”Itä-Saksa oli sulkenut rajan Länsi-Berliiniin. Oli sunnuntai 13. elokuuta 1961 ja Berliinin muurin rakentaminen alkoi – panssarivaunut vyöryivät pitkin katuja. Katsoin näkyä keittiönsä ikkunasta Itä-Berliinissä.”
Näin alkoi hänen elämässään tapahtumaketju, jonka seurauksena hän vastaanotti vuonna 2009 itseään koskevia papereita Saksassa Stasin historiaa ja rikoksia tutkivalta BStU-virastolta
Stasin raportista selviää, että Marja-Liisa seurattiin 1961 Berliinin muurin pystyttämisen jälkeen aina 20.3.1963 asti. Raportissa olevassa lausumassa sanotaan, että syy tähän raportointiin on ollut epäilys vihamielisyydestä sekä mahdollisesta vakoilusta DDR:ää kohtaan
Osa 2
Tässä haastattelun toisessa osassa kerrotaan siitä, miten DDR:n salainen poliisi Stasi (Staatssicherheits Polizai) ja Yhdysvaltojen CIA (The Central Intelligence Agency) kiinnostuivat Marja-Liisasta. Miten CIA astui kuvioihin ja mitä Stasin myöhemmin julki tullut raportti Marja-Liisasta ja hänen perheestään sisälsi.
Stasi kiinnostuu kauniista suomalaisnaisesta
Vuonna 2009 Marja-Liisa pyysi Saksasta Stasin historiaa ja rikoksia tutkivaa BStU-virastoa tutkimaan löytyisikö sieltä hänestä koskevia papereita. Hän ei vielä silloin tiennyt tai voinut olla varma olisiko sellaisia edes olemassa – olihan niitä. DDR:n salaisen poliisin Stasin raportti oli pitkä.
Raportista selviää, että Marja-Liisaa seurattiin vuonna 1961 Berliinin muurin pystyttämisen jälkeen aina 20.3.1963 asti. Raportissa olevassa lausumassa sanotaan, että syy tähän raportointiin on ollut epäilys vihamielisyydestä sekä mahdollisesta vakoilusta DDR:ää kohtaan.

Ensimmäinen kertomus Stasin raportissa oli Marja-Liisan tapaaminen kanadalaisen toimittajan kanssa elokuun viimeisenä päivänä vuonna 1961. Tämä tapahtuma löytyy blogin ensimmäisestä osasta.
Stasi oli erityisen kiinnostunut kauniista nuoresta suomalaisnaisesta, joka ulkomaalaisen diplomaattipassin avulla pääsi liikkumaan idän ja lännen välillä 13.8.1961 jälkeenkin?
-Siitähän minulla ei ollut silloin tietoakaan – oikeastaan minulla ei ollut tuolloin paljon tietoa edes koko Stasista. Myöhemmin ilmi tulleesta raportista kuitenkin ilmeni, että minua ja perhettäni seurattiin ja raportissa meidän tekemisiämme kuvattiin hyvinkin tarkasti.
– Seurantaraportista 30.9.1961 ilmeni, että Stasin henkilökunta on seurannut mm. edestakaista kävelemistäni Friedrichtstraatilla ja ihmetellyt miksi edustustomme auto kulki vieressä samaan aikaan. Miksi en siis liikkunut autolla vaan kävelin.
Otteita raportin sisällöstä:
Raportti 16.6.1962 – joitakin huonekaluja ja niiden osia on pakattu laatikoihin ja Linkoaho oli näyttänyt huolestuneen oloiselta, juossut ympäriinsä ja itkenyt (-juuri tuolloinhan oli autoni varastettu). Heidän kontaktihenkilönsä Gebert oli raportoinut Stasille, että asuntoni edessä oli tavarataksi, johon lastattiin huonekalujen osia.

Raportti 22.6.1962 kuvailee Marja-Liisaa seuraavasti: Linkoaho on 23-24-vuotias, 175 cm pitkä, solakka, vaalea, hyvin pukeutunut, sievä ja puhuu murteellista saksaa.
Raportti marraskuu 1962 kuvaa kuinka Marja-Liisaa seurattiin ja keitä asunnossa asui. Raportista löytyi myös Marja-Liisan äidin ja aviomiehen sekä vierailemassa olleen veljen Ollin kuvia.

