Onnea Puotinkylän Valtti 75 vuotta!
Puotinkylän Valtti on perustettu vuonna 1946 ja tänä vuonna on juhlistettu Valtin 75-vuoden matkaa monilla eri tavoilla kuten Valttifestillä, Valttimaililla ja juhlaillallisella Puotilan kartanolla 13.11.2021.

Jalkapallossa Valtti on Helsingin kolmanneksi suurin seura ja valtakunnallisestikin sijoitus vuonna 2020 oli yhdeksäs, joten varsin suuresta seurasta on kyse. Pelipasseja vuonna 2020 oli hitusen alle 1200. Seuran kokonaisjäsenmäärä on tällä hetkellä noin 1600. 

Toinen laji, jota Valtissa voi harrastaa, on salibandy.  Siinä harrastajia on tällä hetkellä noin 50kpl.
Valtti tarjoaa toimintaa laajasti eri ikäryhmille.  Valtin vahvin alue on juniorijalkapallo, mutta etenkin futiksessa toimintaa on kaikenikäisille. Salibandyssä on vain aikuistoimintaa.
Valtti haluaa mahdollistaa jalkapallon harrastamisen kaikille siitä kiinnostuneille.  Toiminnassa on lisätty kilpailullisuutta, mutta harrastepohjaa ei kuitenkaan ole unohdettu.

Vireää toimintaa Valtissa

Pääsin jo kesän alussa haastattelemaan Valtin toiminnanjohtajaa, Kennet Holmströmiä. Kennu on mestyksekkäästi luotsannut Valtin toimintaa eteenpäin jo usean vuoden ajan.
Seuran toiminnasta hän halusi nostaa esille Valtin naisten hienot suomenmestaruudet vuosina 1982 ja 1983.
Yksittäisistä pelaajista Hanna-Mari Sarlin pelasi valtissa 1979-1996 voittaen peräti 11 suomenmestaruutta, näistä tosin vain yksi tuli Valtin riveissä ja loput HJK:n peleissä. 
Tänä päivänä Valtti voi olla erityisen ylpeä Tuija Hyyrysen menestyksestä.  Hän on kiistämättä Valtin kuuluisin kasvatti, joka pelaa tällä hetkellä Suomen maajoukkueessa ja jonka seurajoukkue on maineikas Juventus.
”Uusia Sarlineja ja Hyyrysiä on lujaa vauhtia nousemassa, sillä Valtti pelaa B-tyttöjen SM-sarjaa ja lisänä 06-tytöt voittivat Suomen mestaruushopeaa kesän Laura Kalmari-turnauksessa. Tämän lisäksi 07-tytöt saavuttivat saman sijan oman ikäistensä epävirallisessa SM-turnauksessa, SPLn lopputurnauksessa. Valtin tytöistä tällä hetkellä viitisen kappaletta on ikäluokkansa maajoukkueringissä.”

”Tänä päivänä Valtti työllistää 10 päätoimista työntekijää ja lisäksi työsuhteessa on lähes 30 oto-valmentajaa.   Valtin toiminnasta  90% on  jalkapalloa, jossa harrastajia on vauvasta vaariin eli ikähaarukka on suunnilleen 4-75  vuotta.  Pienempien pelaajien toiminta on liikkareiden muodossa  ihan normikuvio, mutta Valtissa ikähaarukkaa laajentaa superaktiivinen ikämiesporukka, jossa on mukana Valtissa jo 50 vuotta palloilleita seuraikoneja. Vähän vastaavanlaista toimintaa naisille tarjoaa Valtti Venus-joukkue, jossa on naispuolisia harrastajia laajalla ikähaarukalla. Naisten harrastejalkapallo on nostanut päätään viime vuonna ja ilokseni olen huomannut, kuinka paljon halukkaita palloilijoita löytyy myös naisissa.
Jalkapallossa pienimpien joukkue on 2016-syntyneille pojille ja tytöille. Siitä ylöspäin on lähes kaikissa ikäluokissa joukkueet aina aikuisjoukkueisiin asti. Valtin edustusjoukkueet pelaavat sekä miehissä että naisissa Kolmosta. Salibandyssä Valtilla ei ole junioritoimintaa.
Säbässä edustusjoukkue pelaa miesten Kolmosta ja lisäksi löytyy ikämiesjoukkueita ja naisten harrastejoukkue”, Kennu kertoo.

Kuva : Niko Korpelainen

Valtin vahvuudet

”Suomen Palloliitolla on viime vuosina ollut tavoitteena seurojen profilointi kilpa- ja/ tai harrasteseuroiksi. Onkin hyvä kysymys miten Valtti erottuu muista?  -Itse olen ajatellut, että olemme sekä kilpa- että harrasteseura. Mielestäni on täysin luontevaa, että ammattivalmentajille pitää tarjota mahdollisimman hyviä joukkueita ja seuraa suorastaan velvoittaa kilpailullisuuden mahdollistaminen. Tämä on ollut yksi Valtin kasvun perustoja viime vuosina. Nykyään meille tulee laadun perässä enemmän pelaajia kuin meiltä lähtee. Yhtä lailla meillä on velvollisuus tukea kaikkia harrastajiamme matkalla jokaisen omalle huipulle ja tarjota myös vähemmän tosissaan harrastavalle laadukasta toimintaa. Mielestäni Valtissa on erinomaisia esimerkkejä näistä molemmista harrastamisen muodoista. Haluaisin ajatella, että kaikkia valttilaisia yhdistää iloisuus ja liikunnasta nauttiminen ja sellaista henkeä haluan itsekin seuraan luoda.

