20. Maatullinkuja

599
Palokellonkuja 5 2014
Palokellonkuja 5, Maatullinkuja, Tapulikaupunki, Helsinki, 2014 (Katriina Alestalo)

Maatullinkuja on 800 metrin mittainen, mukavasti polveileva urbaani jalankulkuraitti, joka johtaa Tapulikaupungin läpi Maatullinaukiolta useiden pienten aukioiden ja puistojen kautta Henrik Forsiuksen tielle. Maatullinkuja on yksi Helsingin kaupungin nimeämistä arvoympäristöistä ja edustava esimerkki 1970-luvun suunnitteluihanteista. 

Maatullinkujan ideana on muodostaa yhtenäinen kevyen liikenteen pääväylä, jonka varteen on koottu kaupunginosan tärkeimmät toiminnot terveysasemasta kappeliin.

Kujan alkupää on Tapulikaupungin kauppakuja. Sen varrella on vuosien saatossa ollut erinäisiä kauppoja ja palveluita. Alun perin liikehuoneistot olivat pääosin pieniä. Isoimpia olivat Elannon ruokakauppa ja Suomen Yhdyspankin konttori. Sittemmin tiloja on yhdistetty, eikä pienyrittäjiä enää ole 1970 -luvun tapaan. Maatullinkujan varrelta löytyy paljon myös julkisia palveluita, muun muassa vanhusten palvelutalo, kaksi päiväkotia ja ala-asteen koulu. Seurakuntakoti valmistui kerrostaloalueen ensimmäisten talojen joukossa. Elanto on vaihtunut kuntosaliin ja pankkikonttori pubiin. Asuintalon alakerrassa pubi aiheutti harmia ja sen siirryttyä Maatullinaukiolle huoneisto on ollut tyhjillään.

Uusina palvelumuotoina 2000 -luvulla aloittivat pitopalvelu entisen päiväkodin tiloissa ja sen yläkerrassa ompelimo. Kampaamoja on syntynyt lisää: Maatullinkujalla on niitä kolme lähes vierekkäin.

Maatullinkujan keskivaiheille Kämnerinkujan päähän oli asemakaavassa varattu tilaa myös ruokakaupalle. Sitä ei koskaan rakennettu ja paikalla on nyt HEKA Oy:n varastorakennus. Viereisessä liiketilassa, joka oli aiemmin HEKA:n toimistona, on tällä hetkellä parturiliike.

Maatullinkuja välilta Maatullinaukio – Kimnaasipolku peruskorjattiin vuonna 2020. Kujan länsipään remontin on tarkoitus alkaa vuonna 2021.

       Maatullinkuja Kruunaajanpolku 2008