SATAKOLKYT – haastaa helsinkiläiset siivoamaan koko 130 km Itämeren rantaviivaa!
Ryhtymällä SATAKOLKYT-rantakummiksi otetaan tietty rannanpätkä siivottavaksi ja saa pysyvän siivousmerkinnän interaktiiviseen SATAKOLKYT-karttaan.
Oman kummirannan voi ottaa mikä tahansa ryhmä, yhdistys, alueellinen toimija, yritys tai yksityishenkilö, joka haluaa huolehtia lähirannastaan.
Kummiranta ei oikeuta minkäänlaiseen rannan suurempaan käyttöoikeuteen suhteessa muihin kaupunkilaisiin, vaan kyse on kaikille vapaasta kaupunkitilasta. SATAKOLKYT-rantakummi on vapaaehtoisesti sitoutunut pitämään rannasta huolta. Kummirannan ottaminen ei tarkoita yksinoikeutta rannan siivoamiseen.
Kummiranta on hyvä olla noin 100m mittainen rannanpätkä https://satakolkyt.fi/ -kartassamme. Sen verran lyhyttä rantaa on helppo sitoutua siivoilemaan, ja toisaalta ympärillä riittää siivottavaa rantaviivaa muille rannan siivoajille ja satunnaisemmille siivousretkille. Ilmoittautuminen ja osallistuminen on helppoa – tarvitaan hyvää mieltä ja yhteisistä asioista välittämistä ja sitä Sädekallio-Snellman-rantakummiperheellä on kosolti! Lue lisää: https://satakolkyt.fi/
Miten perhe lähti mukaan toimintaan?
Sädekallio-Snellmanien perhe asuu Puotilassa. Perheen äiti Outi näki kesän alussa Puotila-seuran facebookissa ilmoituksen SATAKOLKYT – 130 km puhdasta liikkumisen iloa-projektista ja kiinnostui saman tien. Perheen kaikki jäsenet äiti Outi, isä Matti, 11-vuotias tytär Helmi sekä 11-vuotias Miska koira osallistuvat rantakummitoimintaan.
”Helmikin innostui lähtemään mukaan, kun oli jo sitä ennen osallistunut kaverinsa kanssa Vartiokylän yläasteen takana sijaitsevan maaston siivoamiseen roskista.” kertoo Outi. Helmi oli kaverinsa kanssa törmännyt roskiin ja kysyi äidiltään, että voisivatko he siivota roskat pois. Perhe hankki roskapihtejä, joiden avulla alue siistittiin.
Keitä ovat rantakummiperhe Sädekallio-Snellman?
Outi toimii teatterintekijänä ja tuottajana Teatteri ILMI Ö:ssä ja on työskennellyt siellä jo yhdeksäntoista vuotta. Outi on aikoinaan valmistunut Stadiasta teatteri-ilmaisun ohjaajaksi ja on myös sosionomi.
”Teemme Teatteri ILMI Ö:ssä kiertäviä esityksiä, erilaisia yhteisöteatterihankkeita ja meillä on myös Teatterikoulu ILMI Ö. joka tarjoaa teatteritaiteen perusopetusta lapsille ja nuorille eri puolilla Helsinkiä.” Teatteri ILMI Ö. on erikoistunut lasten- ja nuortenteatteriin sekä osallistaviin ja yhteistoiminnallisiin menetelmiin.
”Olemme myös mukana Jane ja Aatos Erkon säätiön tukemassa Kulttuurin kummilapset -hankkeessa, jota hallinnoi Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala.”
Hankkeessa jokaisella vuonna 2020 tai sen jälkeen syntyvällä helsinkiläisellä lapsella on kummina kulttuuritoimija, jonka kautta lapsi ja hänen perheensä saa henkilökohtaisen kosketuksen taiteeseen ja kulttuuriin. Kulttuurikummi kutsuu lapsen joka vuosi vähintään kahteen (2) tapahtumaan. Lue lisää https://www.teatteri-ilmio.fi/lastenteatteri/kulttuurin-kummilapset/
Matti työskentelee HUS:in sairaalakuvaajana tehden kliinistä ja viestinnällistä valo- ja videokuvausta. ”Kliinistä valokuvausta käytetään avuksi hoitotoimenpiteissä, diagnostiikassa sekä lääketieteellisessä tutkimustyössä” Matti valottaa.
