Kesäteatteria hyvällä tuulella

Puotilan kesäteatterin näyttelijät Anna Ranta ja Juha Koistinen järjestelevät katsomoon lisäpaikkoja irtotuoleista. Horisonttiin on kerääntynyt jokunen tumma sadepilvi. Toistaiseksi ne pysyttelevät vielä Vartiokylänlahden päällä antaen elokuisen keskipäivän auringon vielä hetken kuumentaa Puotilan Kartanon pihamaata ja lippuja jonottavia lapsiperheitä. Muutaman minuutin kuluttua on alkamassa suositun Viiru ja Pesonen telttaretkellä -näytelmän viimeinen näytös. Katsomon maksimikapasiteetti on ylittymässä jälleen ja osa katsojista ohjataankin katsomoiden sivuille asetetuille lisäpenkeille. Viimeisimmille sinnikkäille kesäteatterifaneille joudutaan tarjoamaan seisomapaikkoja. ”Periaatteena on ollut, että kaikki paikalle tulleet pyritään mahduttamaan” kertoo Puotilan kesäteatterin toiminnanjohtaja Karo Lauronen ja jatkaa: ”Toki on ymmärrettävää, että jossain se raja tulee vastaan. Seisomapaikkoja emme tietenkään yleensä myy mutta nyt tässä kesän viimeisessä näytöksessä taisi loppua Kartanon ravintolasta lainaamamme lisäpenkitkin.”

Sattuman oikkuja

Loppukesästä 2013 näyttelijäkollegat Samu Loijas ja Karo Lauronen ihmettelivät autiota ja huonokuntoista Puotilan Kartanoa ja totesivat yhdessä tuumin, että alue olisi omiaan kesäteatteritoimintaan. Kartanon kupeeseen etelänpuoleisen loivan mäen alle ainutlaatuiselle ja rauhalliselle paikalle voisi helposti rakentaa pienen näyttämön ja katsomon. Kaverukset harmittelivat kuitenkin, että itse kartano ei ollut toiminnassa. Tuona päivänä paikalla oli sattumalta myös Koy Puotilan Kulttuurikartanon silloinen puheenjohtaja Risto Salmia, joka tiesi kertoa, että kyseisessä kohdassa on toiminut aikaisemminkin kesäteatteri. Ylioppilasteatterin ulkoilmaesityksiä käytiin katsomassa 60-luvun lopulla. Salmia kertoi lisäksi, että Kartanoa ollaan kyllä peruskorjaamassa mutta näillä näkymin se ei välttämättä ehtisi käyttöön vielä kesäksi 2014.

Samu ja Karo innostuivat uutisista oitis ja päättivätkin, että kesälle 2014 kyllä tehdään jotain ja katsotaan sitten mihin rahkeet riittävät. Tulevan Itä-Helsingin ensimmäisen täysin teatterialan ammattilaisista koostuvan ulkoilmanäyttämön nimeksi keksittiin lyhyt ja ytimekäs Puotilan kesäteatteri.

Kello 15.02 kesäteatterin lipunmyyjät kauhovat viimeisille hätäisille asiakkaille popcornia rasioihin. Viiru ja Pesonen telttaretkellä näytelmän alku viivästyy hieman viimeisten katsojien etsiessä paikkaa katsomosta. ”Tervetuloa Puotilan kesäteatteriin!”, näyttelijä Anna Ranta aloittaa tuttuun tapaansa ja kysyy ketkä ovat käyneet aikaisemmin ja ketkä ovat puolestaan ihka ensimmäistä kertaa. Puheensorina hiljenee ja erikokoisia käsiä nousee innokkaasti ylös.  Anna kertaa käytännön asiat kuten miten käyttäydytään teatterissa ja että taputtaa saa ja ehdottomasti myös nauraa. Hetken päästä kajahtaa soimaan Juha Kujanpään säveltämä intro ja näytös alkaa.

Teatterin kulmakivet

Tarkkaan valittu koko perheen näytelmäteksti, kaksi lahjakasta näyttelijää, vahva ääni- ja musiikkimaailma sekä alle tunnin kesto. Tällä konseptilla Puotilassa on toimittu jo kohta kymmenettä kesää. ”Yhdessä mietitään eri näytelmävaihtoehtoja. Sitten kun sopiva löytyy, Samu hyppää puikkoihin ja alkaa hahmottelemaan eli dramatisoimaan tekstiä sopivaksi kesäteatteriimme ennen varsinaista ohjausta. Yleensä tämä vaatii ensisijaisesti sen, että näytelmä voidaan ylipäätään tehdä kahdelle näyttelijälle.” Karo kertoo

Vuodesta 2014 alkaen miltei kaikki näytelmät on esitetty kahdella näyttelijällä. Poikkeuksen tekee koronavuosi 2020, jolloin Maukka, Väykkä Ja Karhu Murhinen oli jo otsikon puolesta järkevämpää näytellä kolmen näyttelijän voimin.

”Tässä on oikeastaan kyse siitä, että pienellä teatterillamme ei ole varaa palkata kolmatta näyttelijää. Toisaalta onhan se muodostunut tavaramerkiksemmekin. Näyttelijät saavat esittää useita hahmoja ja luomme samalla illuusion kuin näyttämöllä olisi enemmän näyttelijöitä.”

Esitysten kokonaisvaltaista elämystä tukee myös kulloiseenkin näytelmään erikseen sävelletty musiikki ja äänitehosteet.

