Historiikki

Ruskeasuon historia

Ruskeasuo – Ajurikylästä kaupunginosaksi

Kaupunginosahistoriikin kolmannesta painoksesta lisäpainos!

Mittavan suosion saaneen 320-sivuisen Ruskeasuo-kirjan kolmannesta painoksesta on jatkuvan kysynnän vuoksi otettu lisäpainos. Lokakuussa painosta tulleen sadan kappaleen myötä kokonaispainosmäärä hipoo jo tuhatta!

Ruskeasuota käsittelevä kaupunginosakirja ”Ruskeasuo – Ajurikylästä kaupunginosaksi” julkistettiin 18.12.2001. Kirjahanke oli Ruskeasuo-Seuran pitkäaikainen ja kunnianhimoinen tavoite. Aineiston keruu, kirjoittaminen, teoksen suunnitelu ja taitto vei kirjan kahdelta tekijältä yhteensä neljä vuotta.

Teoksen rakenne on kaksijakoinen, kantava teema on kaupunginosan kaksi elämää. Ajallinen jakaja on vuosi 1950. Tällöin kirjassa otsikolla ”Vanha Ruskeasuo” käsitelty ajanjakso päättyi puutalojen Ruskeasuon vähittäiseen häviämiseen ja ”Uusi Ruskeasuo”, sotien jälkeinen kaupunginosa alkoi elämänsä. Nämä kaksi ajanjaksoa kattavat kumpikin 50 vuotta, yhteensä sata vuotta Ruskeasuon historiaa. Ympärille nivoutuu kaupunginosan elämä, asukkaat ja tapahtumat. Arkistoista ja yksityisiltä kirjaan kerätty kuvamateriaali on poikkeuksellisen laaja, kirjassa on yli 450 kuvaa. Myös karttamateriaalin avulla on esitelty kaupunginosan kasvua; karttoja on yli 20.

Ruskeasuolta puuttui pitkään oma kattava kaupunginosakirjansa. Nyt se komealla ja omaehtoisella tavalla ottaa historiikillaan paikkansa siinä kirjasarjassa, jonka kasvava innostus helsinkiläiseen kaupunkihistoriaan ja -kulttuuriin on synnyttänyt.

Kirjan hinta on yksityisille 40 € ja yrityksille sekä laitoksille 45 €. Kirjaa on myynnissä Ruskeasuo-Seuralla.  Kirja on myös myynnissä Helsingin kaupunginmuseon Museokaupassa,osoitteessa Sofiankatu 4.

Jyrki Erra