Asukasilta keräsi runsaan osallistujamäärän

Tapaninvainion asukasilta keräsi satapäisen joukon asukkaita Staffansby lågstadieskolan tiloihin keskiviikkona 18.3.2015 kuuntelemaan mielenkiintoisia esityksiä ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista sekä nauttimaan buffetin antimista. 

asukasilta 180315

Jos et päässyt paikalle, voit lukea alta muistiinpanot illan esityksistä.

Yleiskaava muuttaa Tapaninvainiota – Alustajina arkkitehdit Kati Kivelä ja Tapani Rauramo Yleiskaavatoimistosta

Yleiskaavatoimiston arkkitehdit Kati Kivelä ja Tapani Rauramo kertoivat tilaisuuden aluksi uudesta Helsingin yleiskaavaluonnoksesta näyttäen mm. miltä Tapaninvainio ja sen lähialueet näyttävät uudessa yleiskaavassa. Lisäksi heillä oli näytettävinään luonnoksia siitä, miten Tuomarinkylän pelloille kaavailtu uudisrakentaminen voisi sijoittua sekä miten suunnitelmissa oleva Raidejokeri 2 voisi tulevaisuudessa kulkea alueen läpi. Luonnokset ovat kuitenkin vielä yksittäisiä näkemyksiä siitä miten aluetta voisi kehittää, eivät päätöksiä.

Kaavaluonnokset ovat nähtävissä osoitteessa: http://www.yleiskaava.fi/yleiskaava/aineistot.

Arkkitehdit korostivat, että yleiskaava on strateginen suunnitelma ja pitkän aikavälin maankäyttösuunnitelma, joka ei toteudu heti – jos edes toteutuu suunnitelman mukaisesti lainkaan. Yleiskaava ohjaa arkkiehtien mukaan asemakaavoitusta, se ei muuta suoraan mitään asemakaavaa. Asemakaavoitusta pyritään tekemään vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa. Asemakaavoitusta säätelee myös maankäyttö- ja rakennuslaki.

Miten asukkaat voivat itse vaikuttaa? Esimerkkeinä HSL:n linjastosuunnitelmat ja Pro Tuomarinkylä -liike

Kaavoituksesta päästiin jouhevasti siirtymään seuraavaan aiheeseen eli asukasvaikuttamiseen ja Pro Tuomarinkylä -liikkeen tarkoitukseen ja toimintaan, joista meille kertoi Pro Tuomarinkylä -aktiivi Risto Suominen. Hän kertoi, että Pro Tuomarinkylä -liike lähti liikkeelle edellä mainitusta yleiskaavaluonnoksesta ja sen tarkoitus on pyrkiä säilyttämään Tuomarinkylän alue sellaisenaan kuin se on. Aiheeseen voi tutustua tarkemmin liikkeen sivuilla http://www.tuomarinkyla.com.

Toinen Tapaninvainiolaisia liikuttanut aihe on vuoden alussa ollut HSL:n tekemät uudet linjastosuunnitelmat ja erityisesti linjan 72 kohtalo. Linjastosuunnitelmat löytyvät osoitteesta: https://www.hsl.fi/linjastosuunnitelmat/koillis-helsingin-linjastosuunnitelma. Linjan 72 säilyttämisen puolesta perustettiin adressi, joka sai lopulta reilusti yli tuhat allekirjoittajaa. Adressin synnystä ja vaiheista meille kertoi sen perustaja Salla Lappalainen. Lopulta adressin sekä muun asukaspalautteen perusteella HSL päätti muuttaa aiempia suunnitelmiaan niin, että 72 linjan reittiä ei tulla muuttamaan välillä Tapaninvainio – Rautatientori. Salla sai puheenvuoronsa jälkeen ansaitusti raikuvat aplodit!

Longinoja – taimenten kutupaikka kotikulmilla, puroaktiivi Juha Salonen

Illan viimeisenä aiheena Juha Salonen kertoi meille kotikulmillamme sijaitsevasta hienosta luontokohteesta Longinojasta. Hän kertoi, että Longinojaan on tehty vapaaehtoisvoimin isolla työllä taimenille mukavat oltavat. Taimen nimittäin vaatii lisääntyäkseen tietynlaiset olosuhteet: puhtaan sorakon ja poikasille piilopaikkoja. Raskas työ on nyt palkittu ja kivenheiton päässä kotipihastamme voimme törmätä taimeneen poikineen. Longinoja on niin arvokas asia asukkeineen, että meidän kaikkien tulee muistaa pitää siitä hyvää huolta! Käy tykkäämässä Longinoja-sivustoa FB:ssä: https://www.facebook.com/longinoja ja pysyt kartalla siihen liittyvistä asioista! Lisätietoa löytyy myös osoitteesta: http://www.skes.fi/longinoja.

Tapaninvainion kaupunginosayhdistys ry kiittää asukasillan esiintyjiä, kuuntelijoita ja järjestelijöitä onnistuneen illan aikaansaamisesta!