Ellun kahvilassa Puotilan venesatamassa viihtyvät asiakkaat ja emäntä

Ellun kahvila (Meripellontie 11 A Puotilan venekerhon rakennus)

Ellun kahvila sijaitsee aurinkoisessa Puotilan venesatamassa venekerhorakennuksen toisessa päädyssä ja sitä pitää aina hyväntuulinen Eija Hilpi. Täällä viihtyvät sekä asiakkaat että emäntä ja koirillekin Ellu on järjestänyt juomakuppeja.

Tänä kesänä ilmat ovat hellineet Ellua ja kahvilan ja sataman asiakkaita. Kahvilassa voit yllättäen tavata vanhoja tuttujakin ja monet pyöräilijät saapuvat sinne Helsingin rantoja pitkin.

Puotilan venekerhon rakennus

Kun kevätaurinko vuonna 1962 sulatteli talven viime jäitä, lauta- ja lankkupinoja kantajineen alkoi kerääntyä Puotilantien päässä olevalle ranta-alueelle. Pinojen kantajat olivat venemiehiä, joiden mielessä oli laiturinpätkän kyhääminen omaa venettään varten. Mutta tällöin heräsi ajatus, eikö olisi järkevämpää rakentaa talkoona yhteinen laituri, johon kaikki ”osakkaat” voisivat sijoittaa veneensä. Tätä mahdollisuutta kehittämään venemiehet valitsivat keskuudestaan laituritoimikunnan. Laituritoimikunta anoi välittömästi Helsingin kaupungilta rakennuslupaa. Puotilan venekerho rekisteröitiin vuonna 1963. (Puotilan venekerhon historia 1962-1971, sivu 10)

Ellu, olet viihtynyt täällä Puotilassa ja pitkään – mikä sai sinut aloittamaan kahvilatoiminnan?

”Olin aikoinaan täällä kesäapulaisena yhdeksän vuotta. Silloinen kahvilanpitäjä Marita päätti lopettaa ja, koska olin aina viihtynyt täällä ja kuulin tällaisesta mahdollisuudesta, hain paikkaa.

Vuonna 2007 sitten aloitin yksityisyrittäjänä ja jatkoin aina vuoteen 2016 asti. Henkilökohtaisen elämäntilanteeni vuoksi olin pois vuodet 2017-2019. Puotilan venekerhon hallitus soitti minulle vuonna 2020 ja pyysi takaisin. Päätin palata tänne sillä aika oli minulle silloin oikea.

Pääosin työskentelen yksin mutta toisinaan tyttäreni ja hänen poikansa käyvät minua auttamassa. Kahvila on auki huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin pääsääntöisesti klo 10-19.

Olen erittäin sosiaalinen ja myös siksi kahvilan pitäminen on ollut minulle mielekästä. Asiakkaat ja miljöö ovat menneet sieluun saakka. Tämä on samalla työ ja harrastus sillä olen täällä kauden aikana maanantaista sunnuntaihin ja vakiasiakkaat ovat tulleet tässä samalla ystäviksi. Täällä on myös vähän niin kuin olisi kesämökillä – vaikka ei pääsekään uimaan, hän naurahtaa. Olisihan tuossa vieressä kyllä Puotilan uimarantakin.”

Mitkä ovat mielestäsi tämän alueen vahvuudet?

”Ihan ehdottomasti ihanat asiakkaat ja meri. Täällä käy paljon vakioasiakkaita mutta myös ohikulkijoita ja mm. ulkomaalaisia turisteja Rastilan leirintäalueelta.

Kun aloitin täällä niin pääsääntöisesti asiakkaat olivat vain miehiä. Nykyään täällä käy myös enemmän nuoria perheitä lapsineen.

Meille on tervetulleita myös koirat ja meillä onkin jo vakiasiakkaina mm. Aino, Minni ja Keke.”

Aino nautiskelee Ellun kahvilassa päivittäin.

Mitä alueella voisi mielestäsi parantaa?

”Tätä rantatietä. Olin vuosia sitten yhteydessä Helsingin kaupunkiin silloiseen liikuntavirastoon, jotta tänne saataisiin penkkejä. Penkkejä ja kukkaistutuksia luvattiin toimittaa. Näin silloin niiden sijoittamisesta tehdyn suunnitelmankin mutta se taitaa vielä odottaa toteuttajaan. Nyt on tylsää kun ulkoilijat joutuvat istumaan rannassa olevien tolppien ja pölkkyjen päällä. Täällä käy säännöllisesti ihmisiä, jotka tulevat muistelemaan hukkuneita ja heittämään veteen kukkia.

Alueelle olisi kiva saada myös vierasvenepaikkoja”

Alueella toimii Helsingin kaupunki ja Puotilan venekerho, jotka vuokraavat venepaikkoja, mutta yhtään vierasvenepaikkaa, joita alueelle kaivattaisiin, ei ole kummallakaan taholla tarjota.

Puotilan venesatama
Puotilan venesatama

Millaisena näet yrityksesi toiminnan tulevaisuudessa Puotilan venerannassa?

”Uskoisin, että olen täällä vielä muutaman vuoden ja sitten jään eläkkeelle. Liikunta on minulle tärkeää – tälläkin hetkellä harrastan taijia ja uintiakin olen harrastanut. Ajatuksissa on jatkaa taijiin parissa – harrastin sitä aikaisemmin seitsemän vuotta.

Kahvilan osalta en osaa sanoa tulevasta. Puotilan venesataman alueelle on suunniteltu uutta Puotilanranta-nimistä asuinaluetta ja kaikki muu sitten onkin yhtä suurta kysymysmerkkiä, myös kahvilatoiminnan osalta.”

Tiedätkö mitä Puotila-seura tekee?

”Seura järjestää erilaisia asukastapahtumia ja antaa mm. alueellisia lausuntoja erilaisista hankkeista.

Puotila-seura on järjestänyt kahdet Meripäivä-tapahtumat tässä venesataman alueella ja toivotan tervetulleeksi uudestaankin.

”Olisi myös hienoa, jos seura voisi osaltaan edistää venesatamaan penkkejä ja kukkaistutuksia kulkijoiden iloksi.”

Mitä terveisiä haluat lähettää paikallisille asukkaille?

”Toivotan kaikki lämpimästi tervetulleiksi tänne meren äärelle kahville herkuttelemaan täällä leivoituille munkeilla ja pullalla. Meiltä saa erilaisia suolaisia sekä makeita herkkuja ja ruoka-annoksiakin.

Haastattelu ja kuvat: Marika Lahti (30.7.2021)