Raportista löytyy myös Stasin arvio Marja-Liisasta. Seuraajien arvion mukaan hän näyttää hyvältä, on hyvin pukeutunut ja vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta. Hänellä tuntuu olevan laajat tiedot monesta asiasta ja erilaisissa tilanteissa hän vaikuttaa erittäin itsetietoiselta ja rauhalliselta. Jossain tilanteessa hän kylläkin pudottaa naamarinsa ja vaikuttaa kylmäkiskoiselta ja sydämettömältä. Hän omaa hyvän reaktiokyvyn ja erinomaisen organisointikyvyn.

Vieraita ihmisiä kohtaan hän on pidättyväinen, raportoi talossa asuvasa Stasin vakooja, joka myös otti asuntonsa ikkunoista kuvia Marja-Liisasta ja hänen perheenjäsenistään (-niissä oloissahan kaikki olivat pidättyväisiä, toteaa Marja-Liisa). Hänellä ei ole kontakteja asuintalonsa muihin ulkomaalaisiin asukkaisiin. Hän puhuu hyvää saksaa vaikkakin on kieltänyt puhuvansa.

Eikö Stasi koskaan kysynyt sinua ilmiantajaksi?
-Yritystä heillä kyllä oli –mutta kuten Stasin myöhemmistä raporteista ilmeni, minua pidettiin kylmäkiskoisena (toki sellainen olinkin jos ddr:läinen minua noina aikoina lähestyi)
Huomasit melko pian, että tarvitset oman auton, miten sen saaminen onnistui?
–Minulla oli ystävä, joka auttoi kuljettamalla minua ja ostoksiani Länsi-Berliinistä. Hänelläkin oli viisumi, ja tuolloin auto, joka minulta itseltäni puuttui. Sain sitten tosiaankin ostettua oman auton kun tämän samaisen ystäväni amerikkalainen tuttavasotilas möi volkkarin, joka myöhemmin vaati myös korjauksia. Korjausta seuraavana päivänä parkkeerasin auton talomme eteen ja se varastettiin. Stasin upseeri haastatteli minua tästä varkaudesta ja haastattelu löytyy myös Stasin raportista.
CIA

Miten yhteistyösi CIA:n kanssa alkoi ja mitä sinulle tarjottiin?
–Hotelli Hiltonissa käytiin ensimmäiset keskustelut ja mahdollisen palvelussuhteen ehdot. CIA oli kuullut minusta amerikkalaiselta, jolta ostin autoni. He halusivat minut pakoauton kuljettajaksi. Olisin saanut uuden identiteetin – brittien passin ja lentoemännän identiteetin sekä rahaa ja auton.
Miksi et ottanut vastaan tarjousta vastaan?
-Minullahan oli jo auto – Marja-Liisa naurahtaa pilke silmäkulmassaan.
No, melko pian sinulla ei sitten kuitenkaan enää ollutkaan tätä autoa?
–Näin on, autoni siis katosi ja hyvin nopeasti auton katoamisen jälkeen CIA otti uudelleen yhteyttä. He pahoittelivat ja tiedustelivat mitä mieltä nyt olisin. He lupasivat toimittaa minulle Opel Rekordin – ja näin aloitettiin uudet neuvottelut uuden työn kuvauksesta.
Sinulle esitettiin siis uudelleen tarjous työskennellä CIA:lle? Mitä olivat palvelussuhteen ehdot ja mikä oli korvaus työstä? Palkaksi tarjottiin rahaa ja tuo Opel Rekord.
Mitä kuului toimenkuvaasi?
–Olisin avustamassa niitä CIAn palveluksessa olevia ddr:läisiä, jotka haluavat pois Itä-Berliinistä. Minulle esiteltiin pakoauto, jossa oli kääntyvä takapenkki, josta istuja siirtyisi tarvittaessa mekanismin avulla takakonttiin. Minun Opel Rekordini oli täsmälleen sen auton kaksoiskappale, jota olisi käytetty vakavissa tilanteissa.

