Varjagi-festivaalin taustaa

Varjagi-Festivaali, taustaa ja tavoitteita

 Varjagi-festivaali  elävöittää rautakautta sekä tekee tunnetuksi Vartiokylän Linnavuorella olevaa Helsingin varhaiskeskiaikaista muinaislinnaa

Helsingin strategisen sijainnin juuret ulottuvat varsinaista kaupunkiaikaa (1550 -) pidemmälle. Kaivaukset (2002) ajoittivat muinaislinnan varhaiskeskiaikaan eli 1200…1300-luvuille. Helsingin strategisen sijainnin esihistoria on siten periaatteessa vanhentunut 200…300 vuotta. Pääkaupungin alueella sijainneen muinaislinnan nostaminen suuren yleisön tietoisuuteen onkin nimenomaan ollut alueen asukkaiden sekä historian elävöittämisyhdistysten tavoitteena. Päättäjät sekä johtavat virkamiehet nykyinen ministerikin mukaan lukien – ovat yhtyneet Helsingin seudun muinaislinnan historian tutkimiseen myötävaikuttamalla tutkimusrahoituksen järjestymiseen Kaupunginmuseolle. Helsingin muinaislinna tunnetuksi hankkeen suojelijana on ollut myös tri Pentti Arajärvi. On hienoa, kun Helsinkikin – Turun, Porvoon, Viipurin ja miksei Tukholman ja Tallinnankin tapaan – voi niin tahtoessaan ulottaa strategisen sijaintinsa juuret historian hämärään.

(www.helsinginkaupunginmuseo.fi)
(www.kaupunginosat.net/vartiokyla).

Nimitys varjagi (ennnen myös varjakka) viittaa Idäntietä rannikkoa pitkin purjehtineisiin viikinkeihin. Nykykäsityksen mukaan myös suomalaiset (”kalevalalaiset”) ovat olleet uiskoineen mukana tuolla kaupan, tiedonkulun ja sodan väylällä. Jo 40-vuotisen perinteen omaava paikallinen asukas-tapahtuma Meripäivät otti nimekseen Varjagi-festivaali vuonna 1998. Jokavuotinen keväinen tapahtuma muunnettiin asetetun tavoitteen mukaiseksi esihistoriaa elävöittäväksi festivaaliksi.

Priimusmoottorina on toiminut Puotila-Seura ry – lähes koko Vartiokylän kattava kaupunginosa-yhdistys. ”Kylää – myös muinaiskylää – rakentamaan tarvitaan koko kylä”. Siksi yhteistyö on ulotettu mm. paikallisiin seuroihin ja yhdistyksiin, seurakuntaan, asukaspuistoon ja leikkipuistoon. Oman asiantuntemuksensa ja harrastuksensa ovat tarjonneet käyttöön historian elävöittämisyhdistykset sekä kokeellista arkeologiaa tuottavat yhdistykset. Historian elävöittämisyhdistyksistä mainittakoon erityisesti Harmaasudet ry, Elävä Keskiaika ry ja Sommelo ry (ktso niiden www-sivut). Kokeellista arkeologiaa tuottavista yhdistyksistä mainittakoon mm. Viikinkiajan Laiva ry, joka yhdistys on rakentanut viikinkiajan laivan Sotkan. Alus vierailee vuosittain festivaalilla. (www.viikinkiajanlaiva.net). Sotkaa ovat edeltäneet samaan Lapurin hylkyyn perustuvat replikat Rus ja Heimlösa Rus. Niitä kipparoinut Fredrik Koivusalo on jakanut auliisti tietojaan. Hän on miehistöineen seilannut 12,5 metrisellä replikalla mm. viikinkiajan reittejä Suomesta Englannin kautta Ranskan läpi Välimerelle sekä edelleen Mustallemerelle ja Asovanmerelle ja lähes Kaspianmerelle saakka. Rus haaksirikkoitui. Heimlösa Rus on nykyisin museossa Vaasassa (www.qnet.fi/rus-project). Viikinkilaivan tapaan rakennettu alus Pohjan Neito Pohjankunnasta on vieraillut festivaaleilla. Myös norjalainen viikinkiajan replika Mjösen Lange on vieraillut linnalla.

Itse festivaalitapahtuman rungon muodostavat Varjagi-kylä telttoineen, lasten rakentama Korpin-kylä sekä kymmenet muinaispukuiset historian elävöittäjät. Lapsille ja muillekin kävijöille on tarjolla lainaksi noin 300 ”muinaispukua”. Kylän arkisiin askareisiin sisältyvät mm. tervanpoltto, savityöt, huovutukset ja värjäykset, jousiammunta, kirveenheitto sekä taistelunäytökset. Musiikiksi on mahdollisuuksien mukaan valittu muinais- ja kansanperinnemusiikkia (esim. Tsakku, Ihtireikko, Tarujen Saari, Hovinarrit, Myllärit, Veera Voima).

Jos on ollut linna, on ollut väkeä. Jos on ollut väkeä, jossakin on ollut kalmisto. Festivaalin tavoitteena on edelleen saada kaupunki ja/tai valtio myöntämään rahoitusta Helsingin muinais-linnan jatkotutkimuksiin. Asukkaat olettavat, että muinaislinnan viereinen hiekkainen Tankomäki on kalmisto. Myös se vaaditaan tutkittavaksi ennen kaavoituspaineita.

Varjagi-festivaalia ovat tukeneet kulttuuriasiainkeskus KULKE, UUV ja Puotilan Kartanon ravintola sekä muut yhteistyötahot: Lions / Vartiokylä, Puotilan Martat sekä useat yritykset lahjoituksineen.