Rantakahvila Meridian

Viihtyisä punainen hirsimökki on monelle alueen asukkaalle ehkä jo tuttu.  Kahvila Meridian sijaitsee Vartiokylän venekerhon rannassa, Varjakanvalkamassa.
Kahvilaa ovat vuodesta 2010 luotsanneet Pia Haatainen ja Petri ”Pete” Selander.

Samaisella paikalla on vuodesta 1967 alkaen ollut pieni punainen kesäkioski, josta Aatos myi virvokkeita, jäätelöä ja pikkusyötävää.  Vuonna 2009 Pia ja Pete ostivat kioskin ja 2010 paikalle tuotiin Sonkajärveltä nykyinen punainen hirsimökki.  Rantakahvila Meridianin avajaisia vietettiin alkukesän kauniina päivänä 10.5.2010 venekerhon veneilykauden avajaispäivän yhteydessä.  Viime vuonna oli siis nykyisen kahvilan 10-vuotisjuhlapäivä.  Varsinaisia juhlia ei vielä ole päästy viettämään, mutta toivottavasti jo ensi vuonna.

Petellä on pitkä tausta tällä alueella, sillä hän on asunut lapsena Puotilassa, ollut venekerhon jäsenenä jo parikymmentä vuotta ja sitä kautta päätynyt myös isännöimään viihtyisää rantakahvilaa.  Ensimmäisen kolmen vuoden ajan valikoimassa oli vain piirakoita sekä leivonnaisia. 
”Lämpimät annokset tulivat valikoimiimme myöhemmin.  Meridianin suosituin annos on kermainen lohikeitto. Lohikeiton reseptin kehittely Pian kanssa oli pitkä prosessi ja harjoittelukertoja tehtiin monen monta kattilallista, kunnes oikea maku löytyi.” Pete naurahtaa ja jatkaa ”Herkullisen lohikeiton tärkein raaka-aine on kuitenkin aina tuore lohi, jota toimitetaan kahvilalle lähes päivittäin.

Lämmintä talvellakin

Meridian on nyt myös uudistunut. Kahvilan yhteyteen on rakennettu tunnelmallinen ja lämmin sisäteltta, joka on käytössä koko talven. Tällä hetkellä kahvilalla on siis yhteensä 55 sisäpaikkaa, joista 10 on kahvilarakennuksessa ja 45 lämpimässä teltassa. Talven aikana myös ulkoterassin pöydät ovat käytettävissä. 
Kahvilan pihassa on upea viikingin muotoinen grilli, joka on muurattu siihen 1960-luvulla.  Kesällä grilli lämpiää puilla päivittäin ja kahvilasta voi ostaa laadukasta Korpelan grillimakkaraa, jonka saa itse grillata.  Jälkiruuaksi voikin sitten nauttia vaikkapa kahvilan ihanaa pannaria vattu- tai mansikkahillon ja kermavaahdon kera.
Kahvila on avoinna päivittäin klo 10-18, toki pienellä säävarauksella. Kesäaikaan eli huhtikuusta lokakuuhun kahvila on avoinna pidempään iltaisin.
Yrittäjät pitävät ansaitun lomansa vuodenvaihteen aikaan ja siitä ilmoitellaan lähempänä ajankohtaa kahvilan FB-sivuilla.

Jouluun alussa venekerhon rantaan, kahvila Meridianin viereen, tuodaan peräkärrysauna. AinaSauna on VRVK:n jäsenen itse rakentama peräkärrysauna, johon mahtuu enintään kahdeksan saunojaa kerralla. Sauna on tarkoitettu ensisijaisesti venekerholaisten käyttöön, mutta myös ulkopuoliset ovat tervetulleita saunomaan, mikäli tilaa on. Saunavuoron varausohjeet ovat joulukuussa nähtävillä peräkärrysaunan seinällä ja lisä infoa asiasta löydät osoitteesta www.ainasauna.fi.


Alueen vahvuuksina Pete näkee lämminhenkisen  yhteisöllisyyden, joka ilmenee mm. naapureiden auttamisena. ”Jos naapurilta menee jalka, autetaan tekemällä vaikkapa lumityöt ja käydään kaupassa potilaan puolesta.  Jos taas kahvilalla tapahtuu jotakin kuten aurinkovarjot lentävät tuulessa, yleensä joku ohikulkevista koiranulkoiluttajista palauttaa ne terassillemme, mistä me sitten löydämme ne.” Pete kertoo.

Pete on myös osallisena rannan kehittämisen suunnitteluryhmässä. Ryhmän tavoitteena on kohentaa venekerhon rannan yleisilmettä ja viihtyisyyttä. Tämä projekti valmistuu kevääseen 2022 mennessä.

Kahvilatoiminnan lisäksi Meridian vuokraa kesällä soutuveneitä halukkaille. Lisäksi toimintaan kuuluu sekä voileipä- että täytekakkujen leipominen tilauksesta.
Täytekakut valmistetaan vanhalla perinteisellä kiireettömällä menetelmällä, jolloin maku ja kosteus ovat parhaita.  Kakut ovat keränneet asiakkailta paljon kiitosta. 

Terveisinä alueen asukkaille ja kauempaakin tuleville ”Tervetuloa viihtyisään talvitelttaamme ja nauttimaan sinisen hetken taiasta” Pete toivottaa.

Petri ”Pete” Selander, Pia Haatainen ja Viivi Vaajanen

Rantakahvila Meridian
Vehkalahdentie
00950 Helsinki

Avoinna joka päivä klo 10-18 (kesäkuukausina pidempään)


Haastattelu: Marianne Ruusunen 23.10.2021