Matilla on myös oma toiminimi, jonka kautta hän tekee erilaisia kuvaustöitä. Hän toimii valo- ja video-kuvaajana eri teattereille esim. Teatteri ILMI Ö:lle ja Porttiteatterille. Porttiteatteri on helsinkiläinen, ammattilaisvetoinen vankilasta vapautuvien ja rikostaustaisten teatteri, joka rakentaa yhteyksiä vanki-lan ja sen ulkopuolisen yhteiskunnan välille.
Matin kuvia löydät osoitteesta MATTI SNELLMAN | PHOTOGRAPHY . Sivuilta löytyy myös tunnettujen artistien henkilökuvia – Michael Monroe, Jenni Vartiainen, Jarppi Duudsoni ja moni muu.
Missä kummirantanne sijaitsee?

Sädekallio-Snellmanien kummiranta sijaitsee Vartiokylän rannalla kohdassa, jossa uimaranta loppuu sekä kaislikko alkaa ja jatkuu ns. koirien uimarannalle asti.
”Kummirantamme on noin 100 metriä pitkä alue, joka merkitään varausmerkintänä SATAKOLKYT-karttaan, ja siinä kummirannan nimi näkyy julkisesti – ”Kummiranta – Perhe Sädekallio-Snellman”
”Saimme itse valita tuon alueen ja se valikoitui meille melko luonnollisesti, sillä se on tuttua aluetta koiran kanssa lenkillä käydessämme.”

Alueella liikkuu paljon ulkoilijoita ja koirien uimarannan edessä on myös nuotiopaikka, joka selvästi kerää paljon roskia – tupakantumppeja ja muuta roskaa ja löytyipä sieltä kerran vanha telttakin!
Mitä rantakummina oleminen käytännössä tarkoittaa?
”Rantakummina olemme sitoutuneet siivoamaan rantaa useamman kerran vuoden aikana, ja päivitämme tietoa SATAKOLKYT-koordinaattori Karoliina Eroselle miten homma rullaa.” kertoo Matti.
”Projektin kautta saa halutessaan lainaksi yhdet roskapihdit, mutta jätesäkit hommataan itse.” jatkaa Outi. ”Olemme siivonneet rantaa huhtikuun lopussa, kesäkuun puolivälissä ja heinäkuun alussa.”
”Ensimmäisellä kerralla roskia tuli noin puoli jätesäkillistä ja toisella kerralla puolitoista.” muistaa Helmi.
Mikä sai teidät lähtemään mukaan tähän projektiin?
”Olemme aina olleet ympäristötietoisia ja tämä projekti osui kohdallemme kuin tarjottuna. Syntyi heti fiilis, että jees mikä mahtava idea – tähän lähdetään ehdottomasti mukaan. Olemme kertoneet tästä myös ystävillemme ja työkavereillemme. ”
Perhe on mukana monessa hyvää tuottavassa asiassa ja he ovat toimineet mm. jo kolme vuotta tukiperheenä kolmelle sisarukselle, jotka myös haastatteluhetkellä ovat mukana Puotilan Kartanon pihalla, jossa haastattelu kesäisenä kesäkuun päivänä tapahtui. Lapset pyörivät iloisina ympärillä ja osallistuivat keskusteluun.
Jatkatteko rantakummeina myös tulevaisuudessa?
”Sitoutuminen on tosiaan aluksi vuodeksi mutta jos projekti jatkuu, niin mielellään olemme mahdollisuuksien mukaan mukana.”
Haastattelu: Marika Lahti (22.6.2021)
Kuvat: Matti Snellman (henkilö- ja roskapihdit-kuvat)