III AUTONOMIAN AIKA -FESTIVAALI 12.–13.9.2015

Autonomian aika -festivaali haluaa tarjota uusia näkökulmia 1800-luvun hyvin Suomen kulttuurielämään ja lisätä jälleen kansalaisten vuorovaikutusta naapurimaidemme kansalaisten kanssa. Festivaalin tukijoina ovat Opetusministeriö, Helsingin kaupunki ja Cultura-säätiö. Ensimmäinen Autonomian aika -festivaali järjestettiin autottoman päivän ohessa syyskuussa 2012 (ohjelma www.autono.fi) ja se oli yksi ”Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina” -juhlavuoden syksyn päätapahtumista. Festivaalin taiteellinen johtaja ja ideoija on pianisti Marja Rumpunen, joka on myös jo 13 kertaa järjestetyn kansainvälisen les Lumières -festivaalin takana (www.lumieres.fi).

MENOVINKIT:

III AUTONOMIAN AIKA -FESTIVAALI 12.–13.9.2015

teema: VAIHTOEHTOINEN TULEVAISUUS www.autono.fi, https://www.facebook.com/autono.fi

Lauantai 12.9.2015 klo 11.00–16.00, Senaatintori

TULEVAISUUDEN ENERGIATORI

Tohtori Jean Cäpylehdon sensaatiomaisia keksintöjä: uusi ihmekoje, joka muuttaa energiaa muodosta toiseen, puhelimen voi ladata polkemalla kuntopyörää, Singer-ompelukonetta tai rukkia ja lapset voivat tuottaa sähköä pienoisjunarataan. Tapahtuman äänenvahvistus aurinkopaneeleilla. Musiikkia 1800-luvun alkupuolelta aikakauden soittimin, Crusellin klarinettiduoja Markus Kaarto ja Elina Pyykönen, harpisti Essi Iso-Oja soittaa mm. Glinkan sävellyksiä ja Helsingin balalaikkaorkesteri musisoi solistinaan balalaikka-virtuoosi Denis Peniugin.

Koko perheelle hevosajeluja ja lapsille poniratsastusta.

Ympäristöjärjestöt esittäytyvät, teetarjoilua, kojuissa myydään ruokaa ja ekologisia tuotteita 1800-luvun ilmeellä. Vapaa pääsy.

Sunnuntai 13.9.2015 klo 18.30 Helsingin Tuomiokirkon portailla

KANSALAISTEN KYNTTILÄMERI kansainvälisen yhteistyön, luonnonsuojelun ja rauhan puolesta. Mukana näyttelijät Marjorita Huldén ja Alina Tomnikov. Feodorovsky-katedraalin kuoro laulaa. Portailla tuulee, ota kynttilällesi lyhdyn tapainen mukaan. Vapaa pääsy.

Sunnuntai 13.9.2015 klo 19.00, Helsingin tuomiokirkko

MISERERE – RAUHAA KAIPAAVILLE

Giuseppe Sartin kantaatin ”Miserere” (1784) esittävät Andrei Peniuginin johdolla Katariina Suuren solistit ja Feodorovsky-katedraalin kuoro sekä sopraano Jeanna Afanasieva Marinskiteatterista.

Tutkija ja pastori Esko M. Laineen puheenvuorot sitovat kantaatin tekstit meidän aikamme haasteisiin.

Mukana myös ajankohtaisia otteita kirkon vihkiäissaarnasta 1852, jossa korostetaan väkivallattomuuden periaatetta. Liput 20/15 € lippu.fi ja ovelta.