Tietoa Tapaninvainiosta

Tapaninvainio (ruots. Staffansslätten) on vehreä pientalovaltainen asuinalue Pohjois-Helsingissä. Tapaninvainio kuuluu Tapaninkylän kaupunginosaan, johon kuuluvat myös Tapanila sekä osa Töyrynummea ja Tapulikaupunkia.

Länsipuolella Tapaninvainio rajautuu Vantaanjokeen, jonka toisella puolella naapurina on Tuomarinkartano. Pohjoisessa naapurialueita ovat Siltamäki ja Töyrynummi, idässä Tapanila ja etelässä Malmi ja Pukinmäki.

Tapaninvainiossa asuu noin 8000 asukasta.

Tapaninvainiolla on hyvät ulkoilumahdollisuudet Vantaanjoen varrella ja Tuomarinkylän kartanon läheisyydessä.

Tapaninvainion kartta

Alueen sijainti hallinnollisesti Helsingissä 

Helsingin kaupunki on jaettu hallinnon tarpeita varten kahdeksaan suurpiiriin ja 34 peruspiiriin. Tapaninvainio kuuluu koilliseen suurpiiriin ja Malmin peruspiiriin. Helsingin piirijakokartta löytyy täältä: http://www.hel2.fi/tietokeskus/julkaisut/pdf/piirijakokartta.pdf.

Taustatietoa Tapaninvainiosta löytyy myös Wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tapaninvainio.

Historiaa

Keskeinen osa Tapaninvainion historiaa on Kapteenskan mäki, joka tänä päivänä on alueen lasten suosittu leikki- ja ulkoilupaikka. Mäki on saanut nimensä venäläisen kapteenskan ja kreivittären Manfeja Multanovskajan mukaan. Kapteenskan rouva oli tuttu hahmo alueen asukkaille ja erityisesti monille lapsille, jotka muistavat tyylikkäästi pukeutuvan ja voimakastahtoisen naisen, tämän puhuvan papukaijan, ja usein lapset myös auttoivat rouvaa erilaisissa askareissa. Kapteenskan Mäellä sijaitsi Multanovskajan kartano, eläintalli, makeistehdas ja myös sodan aikana pommisuoja.

Kartano – alunperin Åsmuksen tilan päärakennus – purettiin lopulta pahasti rappeutuneena vuonna 1957. Sen kerrotaan kuuluneen pääkaupunkiseudun vanhimpiin puisiin rakennuksiin; rakennusvuotena mainitaan seinähirsiin tehtyjen merkintöjen mukaan 1811.

Tapaninvainion historian yhteenkeräämistä varten kaupunginosayhdistys käynnisti keväällä 2016 projektin, jossa asukkaat pääsevät tallentamaan muistojaan kertomusten ja kuvien muodossa Tarinoita Tapaninvainiosta -blogisivustolle: https://tapaninvainioblog.wordpress.com.