Aikuisten kesäteatteria ja paljon muutakin – Puotilan Kartanolla: Helsingin Akatemia Puotilassa

Helsingin Akatemia on vartiokyläläinen taiteeseen painottuva yritys, jonka palvelut koostuvat kahdesta kokonaisuudesta, taide- ja tiedeakatemiasta. Yritys on alkujaan perustettu vuonna 2012.

Helsingin Akatemian teatteri ja teatterikoulu tarvitsivat isommat tilat ja päätilat siirtyvät tänä kesänä Vallilaan mutta myös Itä-Helsingissä Puotilassa pyritään pitämään opetusta. Juuri nyt käynnissä ovat riemukkaat teatterileirit, joilla onkin ennätysmäärä osallistujia ja ohjaajia!

Mia, Sara ja Tiina – mahtava kombo Valo Ensembleä ja teatteri Veranoa

Helsingin Akatemiaa pyörittää Puotilassa syntynyt ja nyt Vartiokylässä asuva Puotilan Kartanon ja Svenkan lavoiltakin tuttu teatterin- ja musiikintekijä, juristi, rehtori Kavaston Mia yhdessä Tiina Heikkisen kanssa. Mia onkin tehnyt vuosien varrella useita eri proggiksia myös Kartanolle ja Svenkkaan.” Mm. Open Mic-illat ja Girls rock-tapahtumat ovat Mian ja köörinsä käsialaa.

”Perheeseeni kuuluu muusikko-graafikkona toimiva aviomies, ja kaksi reipasta koululaista sekä koira, pupuja ja mehiläisiä pesässään.” Mian isovanhemmat ovat myös alueen vaikuttajia. Puotila-seuran ensimmäisessä blogissa perehdyttiin Astrid ja Aatto Tannisiin. Astrid Tanninen toimi kaupallisten aineiden ja konekirjoituksen opettajana ja sittemmin englannin kielen opettaja vuodesta 1965 vuoteen 1987 ja miehensä rehtori Aatto Tanninen oli Vartiokylän yhteiskoulun perustaja ja toimi koulunsa rehtorina vuodesta 1963 vuoteen 1987.

Teatterin puolella esiintyy myös Lahdesta kotoisin oleva ja vuodesta 2019 lähtien Helsingissä asunut monipuolinen muusikko ja teatterintekijä Seppäsen Sara.

”Helsinkiin muuttaessani kaipasin teatteriyhteisöä ja löysimmekin vanhan ystäväni Tiinan kanssa itsemme teatteriryhmä VALO Ensemblesta.” Minulla on aina asunut sukulaisia Vuosaaressa, joten itäinen Helsinki alueena on tuttua.” Sara tapasi Mian syksyllä 2020 ja siitä kaikki alkoi vauhdilla vyörymään. ”Itse teatterintekemisen kipinä syntyi jo nuorena koulun musikaaliproduktioissa. Sittemmin opiskelin Jyväskylän ammattikorkeakoulussa musiikkiteatteria. Tälle alalle minua veti lapsuudesta asti mukana kulkenut musiikki. Musiikkiteatterin tekemisessä yhdistyy rakas musiikki, yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen, kaiken kaikkiaan musiikkiteatterin monipuolisuus.”

Heikkisen Tiina on monen kaupungin kasvatti ja alkujaan kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, Vaalasta, Oulunjärven rannalta. ”Muutin ensimmäisen kerran Helsinkiin heti lukion jälkeen ja 2 vuotta sitten palasin, löysin oman alan töitä laulunopettajana ja etsin uudesta kotikaupungistani teatteriyhteisöä.” Tiina kävi välillä Jyväskylässä ja Joensuussa opiskelemassa musiikkipedagogiksi ja muusikoksi.

”Etsin Helsingissä teatteriryhmää tai yhteisöä ja se löytyi puolitoista vuotta sitten, VALO Ensemble ja Helsingin teatterikoulu. Nyt on teatteri Veranomme ensimmäinen esitys Puotilan kesäteatterissa. Mian tapaamisen jälkeen onkin sitten käynnistynyt ehkä sata projektia” Tiina jatkaa nauraen iloisesti.

Miten syntyi ensimmäinen aikuisten teatteriesitys Puotilan kesäteatterille

Mia, Sara ja Tiina olivat tahoillaan aina haaveilleet aikuisten kesäteatterin tekemisestä. Vaikkakin ladyt ovat tavanneet toisensa vasta vajaa vuosi sitten, on heti alusta saakka ollut konsensus tehdä yhdessä esitys Puotilaan – ”sellainen nokkela ja hauska ja kepeä musiikkiteatteriesitys. Ja siitä sitten vaan lähdettiin toteuttamaan ja kehittämään ideaa yhdessä” kiteyttää Mia.

Mia, Sara ja Tiina toimivat kaikki tuottajina, esityksen ideoijina ja näyttelijöinä. ”Olemme aloittaneet esityksen suunnittelun tammikuussa. Mulla on ollut käsikirjoitusvastuu ja yhdessä on luotu tarinaa, tehty biisejä, valittu runoja ja tuotettu musiikkia. Loppuvaiheessa olemme saaneet myös ohjaaja-apua Matti ”taivaan lahja” Tolvaselta” Mia valottaa ja saa kaikki muutkin yhtymään tähän taivaan lahjan ylistämiseen.

Mistä tämän kesän esitys kertoo?

