana kaupunkina Turussa oli paljon purettavaa. Se on myös kaupunki, joka antoi nimensä toimintatavalle, jossa poliitikot ja liike-elämä yhteisten intressien nimissä junailivat purkamista ja rakentamista ohi virallisen päätöksenteon. Miten se pääsi tapahtumaan? Kuka siitä hyötyi? Minkälainen sairaus oli Turun tauti?
 
Samalla elokuva kertoo tämän päivän aktivisteista ja talonvaltaajista. Miten nuoret tänä päivänä yrittävät ottaa kaupunkitilaa haltuunsa? Mitä he haluavat? Miksi taloja vallataan? Mitä on miljööpolitiikka tämän päivän Suomessa? Kenelle rakennettu ympäristömme kuuluu ja kuka siitä päättää?
 
TAISTELU TURUSTA yhdistää arkistomateriaalia sekä päätöksentekijöiden, virkamiesten ja kansalaisliikkeiden aktivistien haastatteluja nykyhetken tapahtumiin. Kokonaisuus on moniääninen ja poleeminen. Elokuvan esiin nostamat kysymykset ovat edelleen ajankohtaisia, ei vain Turussa vaan Suomessa ja Euroopassa laajemmaltikin. Onko Turun taudista päästy eroon vai onko se piilevä ja pysyvä vitsaus?

LISÄTIETOJA
Taistelu Turusta