Svenkan Stand Up Club

Svenkan ensimmäinen Stand Up Club 18.9.2015 myytiin välittömästi loppuun ja kaikki halukkaat eivät mahtuneet sisälle esitykseen. Siitä lähtien esityksiä on pidetty myös Puotilan kartanon juhlasalissa, jonne yleisöä mahtuu puolet enemmän. Suosiolla ei näy olevan loppua ja nyt joulukuussa 2021 on tarjolla Svenkan Stand Up Club vol.34 – voidaan puhua jo brändistä.

Seuraava Mikan ja Teuriksen tuottama Stand Up Club vol. 34 Kartanon juhlasalissa to 2.12.21. Kuva Marika Lahti

Alusta asti Svenkan Stand Up Clubia ovat luotsanneet Mika Niva Puotilasta sekä Jari ”Teuris” Teurajärvi Vallilasta. Kummatkin herroista ovat myös itse esiintyneet lavalla.

Mikan päätyö on Yleisradiossa, jossa hän tekee sekä toimittajan, ohjaajan että käsikirjoittajan töitä. Mika on ollut tekemässä mm. Naurun tasapainoa kolme kautta. – Minulla oli muutamia koomikkofrendejä, joiden keikkoja kävin klubeilla katsomassa.

Suomeen stand up rantautui 2000-luvun alussa, jatkaa Teuris. Kansainvälistä menestystäkin Suomeenkin on tullut. Ismo Leikola kutsuttiin vuonna 2014 esiintymään Yhdysvaltoihin Las Vegasiin Laugh Factory -kilpailun finaaliin, jossa voittaja valittiin sekä nettiäänestyksen että julkkisraadin avulla. Leikola sai nettiäänestyksessä lähes 160 000 ääntä, toiseksi tullut Pakistanin maineikas Saad Haroon sai reilut 59 000 ääntä. Kilpailun voittajana Ismo sai 10 000 dollarin palkinnon sekä keikkakiertueen Yhdysvalloissa.

On ollut hienoa nähdä miten suomalainen stand up -komiikka toimii ja miten kovia tekijöitä meillä täällä Suomessa on. Itselleni heräsi ajatus, että sitä pitäisi tuoda lisää näkyville, lisää Mika.

Svenkan Stand Up Clubin ensiesitys ja Mika Niva 18.9.2015. Kuva Teemu Kavasto

Teurikselle taiteen tekeminen on päätyötä. –Saan teatteritaiteen taitelija-apurahaa, joten voin tällä hetkellä täysillä keskittyä tähän. Hyvänä motiivina toimii se, että kun tekee itse omaan lukuun niin saa myös tehdä niin kuin itse haluaa. Silloin se on tosiaankin minusta kiinni kuinka hyvän lopputuloksen saan, sekä tuottamisen että esiintymisen osalta.

Svenkan Stand Up Clubin loppuunmyyty ensiesitys ja Jari ”Teuris” Teurajärvi 18.9.2015. Kuva Teemu Kavasto

Kaikki sai alkunsa siitä kun Mika oli stand up keikoilla käydessään tutustunut koomikoihin. Mika ei ollut aikaisemmin toiminut tuottajana mutta, koska Teuriksella oli kokemusta stand upien tuottamisesta jo yli 10 vuoden ajalta ympäri Suomea, lähdettiin yhdessä ideoimaan ja kartoittamaan paikkoja. Puotilalaisena Mikalle heräsi ajatus järjestää clubit Svenkassa. Paikan valinnalla on väliä ja mm. muualla maailmalla on paljon Svenkan kokoisia klubeja.

 -Olin itse ollut juontajana Puotilan Kartanorockissa ja kysäisin silloisilta ravintoloitsijoilta Sanna ja Pekka Puhakalta, mitä mieltä he olisivat josko kokeiltaisiin Stand Up Clubeja Svenkassa. He näyttivät vihreää valoa ja totesivat, että katsotaan ainakin kerran miten se toimii. No, toimihan se ja tässä nyt ollaan.

