17. Päiväkoti Pikkuprinssi

690
Päiväkoti Pikkuprinssi, Maatullinkuja, Tapulikaupunki, Helsinki, 4.2.2018 (Katriina Alestalo)

  Tämä mielenkiintoinen päiväkotirakennus valmistui 1983. Rakennuksen suunnitteli Pentti Myllymäki ja sisustuksen Marianne Andersson. Pikkuprinssi oli rakennusviraston ja päivähoitoviraston yhteinen projekti, jonka tarkoituksena oli kehittää päiväkotien toimivuutta ja tiloja. Vierailijoita uudessa ”Satulinnassa” kävikin päivittäin, kaukaisimmat ihastelijat tulivat Australiasta asti.

     Päiväkodissa ei ole varsinaisia käytäviä, vaan huoneet liittyvät välittömästi toisiinsa ja ne ovat kaikki muunneltavaa toimintatilaa. Tunnelman rauhoittamiseksi tilat on suunniteltu selviksi huoneiksi. Ne ovat eriluonteisia ja -muotoisia, jotta lasten olisi helppo hahmottaa ympäristönsä ja olinpaikkansa. Siksi rakennuksessa on paljon ikkunallisia väliovia ja sisäikkunoita.

    Rakennuksessa on paikkoja, jotka voi vallata leikkiin. Tällaisia ovat mm. parvet, rappuset ja niiden alustat. Niissä leikit saavat kehittyä lasten omien tarpeiden mukaan. Päiväkotirakennusta ympäröi iso piha, jolla on lasten istuttamia mäntyjä ja marjapensaita. Kesäisin lapset istuttavat pihalle kukkien siemeniä. Rakennuksen keskellä on sisäpiha erilaisia tapahtumia varten.

    Luonnon kunnioittaminen ja kestävä kehitys ovat olleet Pikkuprinssin teemoja vuodesta 2002 alkaen ja päiväkoti on mukana Vihreä lippu -toiminnassa. Luonto on tuotu myös päiväkodin sisälle. Huoneissa on ikkunoita eri ilmansuuntiin, jotta päivänkierto ja elävä valo näkyvät koko päivän. Rakennuksen pintaverhouksessa on käytetty mahdollisimman paljon luonnonmateriaaleja. Vaaleanpunaiseksi ja -siniseksi maalattu rakennus erottuu selkeästi ympäristöstään.

    Rakennus peruskorjattiin 2014. Nykyään 130-paikkainen Pikkuprinssi on myös iltahoitopäiväkoti, joka tarjoaa hoitoa iltatyössä tai opiskelemassa olevien vanhempien lapsille klo 22 asti. Päivällä toimii kuusi ryhmää ja illalla kolme. 

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kasvatus-ja-koulutus/paivahoito/paivakotihoito/paivakodit/paivakoti-pikkuprinssi