Norjalaisten vierailu

Norjalaisen Mjöse Lange-viikinkialuksen vierailu Linnavuorella

Viikinkien merireittejä purjehtivan norjalaisen
 MJÖSEN LANGE– aluksen miehistö vieraili Idäntien
 varrella sijainneella Vartiokylän Linnavuorella.

Helsingin muinaislinna Vartiokylän Linnavuorella – sekä Puotila-Seura sen ohella – sai harvinaista huomiota osakseen, kun norjalainen viikinkialus vieraili Vartiokylänlahdella kauniina heinäkuisena päivänä 2003. Alus oli matkalla Norjan Lillehammerista Pietarin 300-vuotisjuhlallisuuksiin, ja sen miehistö oli kuullut Helsingin muinaislinnasta, Vartiokylän Linnavuorella Puotila-Seuran kanssa yhteistyötä tekeviltä historian elävöittämisjärjestöiltä. Mjösen Lange– säätiön omistama alus on muiden norjalaisten ja yleensä skandinaavisten alusten tapaan pyrkinyt elävöittämään historiaa ja purjehtimaan samoja reittejä kuin viikingit aikanaan. Mjösen Lange– alus on käynyt aiemmin kaksi kertaa Kanadassa – Viikinkien Vinlandissa – Newfound`issa L`Anse aux Meadows sekä St. John`s ja Halifax`issa Nova Scotialla. Se on purjehtinut myös läntisillä Englannin, Skotlannin ja Shetlannin saarten vesillä sekä Ranskan Bretagnessa. Nyt se oli ensimmäistä kertaa muinaisella viikinkien Idäntiellä matkalla itään – ei viikinkiaikaiseen Novgorodiin eikä Staraja Ladogaan – vaan tällä kertaa vuonna 1703 perustettuun Pietariin.

Purjehduksen ja vierailun eräänä kannusteena oli Eddaruno, jonka mukaan Olof Haraldson (myöhemmin Norjan Kuningas Olavi Pyhä ja sittemmin myös pyhimys Pyhä Olavi) joutui rautakauden viikinkiaikana puolustautumaan rannikolla asuvia suomalaisia vastaan. Runon vapaan suomennoksen mukaan: ”Kolmannen kovan taistelun jalosukuinen soti tullessaan pois Härdalan seudulta, jossa suomalaisten joukkion kohtasi. Eestin rannikolta aallot kuljettivat viikinkilaivaston kohti merkkitulen rannikkoa, (jonne) käänsivät kilvillä somistetut veneet”. Runossa Bålagordssida (Merkkitulirannikko) on tulkittu Uudenmaan rannikoksi. Erään tulkinnan mukaan Härdala saattaisi viitata Sotunkiin ja linnan läheisyyteen (vanha sana sottu = sota; här = sotajoukko, dal = laakso). Kirjassa ”Lippu tulee Suomeen” oletettu paikka Härdal olisi Inkoon Hirdal. Mene ja tiedä, mutta norjalaisten vierailusta Suomessa vuonna 1008 on Eddarunossa joka tapauksessa kyse.

Mjösen Lange– alus on replika eli läheinen kopio vanhasta löydetystä aluksesta. Se on rakennettu männystä vuonna 1995; pituus 10,5 m, leveys 2,4 m purjepinta-ala 16,5 m2, syväys 0,55 m. Aluksessa on tilaa 14 hengelle, joista 10 on soutajaa.