Jäälinna-manifesti 9.1.2016

Tapaninvainiolaiset ovat päättäneet ottaa Uimarannantie 8:n autiona seisovan tontin hyötykäyttöön ja rakentaa sinne Jäälinnan. Jäälinna on samalla Helsingin tehottoman kaavoituspolitiikan  monumentti.

Alunperin tapaninvainiolaisten palveluihin varattu Uimarannantie 8 tontti on ollut tyhjillään lähes 15 vuotta. Paikalla toimi 2000-luvun taitteessa päiväkoti, joka purettiin. Sen jälkeen samalle paikalle kaavailtiin asukkaita palvelevaa monitoimitalo Kapuntaloa.  Hanke pysähtyi kaupungin rahanpuutteeseen.

Käytännössä Uimarannantie 8 on ollut varattuna viimeiset 10 vuotta yhdelle rakennuttajalle. Avain yhtiöt (ex-YH-Suomi Oy) on vaikuttanut koko ajan tonttivarausten nimellisten allekirjoittajien taustalla.

Helsingin kaupunginhallitus on jakanut Tapaninvainion viimeisen Y-tontin kahtia. Toiselle puoliskolle nousee Esperi Care Oy:n palvelukoti. Saman tontin toinen puoli on varattu Avain Rakennuttaja Oy:n vuokra-asunnoille. Suunnitelma edellyttää asemakaavan muutosta.

Tapaninvainiolaiset ovat pettyneitä tapaan, jolla kaupunki on edennyt asiassa. Hyvän hallintotavan mukaista olisi ollut muuttaa tontin asemakaava ensin ja kilpailuttaa vuokra-asunnot sen jälkeen.

Helsingin kaupunki on todennut, että tämän kaltaisille esikaupunkitonteille on vaikea saada rakennuttajaa. Tapaninvainion asukkaiden mielestä selitys ei ole uskottava. Vielä muutama vuosi sitten kaupungin papereihin kirjattiin, että Uimarannantie 8:n tontti ”on kiinnostanut monia hakijoita”.

Yhdistys toivoo, että tontin osalta toimitaan kuten yleisesti katsottuun avoimeen ja demokraattiseen tapaan kuuluu: tontin asemakaava muutetaan ensin ja sen jälkeen päätetään paras mahdollinen käyttö ja rakennuttaja.

Sillä välin me rakennamme tyhjälle tontille Jäälinnaa. Sunnuntaina 10.1. klo 10 alkaen tarjolla mehua ja makkaraa, tervetuloa mukaan rakennustalkoisiin!

Jäätävin terveisin tapaninvainiolaisten psta,

 

Helsingissä 9.1.2016

Laura Vehkaoja
Tapaninvainion kaupunginosayhdistys ry, pj

Esa Heiskanen
Jäälinna-projektin puuhamies