Puotilan kartano

Puotilan kartano sijaitsee pitkän lehmuskujan päätteenä Vartiokylänlahden länsirannalla. Kartanon historia ulottuu 1500-luvulle.

Puotilan Kartanon ravintolan ikkunoista ja aurinkoterassilta avautuu hieno merellinen näkymä Vartiokylänlahdelle. Sisällä voi aistia 1700-luvun kustavilaisen aikakauden sekä 1800-luvun venäläisen vaikutuksen, päärakennuksen lasiveranta on pietarilaisten puuseppien työtä.

Asuinpihan toinen siipirakennus ja pihaa koristanut nurmiympyrä ovat hävinneet. Pihan lounaispuolella, Puotilantien varrella, on kappeliksi muutettu luonnonkivinen viljamakasiini.

Juorumäellä on 1800-luvun puolivälissä perustettu kuusivaltainen maisemapuisto, jonka laella on hautamuistomerkki. Kartanon rannan puoleisessa rinteessä sijaitsee Juorumäen palstaviljelyalue.

Vuonna 1969 perustettu Panellien ravintolayritys Tuutinki Oy vuokrasi Puotilan Kartanon ravintolatoimintaansa varten vuosiksi 1969-1974. Kartanon sivurakennuksessa Pehtoorin pytingissä alkoi toimia disco Svenkka. Se on tiettävästi Helsingin ja Suomen vanhin disko.
Päärakennus saneerattiin vasta 1970-luvun alussa, jolloin se jo oli päässyt huomattavan huonoon kuntoon.
1970 ravintolayritys Tuutinki Oy anoi päärakennuksen vuokraoikeutta kiinteistölautakunnalta. Yritys oli valmis suorittamaan rakennuksen sisäsaneerauksen omalla kustannuksellaan, mutta toivoi kaupungin avustusta rakennuksen ulkokorjauksiin sekä vesi- ja viemäriputkien uusimiseen.

Mannisten perhe piti ravintolatoimintaa yllä vuosina 1979-1986 ja heidän jälkeensä 1986-1988 kerrotaan omistajana olleen venäläisen Tsenkovitsin perheen. Heidän aikanaan remontoitiin kartanon baari, lasiveranta otettiin talvikäyttöön ja se yhdistettiin lasiovin Salin puolelle.

Puotilan Kartano Oy piti ravintolatoimintaa yllä kartanolla vuosina 1988-2011.

Tämän jälkeen Helsingin kaupunki laittoi Puotilan Kartanon rakennuksineen myyntiin.

Kiinteistöosakeyhtiö Oy Puotilan Kulttuurikartano osti kaupungilta Puotilan Kartanon rakennukset omistukseensa syksyllä 2013. Vuotta myöhemmin ravintolatoiminnan uudistuneessa remontoidussa Kartanossa aloittivat ravintoloitsijat Sanna ja Pekka Puhakka ja he toimivat ravintoloitsijoina kevääseen 2017. Svenkka avattiin uudelleen remontoituna vuotta aikaisemmin kesällä 2013.

Keväällä 2017 ravintolatoimintaa jatkoivat Camilla ja Peter Walch.

Tammikuusta 2020 ravintolatoiminta on siirtynyt ravintoloitsijoille Tanja Löppönen ja Aki Arjola.

Omistus:
Kiinteistö Oy Puotilan Kulttuurikartano

Käyttö:
Ravintola, kappeli, palstaviljely, uimaranta

Osoite:
Puotila, Puotilantie 5

www:

http://www.puotilankartano.fi 
http://www.facebook.com/PuotilanKartano