”Musiikin säveltämisestä Puotilan kesäteatterin on tullut minulle jokavuotinen, varsin mieluisa tehtävä, jotain mitä tietää jo odottaa. Esityksen biisit ovat syntyneet yleensä Samun kirjoittaman tekstin pohjalta ja innoittamina, niin tänäkin vuonna. Vaikka musiikki soitetaankin nauhalta, olen halunnut saada musiikista elävän kuuloista ottamalla mukaan paljon akustisia soittimia. Tämän kesän biiseissä kuullaan saksofonia, huilua, kitaraa ja mandoliinia. Puhallinsoittimia soittaa Henri Haapakoski”, Juha Kujanpää kertoo.

Viestiä Amerikan maalle

Vuonna 2014 tammikuussa kaksikko Lauronen ja Loijas miettivät minkälainen esitys vetäisi perheitä tuoreen kesäteatterin katsomoon. Samua oli pitkään kiehtonut Lewis Carrolin Liisa Ihmemaassa -teos mutta sen esittäminen kahdella näyttelijällä ja tiivistäminen huomattavasti lyhyemmäksi olisi melkoinen dramatisointiurakka. Sattumalta he löysivät floridalaisen Artreach children´s theatre plays -sivuston, joka sisälsi lukuisia alle tunnin mittaisia klassikkosatujen näyttämösovituksia – niin myös Liisa Ihmemaassa -teoksen.

”Saatiin teksti jenkeistä meilitse ja maksettiin dollareilla. Jossain vaiheessa jo esityskauden ollessa meneillään, Amerikasta tuli viestiä, että harmi kun emme ymmärrä nettisivujenne suomea mutta kuvanne näytelmästä näyttävä oikein hienoilta, just wonderful! Olin kyhännyt hätäisesti jonkinasteiset kotisivut. Onneksi Antti Rahdun ottamat valokuvat sekä puvustaja Mari Hannin asut pelastivat visualisuuden ja toivat uskottavuutta.” Karo kertoo nauraen.

Henna Tanskanen Liisan roolissa ja Karo Lauronen Hatuntekijänä. Puotilan kesäteatteri Liisa Ihmemaassa 2014. Kuva Antti Rahtu.

Illuusio ja mielikuvitus edellä

Kathryn Schultz Millerin kahdelle näyttelijälle sovittama 40 minuuttinen Liisa Ihmemaassa -näytelmä keräsi teatterin ensimmäisenä kesänä vajaat tuhat iloista ja ihmettelevää katsojaa. Katsomona toimi tuolloin Puotila-Seuralta lainattu juhlateltta sekä kierrätyksestä ostetut penkit. Lavasteratkaisussa päädyttiin isoon puulevyistä rakennettuun satukirjaan, jonka takana näyttelijä pystyi helposti vaihtamaan rooliasua sekä ajamaan tarvittavat äänet. Satukirjan 2,5 metriä korkeat sivut oli maalannut Liisaa esittävä näyttelijä Henna Tanskanen. Pienellä budjetilla rakennettu kesäteatteri sai kuitenkin erinomaista palautetta niin lapsilta kuin aikuisiltakin.

”Tässä meidän ekassa jutussa kyllä todistettiin se teatterin illuusion ja mielikuvituksen voima mitä teatterin kuuluisikin lähtökohtaisesti antaa. Moni katsoja ihmetteli alussa, että mikäs kotikutoinen teatteri tämä on kun lavasteet ja katsomo on vähän niin ja näin. Sitten esityksen loputtua tulivat ihmeissään kiittelemään, että olipas mukaansatempaava ja hauska näytelmä ja että olivat todella uppoutuneet tarinaan.” Karo kertoo ja jatkaa. ”Nyt kun vuosi 2022 on saatu pakettiin voin ilolla todeta, että niistä ensimmäisistä ajatuksista sen ränsistyneen Puotilan Kartanon pihalla on todella päästy pitkälle. Kartanon sekä muiden alueen toimijoiden kanssa yhteistyö pelaa saumattomasti. Ja niistä eurolavoista on päästy ihan oikeaan katettuun katsomoon. Eipä tosin olisi silloin uskonut että pitkän uurtamisen jälkeen päästään näinkin ennätyksellisiin katsojalukuihin kuin nyt. Tästä on mukava jatkaa seuraavan kesän suunnittelua. Mutta ensin huilataan hetki.”

Puotilan kesäteatterin kesän 2022 viimeinen esitys Viiru ja Pesonen telttaretkellä -näytöksestä on päättynyt. Yleisö jalkautuu näyttelijöiden luokse yhteiskuviin. Lipunmyyjät huutelevat vielä viimeisiä popcorn-annoksia puoleen hintaan. Vartiokylänlahden pilvet eivät sittenkään ennättäneet kesäteatterin päälle kastelemaan vaan päivä jatkuu miellyttävässä auringon loisteessa.

Viiru ja Pesonen telttaretkellä, Puotilan kesäteatteri 2022. Kuvassa vasemmalta Karo Lauronen, Anna Ranta, Juha Koistinen ja Samu Loijas. Kuva Annukka Valo.

Tulevaa ohjelmistoa kesällä 2023

Tulevana kesänä kesäteatterin näyttämöllä nähdään Hannele Lampelan Prinsessa Pikkuriikki perheen pienimmille ja Outi Kärpäsen Makkarakeittoa aikuisille! Tervetuloa!

Puotila-seuran tämänkertaisen blogitekstin on kirjoittanut Karo Lauronen (julkaistu 15.1.2023)