Ehdota vuoden 2023 kaupunginosaa 31.3. mennessä!

0
645
Kaupunginosatapahtumat ovat elävää kulttuuriperintöä!
Kaupunginosatapahtumat ovat elävää kulttuuriperintöä!

Suomen Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailussa 2023 etsitään jälleen maamme parasta urbaania kaupunginosaa. Onko juuri sinun kaupunginosasi hyvän arjen tyyssija? Löytyykö sieltä juurevaa meininkiä, ainutlaatuisia perinteitä, kaupunkikulttuuria ja aktiivisia asukkaita? Nyt saa kertoa, kehua ja vuodattaa paikkakiintymystään sydänjuuria myöten! Vuoden kaupunginosassa ihmiset, yhdistykset ja muut toimijat ovat yhdessä aktiivisia, ja alueella on hyvä asua. Toiminta on monipuolista, kestävää ja kaikille avointa. Ehdotusaika päättyy 31.3. Klikkaa tästä ehdotuslomakkeeseen.

Kuka tahansa voi ehdottaa palkittavaa kaupunginosaa – omia kulmia, lomakohdetta, naapurikaupunginosaa tai henkistä kotia, kunhan alue on urbaani kaupunginosa. Tutustu kriteereihin alta. Helsinkiläinen kaupunginosa on saanut huomionosoituksen viimeksi v. 2020 – olisiko tänä vuonna jälleen helsinkiläisen kaupunginosan vuoro saada tunnustus?! Voittaja julkistetaan Flooran päivänä 13.5.

Kisan pääkriteeri on tänä vuonna elävä kulttuuriperintö. Se on aineetonta kulttuuriperintöä ja perinteitä, jotka ovat läsnä ihmisten arjessa ja juhlassa: tietoja ja taitoja, tapoja ja perinteitä, jotka yhteisöt tunnistavat osaksi omaa kulttuuriperintöään. Miten omassa kaupunginosassasi vaalitaan ja välitetään elävää perintöä eteenpäin? Miten elävä perintö näkyy alueen kotikulmilla ja yhteisöissä? Onko vanhaa perinnettä ja tietotaitoa säilynyt? Kyteekö pinnan alla upeita uusia perinteitä, joita halutaan nostaa esiin?

Haussa on kaupunginosa, jossa on toimintaa erilaisille ihmisille, mahdollisuus osallistua alueen kehittämiseen, turvallista elää ja mahdollisuuksia yrittää. Avoin kansalaistoiminta – erityisesti kaupunkilaisten, yhdistysten, yritysten ja kaupungin yhteistyö – lisäävät kaupunginosan viihtyisyyttä ja hyvinvointia.

Palkinnolla Kotiseutuliitto korostaa paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotikaupunginosan viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa sekä elävän perinnön vaalimisessa ja välittämisessä. Eri alojen asiantuntijoista koostuva raati eli Kotiseutuliiton kaupunkityön jaosto seuloo ehdotuksista kärkiehdokkaat ja tekee esityksen voittajasta Kotiseutuliiton hallitukselle, joka nimeää voittajan.

Vuodesta 2001 järjestetyssä kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea, muun muassa Raumalta, Oulusta, Espoosta, Helsingistä, Porista, Vantaalta, Tampereelta, Turusta, Vaasasta, Lahdesta ja Kajaanista.

Aineettomasta kulttuuriperinnöstä voi lukea lisää: www.aineetonkulttuuriperinto.fi ja hyviä esimerkkejä löytyy wikiluettelosta: wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi

Aiemmat Vuoden kaupunginosa -palkitut:

2022 Vanha Rauma
2021 1. kaupunginosa, Turku
2020 Lauttasaari, Helsinki
2019 Tuira, Oulu
2018 Kauklahti, Espoo
2017 Vuosaari, Helsinki
2016 Reposaari, Pori
2015 Hakunila, Vantaa
2014 Pispala, Tampere
2013 Kakskerta, Turku
2012 Asevelikylä, Vaasa
2011 Häntälä, Somero
2010 Roihuvuori, Helsinki
2009 Tapanila, Helsinki
2008 Anttilanmäki, Lahti
2007 Nakertaja-Hetteenmäki, Kajaani
2006 Kontula, Helsinki
2005 Hupisaaret, Oulu
2004 Kypärämäki-Köhniö, Jyväskylä
2003 Kommila, Varkaus
2002 Käpylä, Helsinki
2001 Port Arthur, Turku