CIA alkoi kouluttamaan sinua uuteen tehtävääsi – mitä se tarkoitti?
–Uuden kävelytyylin opettelua. Pakoauton käsittelyä, johon kuului koeajoa sekä pakoautolla ihmisen salakuljettamista. Kuljettamassani pakoautossa istui takapenkillä CIA:n työntekijä ja kun lähestyimme rajaa, hän siirtyi mekanismin avulla piiloon. He halusivat näin testata miten hermoni kestivät tällaisen tilanteen ja kyllähän ne tietysti kestivät oikein hyvin. Äitini eikä kukaan muukaan tiennyt mitään yhteistyöstäni CIA;n kanssa eikä Stasikaan jostain syystä huomannut mitään vaikka seurasi.
–Mielenkiintoinen yksityiskohta tässä kaikessa oli, että kolaroidessani oman autoni, myös kakkosauto jouduttiin muuttamaan identtiseksi kolaroidun autoni kanssa.
Sinulla oli nyt auto tiettyä tehtävää varten ja odotit sille käyttöä. Sillä välin halusit hyödyntää sitä ja halusit pelastaa jonkun Itä-Saksasta?

–Kyllä, juuri näin. Edustuston autonkuljettajan tuttu pariskunta tarvitsi apu. En tietenkään siinä vaiheessa voinut varmuudella tietää oliko pariskunta tai kenties itse autonkuljettaja ilmiantajia. Sain salakuljetettua heidät oman autoni takakontissa Länsi-Berliinin puolelle. Siellä pariskuntaa kuulusteltiin ja CIA läksytti minua siitä, että olin heidän tietämättään tällaista tehnyt! Hehän joutuivat tässä myös tekemään lisätyötä kuulustellessaan pariskuntaa.

Miten työsi CIA:n palvelukseen päättyi?
-Minulle tuli kaksi vuotta täyteen kaupallisen edustuston palveluksessa ja poikani lähestyivät kouluikää, joten oli luonnollista palata takaisin Suomeen. Perheeni ei missään vaiheessa tiennyt agenttina toimimisestani.
Stasin raportti 2009 ja epäily vihamielisestä toiminnasta sekä vakoilusta Ministerium für Staatssicherheit, lyhennettynä MfS, kansanomaisesti Stasi, oli DDR:n valtiollinen turvallisuuselin 1950–1989. Se oli kymmenistä osastoista muodostunut organisaatio, jonka toiminta kattoi lähes kaiken mahdollisen DDR:n omien kansalaisten valvonnasta ulkomaanvakoiluun, vastavakoiluun ja radiotiedusteluun.
Marja-Liisa lopetti työnsä Suomen kaupallisessa edustustossa 29.5.1963 ja palasi lasten kanssa takaisin Suomeen.
Tällöin loppui myös hänen seurantansa ja Stasi:n raportissa sanotaankin, että näitä väitteitä (vakoilu ja vihamielisyys) ei voitu Stasin toimesta näyttää toteen.

Berliinin muurin murtuminen
Muuri murtui 9. marraskuuta 1989. Länsi-Saksan ex-liittokansleri Willy Brandt sanat muurin murtumisen jälkeen nostettiin kuvaamaan saksalaisten tuntoja:
”Nyt kasvaa yhteen se, mikä kuuluu yhteen”
Aikalainen Elvis ja Can´t help falling in love with you
Marja-Liisan Itä-Saksan ajan musiikkimieltymys on selvä.
-Ehdottomasti Elvis ja upea kappale Can´t help falling in love with you. Elviksen kappaleita ei tuolloin Itä-Saksassa juurikaan soiteltu. Elvis oli kuitenkin asepalveluksessa Länsi-Saksassa vuonna 1969. Olimme aikalaisia, samana vuonna syntyneitä ja melko samoihin aikoihin samoilla paikoilla. Tämä Elviksen kappale on minulle mieluinen, sillä kaikesta huolimatta rakastuin Berliiniin.
Haastattelu: Marika Lahti, lokakuu 2021