Muista seuroista Valtin erottaa ihan fyysisesti keltavihreä raitapaita, joka tulee meille Pumalta erikoisvalmisteena, eikä vastaavaa taida löytyä juurikaan mistään. Erityinen vahvuutemme on kyllä valmennuksen laatu. Valtissa on suhteellisen paljon päätoimisia valmentajia ja olemme tietoisesti panostaneet valmentajien sitoutuneisuuteen ja laatuun. Olemme aika tarkkoja siitä, ettei kuka tahansa pääse valmentamaan valttilaista joukkuetta ja vilpittömästi voin sanoa, että valmentajien taso on parempi kuin ikinä aiemmin. Valmentajat todella antavat sydämensä ja sielunsa joukkueelleen. Arvostan sitä todella paljon!” Kennu sanoo.

Kennet jatkaa ”Mielestäni parasta juhlaa on kuitenkin jokapäiväiset iloiset kohtaamiset kotikentällä ja seurahengen aistiminen ihmisten kasvoilla. Tietynlaista juhlaa lienee myös se, että olemme saaneet sopimuskuviot Helsingin kaupungin kanssa paketoitua siten, että Valtti jatkossakin tulee olemaan samoissa fasiliteeteissä osa puotilalaisten elämää. Ihan jokainen päivä. 

Olen aina sanonut, että Puotila on keidas Itäkeskuksen ja Vuosaaren välissä. Oikeastaan pieni kylä suurten keskusten ympäröimänä. Metro pysähtyy sata metriä kotikentästämme ja bussit yhtä lähelle. Valtin toimintaan on helppo tulla vähän kauempaakin ja haluaisin todella uskoa, että seuran lämminhenkisyys kannustaa kaikkia mukaan ja tarjoamme innostavan harrastuksen kaikille halukkaille. Valttiin halutaan tulla ja Valtissa halutaan olla. Sekä työntekijä, harrastaja, että vapaaehtoistoimija. ”

Pohdintoja tulevasta

Kysymykseeni Valtin tulevaisuudesta Kennu vastaa ”Tulevaisuutta tulee pohdittua useasti. Toisaalta olen ehkä enemmän hetkessä eläjä kuin strategioiden rakentaja – vaikka toki niitäkin tulee pähkäiltyä. Taaksepäin jos katsoo, ollaan kivasti saatu toteutettua aiempia tavoitteita kuten kasvu ja laadun kohentaminen. 5-6 vuotta sitten elimme räjähdyksellistä kasvun aikaa ja luontevana seurauksena tuli haaste laadun ylläpitämisestä. Varmasti tuona kovimman kasvun aikana vapaaehtoisten rooli on painottunut, koska seuran työntekijöiden kädet eivät ole kaikkeen riittäneet. Toki itsekin kiireisimpinä aikoina kävin kotona lähinnä nukkumassa. Viimeiset 2-3 vuotta on ollut stabiilimpaa, maltillisempaa kasvua ja olemme saaneet toiminta paremmin haltuun.

Mielestäni järkeviä tavoitteita tulevaisuudelle on kasvun jatkuminen, harjoitusolosuhteiden kehittäminen ja kilpailullisuuden maltillinen parantaminen. Kasvun myötä seuraamme tulee koko ajan laadukkaampia pelaajia ja edustusjoukkueemme pitää saada askel kerrallaan paremmalle tasolle. Kaikki tämä on kuitenkin taloudellisesti kestävällä pohjalla, sillä se on kaiken toiminnan peruskivi.”

Kennun terveiset alueen asukkaille ovat ”Kaikki puotilalaiset ja itä-Helsinkiläiset ylipäätään toivotaan lämpimästi tervetulleeksi Volkswagen areenalle tutustumaan alueeseen ja viihtymään joko oman harrastuksen tiimoilta tai vaikka pelejä katsomaan. Nyt kun korona on pitkälti selätetty (uskallan sanoa näin) on kentällä pelejä monena arki-iltana ja etenkin viikonloppuisin. Viikonloppuisin on lisäksi runsaasti nuorten turnauksia, joita joukkueemme itse järjestävät. Käytännössä kentällä tapahtuu kaikkina päivinä ja katsomoon saa tulla viihtymään ja seuraamaan tapahtumia. Lisäksi on mainittava, että olisihan se hienoa, että kyläläiset ottaisivat seuran omakseen ja haluaisivat tukea toimintaa omalla jäsenyydellä. Jäsenmaksu (37€ vuonna 2021) on helppo tapa tukea seuran toimintaa ja myös vähävaraistukea keräämme omalle tililleen, josta tukia jaetaan hakemusten perusteella. Niin se vaan maailmassa menee, ettei rahaa ikinä ole liikaa. Kaikista tärkeintä kuitenkin on valttifiiliksestä nauttiminen ja sitä on parhaiten saatavilla täällä kotiareenallamme. Tervetuloa!”

Jos haluat lukea enemmän Puotinkylän Valtin pitkästä ja mielenkiintoisesta historiasta, löytyy linkki Valttilegenda Heikki Virkkusen tekemä historiikkiin tästä.

Jos haluat tukea Valtin toimintaa, voit liittyä kannatusjäseneksi tämän linkin kautta:

Kannatusjäsenyys | Puotinkylän Valtti ry

Voit tukea myös ostamalla fanituotteita, fanikauppaan pääset tästä

Puotinkylän Valtti fanituotteet kätevästi vaikka kotisohvalta! – Valtti – Shop (valttishop.fi)


Lämmin onnentoivotus Valtille juhlavuonna ja paljon onnea tulevaan!
– Ja kiitos Kennulle tästä haastattelusta.
Kuvat : Hanni Hiitola

Haastattelu: Marianne Ruusunen / kesä- ja lokakuu 2021