Vaarallisen jätteen keräysautot kiertävät jälleen 4.4 – 6.6.!

0
2263
HSY:n keräysautot vastaanottavat maksutta asukkailta metalliromua, kodin vaarallisia jätteitä ja sähkölaitteita runsaan kahden kuukauden pituisella kierroksellaan. Kuva: HSY/Suvi-Tuuli Kankaanpää
HSY:n keräysautot vastaanottavat maksutta asukkailta metalliromua, kodin vaarallisia jätteitä ja sähkölaitteita runsaan kahden kuukauden pituisella kierroksellaan. Kuva: HSY/Suvi-Tuuli Kankaanpää

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) keräysautot saapuvat jälleen noutamaan maksutta kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet asuinalueilta. Kierros alkaa ma 4.4. ja kestää n. 9 viikkoa (6.6. saakka). Perinteinen kierros on jouduttu perumaan kahtena edellisenä keväänä poikkeusajan vuoksi, mutta onnistuttiin toteuttamaan syksyllä 2020. Tarkat keräyspaikat ja -ajat löytyvät oheisen linkin kautta. Kannattaa merkitä jo oman asuinalueen keräysajankohta kalenteriin!

Pysähdyspaikkoja on lähes 300. Keräysautot ottavat vastaan vain  kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaitteita, metalliromua sekä vaarallista jätettä. Näitä ovat mm. maalit, lakat ja laastit, syövyttävät kemikaalit, akut, moottoriöljy, liuottimet  ja bensiini, hius- ja kynsilakat sekä hajuvedet.

Lajitteluapua saa myös HSY:n jäteoppaasta tai  ympäristöneuvojalta paikan  päällä. Keräysautoille tuodut metallijätteet ja sähkölaitteet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Vaarallinen jäte tehdään käsittelyssä vaarattomaksi, mutta myös osa siitä voidaan kierrättää.

Kodin vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja metalliromu kerätään kukin omaan keräysautoonsa. Jotta keräystilanteet pysyvät sujuvina, jätteet on hyvä lajitella valmiiksi jo kotona. Suuremmat jätemäärät tulee viedä suoraan Sortti-asemille, jotka niin ikään ottavat maksutta vastaan samoja jätteitä.

Palvelu on ensisijaisesti suunnattu autottomille asukkaille, joten keräysautoilla ei oteta vastaan huomattavan suuria, kuten peräkärryllä tuotuja, jätekuormia. Omalla autolla saapuessa on suotavaa pysäköidä loitommalle, sillä pysähdyspaikalle saapuu kerralla 5–6 kuorma-autoa. Tavaroita ei saa jättää paikalle etukäteen!

Keräysautopalvelun  tavoitteena on helpottaa kierrättämistä tuomalla keräyspiste lähemmäksi koteja. Vuoden 2020 syksyllä keräysautoja hyödynsi yli  12 300  asukasta, jotka toivat kierrätettäväksi noin  200 000  kiloa jätettä. Autot ottavat jätteitä vastaan kullakin pysähdyspaikalla 30–40 minuutin ajan, joten kaikki halukkaat ehtivät asioida rauhassa turvavälit huomioiden.

Lisätietoja HSY:n keräysautokierroksesta:
Käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen, p. 0400 609 493, marjut.mantynen[ät]hsy.fi