Kun yleisömäärän kasvamisen myötä siirryttiin Kartanon juhlasalin puolelle, asiakkaat seurasivat perässä todeten Kartanon olevan sopivasti juhlava paikka.

Kartanon juhlasali toukokuussa 2016

Koomikoiden piirissä Svenkka ja Kartano suosittuja esiintymisareenoita

Koomikoiden piirissä Svenkka ja Puotilan Kartano ovat suosittu esiintymisareena myös siksi, että meillä on täällä asiat hyvin järjestetty – tänne tullaan mielellään myös uudestaan, kertoo Mika.

Pari vuotta toimittuaan Svenkan Stand Up Club saavutti Suomen parhaat clubit -äänestyksessä ensimmäisen sijan.

Svenkan Stand Up Clubilla on ollut esiintyjinä niin kansainvälisiä ja kotimaisia kuuluisuuksia kuin ensikertalaisiakin. Kansainvälisistä kuuluisuuksista mainittakoon Laugh Factoryn Funniest Person in the World -finalisti Nikola Todoroski ja New Yorkilaisen Comedy Centralin koomikko Justin Herman. Suomiskenestä mm. Ali Jahangiri ja Anitta Ahonensekä ensikertalaisista radiomies Ari Peltonen, kuten myös aisaparinsa Meri Werkkomäki.

Ilmoittautuminen esiintyjäksi on automatisoitu ja ilmoittautuminen on auki kahden viikon ajan. Siitä tiedotetaan eri facebook-ryhmissä ja lisäksi ainahan joku tuntee jonkun, joka tuntee jonkun. Tulevalle keväälle 2022 on saatu jo n. 50 ilmoittautumista eli esiintyjät ovat siis tiedossa seuraavalle puolelle vuodelle.

Aiheiden suhteen esiintyjillä on aina taiteellinen vapaus. Mikään taide ei toimi niin, että joku ylhäältä sanelee mistä tehdään taidetta ja mistä ei. Toisille esiintyminen on luontaista ja toiset joutuvat tekemään hieman enemmän töitä, kiteyttää Teuris.

– Jos yleisö tykkää esityksestä niin se on aina aiheesta ja jos yleisö buuaa esitykselle niin sekin on aiheesta

-Ikuinen kiistakapula stand upeissa tuntuu olevan se, mitä saa sanoa ja mitä ei.

Parasta palautetta on se, että ihmiset ovat nauraneet koko illan ja lähtevät tosi hyvissä fiiliksissä aloittamaan perjantaiesityksen jälkeen viikonloppua, toteaa Mika.

Alusta alkaen paras markkinointikeino on ollut puskaradio. Toki mainontaa on tehty myös omien kontaktien kautta ja Puotilan Kartanolla ja Svenkassa on ollut printtimainontaa. –Ollaan täällä tietysti niin kauan kuin yleisö haluaa ja tilojen puolesta on mahdollista, toteaa Mika.

Kesän 2021 ajaksi Stand up siirtyi kesän Puotilan kesäteatterin lavalle. – Sijainniltaan se on loistava, siinä on hyvä nouseva katsomo, tila on rajatumpi eikä siellä ole häiriötekijöitä. Asiakkaatkin pääsivät itse säätämään istumisvälejä ja esiintyjienkin mielestä paikka on ollut kotoisa. Ja ilmathan suosivat meitä sillä vielä illallakin saattoi olla +32 astetta, kertoo Mika.

Puotilan kesäteatterilla kesällä 2021. Kuva Marika Lahti

Samalla brändillä esityksiä on järjestetty myös Teatteri Sturen lavalla nyt syksyn aikana, layout on sama kuin Svenkassa vaikka ollaankin eri tiloissa. Tämän talven ensimmäinen Svenkan Stand Up CLubin esitys pidetään Kartanon juhlasalissa torstaina 2. joulukuuta ja tarkoituksenamme on jatkaa esityksiä koko ensi kevät joko Svenkassa tai Kartanolla.

Infoa esityksistä: teuris.com

Haastattelu: Marika Lahti 19.11.2021