”Musiikkinäytelmämme nimi on Suomen Lausuja – Rakkaudellisia riimejä.
Se on kepeä ja humoristinen kertomus kuvitteellisen runonlausuntakilpailun jo lähes veriseksi yltyvästä taistosta, jossa kilpailijat ottavat mittaa toisistaan tuottajansa Kikka K.Nervan säestyksellä.”

Esityksessä kuullaan suomalaisten naisrunoilijoiden runoja – lausuttuna ja sävellettynä. Siitä ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita tai jännitteitä. Se sisältää kilpailun tuottajan pidäteltyä kiukkua mutta myös romantiikkaa, kauniita herkkiä hetkiä sekä ystävyyttä, joka lopulta voittaa vai voittaako? Se selviää kun tulet katsomaan esitystä.

Ensi-ilta on tulevana keskiviikkona 16.6. klo 19. Esitys kestää noin kaksi tuntia ja sisältää 30 minuutin väliajan. Kartanolta ostettuja tarjoiluita saa tuoda mukaan esitykseen ja väliajalla ehtii hyvin tankkaamaan varastot toista puoliaikaa varten.

Esitysten muut aikataulut löydät osoitteesta helsinginakatemia.fi –> teatteri-verano-helsinki.
Lipun hinta on 18/15 € ja niitä saa sekä netin kautta että myös paikan päältä varttia ennen esitystä niin kauan kuin lippuja riittää.

Millaisena näette kesäteatteritoiminnan tulevaisuuden Puotilassa?

”Olemme aina olleet teatterikoulun kanssa Puotilassa ja toiminta jatkuu myös täällä, Puotilan kesäteatterilla – emme ole siis täysin lähdössä Puotilasta mihinkään. Itä-Helsinki on toinen pääalueemme” lupaa Mia.

”Puotilan kesäteatteri on meille tärkeä paikka esiintymiselle, meillä on tänne kiinteät siteet. Helsingin teatterikoulu on toiminut täällä jo monta vuotta ja olemme täällä järjestäneet kesäleirejä ja monia muita tapahtumia” hän jatkaa. Teatteri Verano toivoo, että voi toimia kiinteässä yhteistyössä Puotilan kesäteatterin ja Puotilan Kartanon kanssa vierailuesitysten ja yhteisten projektien merkeissä.

”Itse en ollut aikaisemmin käynyt Puotilassa – alue on huippuhieno. Kun tulin tänne ensimmäinen kerran Puotilaan, niin tämä vei sydämeni” hehkuttaa Tiina. ”Paikassa on ihanaa henkeä ja Kartano on upea – tämä on täydellinen ja idyllinen paikka kesäteatterille” yhtyy Sara.

Kun Puotilan Kartanolle saadaan oma laituri, niin kesäteatteriesitysten suhteen voidaan suunnitella vaikka pienesityksiä vesibussimatkan aikana.

Mitä terveisiä haluatte lähettää paikallisille asukkaille?

”Tulkaa katsomaan ja nauttimaan. Edellisen kerran täällä on aikuisten kesäteatteria esitetty vuonna 1979, jolloin Helsingin Ylioppilasteatteri piti Puotilan Kartanon alueella viimeisen esityksensä. Toivomme, että ihmiset löytävät jälleen aikuisten kesäteatterin täältä. Tänne Puotilan Kartanolle on hyvät kulkuyhteydet, joten helposti pääsee kauempaakin.”

”Jos olet kiinnostunut osallistumaan teatterikoulun toimintaan, niin ole yhteydessä meihin matalalla kynnyksellä – koululta löytyy ryhmiä jokaiselle!”

Tiedättekö mitä Puotila-seura tekee?

Puotila-Seura on tärkeä Puotilan alueen ja sen asukkaiden sanansaattaja. Puotila-Seuralla on kiitettävän toimiva hallitus, joka pysyy kiireisenä järjestäessään tapahtumia ja elämää alueelle. Lisäksi Puotila-Seura on kaupungin suuntaan tärkeä äänitorvi alueen asioissa. Seura toteuttaa hankkeita ja virikkeellistää aluetta aktiivisella otteella. Ote on positiivinen ja asukkaat huomioiva. Seura on myös tärkeä informaatiokanava asukkaille. Kiitos teille tärkeästä työstänne!

Helsingin Taideakatemian alla toimii kolme kokonaisuutta:

  • Teatteri Sture koostuu musiikin ja teatterin ammattilaisista ja teatteriryhmä VALO Ensemblesta ja toimii Vallilassa Sturenkadulla alkaen elokuusta 2021. Teatteri Verano Helsinki vastaa aikuisten ammattikesäteatterin esitysten toteutuksesta.
  • Helsingin teatterikoulu on Puotilassa alun perin vuonna 2015 Kulttuurikollektiivin osaksi perustettu taiteen perusopetusta tarjoava koulu, joka siirtyi Helsingin Akatemian alaisuu-teen vuonna 2018. Helsingin teatterikoululla on sekä taiteen perusopetuksen ryhmiä, että kerhoja yhteistyössä helsinkiläisten peruskoulujen kanssa ja se järjestää lisäksi kursseja kaiken ikäisille ja esiintyy aktiivisesti.
  • Musiikin saralla Helsingin Akatemian pienlevy-yhtiö tuottaa ja julkaisee lastenmusiikkia ja indie-artistiensa musiikkia ja tuottaa Akatemialle teatterimusiikkia. Artisteja voi tilata keikalle Akatemian mailin kautta.

Haastettelu: Marika Lahti
Kuvat: Mia, Sara ja Tiina